«Μυρίζει μπαρούτι» για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο «κόκκινο» θα βρεθεί η πολιτική αντιπαράθεση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την αξιωματική αντιπολίτευση, με φόντο τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και κυρίως την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικός στόχος παραμένει η εξασφάλιση των 200 ψήφων (τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών) στη Βουλή, έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Ζητώ τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», είναι το μήνυμα που αποστέλλει στους αρχηγούς των κομμάτων.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισηγηθεί την καθιέρωση ενός συστήματος απλής αναλογικής δίχως μπόνους εδρών, η ψήφος από τα 17 έτη, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και η μείωση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία προβλέπει την ύπαρξη μπόνους 30 εδρών για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που θα υπερβεί το 40% στις εκλογές.

Βεβαίως, η πρόταση της απλής αναλογικής δεν βρίσκει σε καμία περίπτωση σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία, με τη Συγγρού να βλέπει πίσω από τις… λέξεις του Αλέξη Τσίπρα προσπάθεια να μην υπάρξουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία της, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές», σχολίαζε η Συγγρού για τις προταθείσες από την κυβέρνηση αλλαγές.

Οι θέσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Στάση αναμονής επί του νέου εκλογικού νόμου τηρούν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) φαίνεται έτοιμη να στηρίξει και τις δύο προτάσεις, ενώ το ΚΚΕ προτίθεται να υπερψηφίσει μόνο απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς το όριο του 3% και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Από την άλλη πλευρά, το Ποτάμι δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει θετική ψήφο στην απλή αναλογική, ενώ η Χρυσή Αυγή αποφεύγει προς ώρας να ανοίξει τα χαρτιά της.

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων προτίθεται να ψηφίσει την απλή αναλογική και μόνον.