ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων χώρων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Δήμος Πειραιά και το Republic-Med διοργανώνουν την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014,στο ξενοδοχείο Savoy (Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 93) ανοικτή ημερίδα με θέμα : 

"Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές ". 


Περίληψη και στόχοι της ημερίδας

Το έργο REPUBLIC-MED αφορά στην εδραίωση μιας διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Χωρών της Μεσογείου που στοχεύει στη βελτίωση των στρατηγικών λήψης απόφασης σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, σε σχέση με την υλοποίηση έργων μετασκευής σε Δημόσια κτίρια και ανοικτούς χώρους. 

Το έργο REPUBLIC-MED διερευνά την εξέλιξη των οδηγιών Ενεργειακής Αποδοτικότητας (βλ. 2010/31/ΕΚ και 2012/27/ΕΚ) σε σχέση με τις διαθέσιμες μεθόδους μελέτης για την υλοποίηση των οδηγιών καθώς και σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την προώθηση και υλοποίηση έργων μετασκευής, ειδικότερα στο Δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο του έργου διαπιστώνεται, επίσης, η ανάγκη της προώθησης του σχεδιασμού για την αποτίμηση και την εξομάλυνση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας στο δομημένο περιβάλλον, αλλά και της εφαρμογής τεχνικών για τη διάγνωση ευάλωτων περιοχών στον Αστικό ιστό. Πιστεύεται ότι η εφαρμογή καινοτόμων διαγνωστικών τεχνικών εντοπισμού του φαινομένου συμβάλλει ευρύτερα στο σχεδιασμό έργων προς χρηματοδότηση σε ευάλωτες περιοχές του αστικού περιβάλλοντος. 

Η ημερίδα επικεντρώνεται στην παρουσίαση του ρόλου των καινοτόμων μεθόδων μελέτης, καθώς και της διερεύνησης χρηματοδοτικών μηχανισμών και καλών πρακτικών, στη διαμόρφωση πολιτικής με γνώμονα την αειφορία. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στο ρόλο που διαδραματίζουν οι καινοτόμες προσεγγίσεις στη λήψη αποφάσεων και σχεδιασμού έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και εξομάλυνσης του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας σε ανοικτούς Δημόσιους χώρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09.00-09.15: Εγγραφές

09.15-09.30: Εισαγωγή και καλωσόρισμα από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά

09.30 – 10.00 (30’): Παρουσίαση έργου REPUBLIC-MED - Καλές πρακτικές στο Δήμο Πειραιά (Ανάπλαση δημοσίων χώρων)
Ιωάννης Πίττας - Ηλεκτρολόγος- Μηχανικός, Προϊστάμενος του τμήματος Ηλεκτρολογικού της Δ/νσης Μηχανολογικού-Ηλεκτρολογικού του Δήμου Πειραιά

10.00-10.40 (40’): Ο ρόλος των καινοτόμων μεθόδων προσομοίωσης του δομημένου περιβάλλοντος στην εκπόνηση δράσεων αποτίμησης και μετριασμού – Το έργο REPUBLIC-MED 
Δρ. Γεώργιος Μ. Σταυρακάκης - Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΠΕ
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

10.40-10.55 (15’): Συνέργειες στον τομέα της έρευνας και την εφαρμογή της εξοικονόμησης ενέργειας και των πράσινων προμηθειών 
GRASP: GReen procurement And Smart city suPport in the energy sector
Δρ. Γιώργος Στεφανίδης - Πολυτεχνείο Πάτρας

10.55-11.10 (15’) Παρουσίαση Ευρωπαϊκού έργου REMIDA
Νίκος Πετρόπουλος- Διευθυντής ERFC

11.10-11.40 (30’): Περιπτώσεις δυναμικής προσομοίωσης βιοκλιματικής αναβάθμισης ανοικτών χώρων και αξιολόγησης μέσω μετρήσεων θερμικής συμπεριφοράς
Δρ. Ιωάννης Παππάς – Μηχανολόγος Μηχανικός, CEO Green Evolution

11.40-12.10: Διάλειμμα – Συζήτηση

12.10-12.50 (40’): Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Ο ρόλος των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών-Προβλήματα και Προοπτικές
Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης – Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΠΕ 
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

12.50-13.30 (40’): Χρηματοδότηση Έργων (πιλοτικών/ επιδεικτικών) Δημοσίων Κτιρίων & Αστικών Αναβαθμίσεων (Δημόσιοι Ανοικτοί Χώροι) με στόχο την Εξοικονόμηση Ενέργειας
Χαρίλαος Ανδρεοσάτος – Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΠΕ
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

