Έτσι ο Πειραιάς θα γίνει όαση πρασίνου!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς είναι αναμφισβήτητα η έλλειψη πρασίνου και ελέυθερων χώρων...

 
Η έρευνα που πραγματοποιήσε προσφάτως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποκάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την πόλη μας.
 

Συγκεκριμένα, η  καταγραφή που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου έδωσε για πρώτη φορά την αποκαρδιωτική διάσταση του προβλήματος. 

Μόλις 1,56 τ.μ. πρασίνου αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στους πολίτες του Πειραιά, ποσοστό που φθάνει ακόμα και το 0,45 τετραγωνικό σε περιοχές όπως η Πειραϊκή, το Χατζηκυριάκειο και η Φρεαττύδα. Με αυτά τα δεδομένα, η ανάγκη για τη διάσωση και φύτευση όλων των ελεύθερων χώρων της πόλης είναι τουλάχιστον επιτακτική.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, το σύνολο του δήμου διαθέτει 929 στρέμματα ελεύθερων χώρων σε μορφή ενιαίων εκτάσεων(πάρκα, πλατείες, κ.ά.) και περίπου 3 χιλιόμετρα πεζοδρόμων. Εξ αυτών μόλις το 30%  έχει χαρακτηριστεί αστικό πράσινο!

Ενδιαφέρον είναι ότι τα περισσότερα πάρκα και οι πλατείες εντοπίζονται στο κέντρο του Πειραιά, οι πλατείες Κοραή, Κανάρη και Αλεξάνδρας, οι ιστορικοί κήποι Τερψιθέας και Τινάνειου.

Κατά την ένταξη των νέων συνοικιών δεν υπήρξε πρόβλεψη για μεγάλης κλίμακας ελεύθερους χώρους, με αποτέλεσμα οι περιοχές να εξυπηρετούνται μόνο από το λιγοστό πράσινο που δημιουργήθηκε στα προαύλια εκκλησιών και διασταυρώσεις οδών.

Μόνο τις δεκαετίες 1980-90 διαμορφώθηκαν κάποιοι νέοι ελεύθεροι χώροι στον Πειραιά και στα Καμίνια, καθώς και τα πάρκα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο, και Δηλαβέρη στη Λεύκα. 

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι συνθήκες στις επιμέρους περιοχές του Πειραιά:

-Πειραϊκή, Χατζηκυριάκειο, Φρεαττύδα (1η δημοτική ενότητα). Οι εκτάσεις πρασίνου καλύπτουν μόλις 24 στρέμματα, δηλαδή η αναλογία είναι 0,45 τ.μ. ανά κάτοικο.

-Κέντρο, Προφήτης Ηλίας, Καστέλλα, Ευαγγελίστρια, Γούβα (2η δημοτική ενότητα). Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι έκτασης 275 στρεμμάτων, αλλά οι χώροι πρασίνου είναι μόλις 74 στρέμματα, δηλαδή η αναλογία του πρασίνου είναι 1,85 τ.μ./κάτοικο.

Νέο Φάληρο, Σούδα (3η δημοτική ενότητα). Οι ελεύθεροι χώροι ανέρχονται σε 233 στρέμματα και λόγω του ΣΕΦ οι πράσινοι χώροι καλύπτουν μεγάλο μέρος από αυτά (112 στρέμματα). Η αναλογία πρασίνου ανέρχεται στα 8,74 τ.μ./κάτοικο, λόγω του μικρού πληθυσμού της περιοχής.

Καμίνια, Παλαιά Κοκκινιά (4η δημοτική ενότητα). Η περιοχή διαθέτει 77 στρέμματα ελεύθερων χώρων, με 39 στρέμματα πρασίνου. Ετσι η αναλογία ανέρχεται στο 1,27 τ.μ./ κάτοικο.

-Μανιάτικα, Αγία Σοφία, Αγιος Διονύσιος, Αγιος Δημήτριος (5η δημοτική ενότητα). Η περιοχή διαθέτει μόλις 47 στρέμματα ελεύθερων χώρων, εκ των οποίων τα 36 στρέμματα είναι πράσινο. Ετσι η αναλογία διαμορφώνεται σε 0,77 τ.μ./κάτοικο.

Οπως επισημαίνει η ομάδα του Πανεπιστημίου, η αξιοποίηση και φύτευση των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων στον Πειραιά, χωρίς νέες απαλλοτριώσεις, μπορεί να υπερτριπλασιάσει την αναλογία πρασίνου!

Εν δυνάμει ελεύθεροι χώροι θα μπορούσαν να είναι και το απόθεμα των πρώην βιομηχανικών και λιμενικών χώρων στη Λεύκα, στο Νέο Φάληρο, στη Δραπετσώνα, στο Παλατάκι, τα στρατόπεδα των Καμινίων και ο ανενεργός σιδηροδρομικός διάδρομος Λεύκας - Αγίου Διονυσίου!