13.30-14.00 (30’): Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής για έργα βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων
Αντώνης Μήλιας – Χημικός Μηχανικός, Δ/ντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δ. Πειραιά

14.00-14.30 Ελαφρύ γεύμα

14.30-16.00 Συζήτηση 
Σύντομα βιογραφικά ομιλητών:

Ο κ. Ιωάννης Πίττας είναι Hλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1975) με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Τεχνολογία του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας, Αγγλία (Dipl. Management and Technology University of Wales, Cardiff 1977) και εξειδίκευση σε «Σύγχρονες Τεχνικές για την μελέτη του Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος σε Αστικές και Βιομηχανικές Περιοχές» (1992) Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπροσωπήσει το Δήμο Πειραιά στα Σεμινάρια και τα Συνέδρια της Εnergy Cities σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού από το 1993-2001 με συμμετοχή στο Πρόγραμμα PACTE: Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια (1996-1997). Από το 1985 εργάζεται στο Δήμο Πειραιά στη Διεύθυνση Μηχανολογικού-Ηλεκτρολογικού ως Προϊστάμενος του Ηλεκτρολογικού τμήματος. Έχει μελετήσει και επιβλέψει πλήθος έργων τόσο κτιριακών (γραφεία, Παιδικοί Σταθμοί, Κ.ΑΠ.Η.) όσο και ανοικτών χώρων (πεζόδρομοι , γήπεδα).

O Δρ. Γιώργος Σταυρακάκης είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1998-2003). Το 2005 έλαβε τον Μεταπτυχιακό τίτλο Υπολογιστικής Μηχανικής ΕΜΠ και το 2010 αναγορεύθηκε Διδάκτορας Μηχανικός ΕΜΠ με θέμα διατριβής την βελτιστοποίηση του κτιριακού και του πολεοδομικού ενεργειακού σχεδιασμού. Μέρος της δουλειάς του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, όπως είναι το "Building and Environment", "Energy and Buildings", "Sustainable Cities and Society", κτλ. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως 'ELIH-MED', 'ALTERENERGY', 'MedStrategy' και, ως τεχνικός συντονιστής, στο έργο 'REPUBLIC-MED'.

Ο Δρ. Γεώργιος Στεφανίδης (BA, MSEE, PhD, PE) είναι ειδικός στις Μεταφορές και Θεωρία της Κυκλοφορίας, και στην Τηλεματική των Μεταφορών. Έχει διατελέσει για 20 χρόνια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα, όπου και έγινε καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. Στη Μιννεσότα, ο καθ. Στεφανίδης χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. (National Science Foundation (NSF), Federal Highway Administration (FHWA), Urban Mass Transportation Administration, Department of Energy, Office of Univ. Research of the U.S. Dept. of Transportation, Minnesota Dept. of Transportation and California Dept. of Transportation). Ο καθ. Στεφανίδης ήταν υπεύθυνος για πάνω από σαράντα συμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τους παραπάνω οργανισμούς στους τομείς των Μεταφορών και Θεωρίας της Κυκλοφορίας, Τεχνητής Νοημοσύνης στις Μεταφορές, Μοντελοποίηση Μεταφορών, Θεωρία Ελέγχου Κυκλοφορίας και Εφαρμογές, Οικονομική Εκτίμηση Υποδομών των Μεταφορών και Ανάλυση Επιπτώσεων. Στην Ε.Ε. ηγήθηκε μιας μεγάλης προσπάθειας για την ταυτοποίηση των συνεπειών της Τηλεματικής στο DGXIII. Ηγήθηκε του πρώτου ευρωπαϊκού Impact Analysis Workshop στις Βρυξέλλες που καθόρισε το πλαίσιο για την εισαγωγή του ITS στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 1997 έχει διευθύνει πλήθος ευρωπαϊκών διεθνών ερευνητικών projects. Ηγήθηκε του σχεδιασμού και της εγκατάστασης του νέου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας και Υποδομής Συστήματος στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Πετρόπουλος Νικόλας του Ιωάννου είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Free Brussels University (σε εξέλιξη). Έχει εργαστεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύμβουλος σε αναπτυξιακά έργα, διαπεριφερειακά δίκτυα και αξιολογήσεις Κοινοτικών Πρωτοβουλιών για περισσότερα από 20 χρόνια ενώ διετέλεσε υπεύθυνος περιεχομένου του portal CORDIS.EU. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τη θέση του συμβούλου για τρία χρόνια με αποτέλεσμα την επιτυχή διεκδίκηση πλειάδας Ευρωπαϊκών έργων για την περιφέρεια και άλλους δημόσιους Ελληνικούς φορείς. Από το 2010 ασχολείται αποκλειστικά με την European Regional Framework for Co-operation - ERFC. www.erfc.gr

Ο Δρ. Ιωάννης Παππάς διαθέτει πτυχίο Μηχανολόγου και Αεροναυπηγού Μηχανικού, διδακτορικό Μηχανολόγου Μηχανικού και Μεταδιδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Μηχανική σε Ενεργειακές Εφαρμογές. Είναι σύμβουλος σε θέματα Χρηματοδότησης Άνθρακα και Αγορών Ενέργειας με εμπειρία από το 2001, καθώς επίσης και συντονιστής/ διαχειριστής σε περισσότερα από 20 Εθνικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει διατελέσει ερευνητής στο Κοινό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει υπάρξει Ειδικός Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ενέργειας και Χρηματοδότησης Άνθρακα για την Ελληνική Κυβέρνηση, κύριος διαχειριστής του Ελληνικού Μητρώου Συναλλαγών Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου, υποψήφιος εκπρόσωπος της Ελλάδας ως εμπειρογνώμονας σε Τεχνικά Θέματα για το Διεθνές Σύστημα Καταγραφής Συναλλαγών και ο Έλληνας Διαχειριστής του Διεθνούς Συστήματος Καταγραφής Συναλλαγών της Σύμβασης- Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Διατέλεσε επίσης ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΤΑΙΕΧ) για την Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, σύμβουλος για την Προσαρμογή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην Κλιματική Αλλαγή και είναι πιστοποιημένος ως Ευρωπαϊκός Διαχειριστής Ενέργειας. Επίσης, είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας GREEN EVOLUTION, μιας από τις ελάχιστες εταιρίες συμβούλων για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και το Ανθρακικό Αποτύπωμα στην Ελλάδα, ενώ έχει διατελέσει ενεργό μέλος διαφόρων διεθνών ομάδων εργασίας (UNFCCC, CITL, ITL, CEN, TAIEX).

Ο κ. Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Μηχανική Imperial College. Έχει 14 χρόνια εμπειρίας σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα στην εκπόνηση μελετών ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα ενεργειακών υπηρεσιών. Έχει συντονίσει και διαχειριστεί μεγάλο αριθμό ερευνητικών ενεργειακών έργων, ανάπτυξης τεχνολογίας και πιλοτικών εφαρμογών, που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (π.χ. THERMIE, ALTENER, SAVE, Intelligent Energy for Europe, Fifth Framework Programme, Hellenic Operational Programme for Competitiveness).

Ο κ. Ανδρεοσάτος Χάρης είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ενέργεια, Οικονομικά & Περιβάλλον Westminster University. Έχει 14 χρόνια εμπειρίας σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα στην εκπόνηση μελετών ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (με ειδίκευση στα Φ/Β) στον τομέα ανάλυσης της Ευρωπαϊκής και εγχώριας ενεργειακής πολιτικής. Έχει συντονίσει και διαχειριστεί μεγάλο αριθμό ερευνητικών ενεργειακών έργων, ανάπτυξης τεχνολογίας και ενεργειακής πολιτικής καθώς επίσης και πιλοτικών εφαρμογών, που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (π.χ. ALTENER, SAVE, Intelligent Energy for Europe, Fifth Framework Programme, ΕΣΠΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ).


Ο κ. Αντώνιoς Μήλιας είναι Διπλωματούχος της Ανωτάτης Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης / Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Υπηρετεί στο Δημόσιο από το Νοέμβριο του 1985 και στο διάστημα αυτό έχει υπηρετήσει στη Νομαρχία Χίου – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου στους τομείς: των δημοσίων έργων και μελετών, της ποιότητας και τεχνολογίας δομικών υλικών, του αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού, των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της κατάρτισης-επιμόρφωσης. Έχει επίσης υπηρετήσει στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ως Επιθεωρητής-Ελεγκτής. Από τον Απρίλιο του 2012 υπηρετεί στο Δήμο Πειραιά και είναι Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης.