Δήλωση σοκ από τον πρωθυπουργό – Αρνήθηκε όλα όσα έλεγε προεκλογικά ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ – Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου, θα είχε καταρρεύσει η χώρα είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις - Εξαπέλυσε ευθεία επίθεση σε Ζωή και Λαφαζάνη κάνοντας λόγο για σουρεάλ καταστάσεις - Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών κάτι που όπως είπε θα εξαρτηθεί από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στροφή 180 μοιρών κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό κόκκινο αρνούμενος τη βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή θα καταργούσε το μνημόνιο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι λαϊκίστικη!!!
Παράλληλα επιχείρησε να «περιθωριοποιήσει» τη στρατηγική του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για σουρεάλ καταστάσεις.
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο απάντησε ότι «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης».
«Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο στο δάσος».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανάφερε: «Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό ήταν να σταματήσει ο λαός να ματώνει, εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν είπαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο, γιατί ήταν συγκεκριμένες οι συνθήκες, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από αυτό ασφυκτικό πλαίσιο, δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος και ότι όλα θα γίνουν σε μια μέρα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, παρόλα αυτά υλοποιούσαμε κάποιες από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις (νόμος ανθρωπιστική κρίση, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες άνοιξε η ΕΡΤ, 100 δόσεις) ενώ αγωνιούσαμε για το πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα».
Έκανε λόγο για πλήρη κατάρρευση της χώρας σε περίπτωση που λειτουργούσε με το συναίσθημα. «Προσπάθησα να συμβιβάσω τη λογική με το συναίσθημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι ο λαός δεν ήθελε έξοδο από το ευρώ:
«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". 'Αρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία.
Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ, σημείωσε.
Δυστυχώς βέβαια για τον κ. Τσίπρα η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας, όταν πέρσι έλεγε ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο τόνισε ότι δίνει μάχη να το ανατρέψει και πως δεν είναι το χειρότερο που έχει έρθει:
«Το σχέδιο της δεξιάς και της σοσιλαδημοκρατίας είναι «αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε», εμείς δίνουμε τη μάχη να το ανατρέψουμε. Ακούω να λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο που έχει έρθει, να συμφωνήσω ότι έρχεται με όρους επώδυνου συμβιβασμού, όμως στα προηγούμενα μνημόνια είχαμε συνολκιά 16% δημοσιονομική προσαρμογή σε 4 χρόνια, ενώ τώρα είναι 3%, τα προηγούμενα μνημόνια είχαν ομαδικές απολύσεις, και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εδώ είχαμε αποκατάσταση αδικιών δημοσίων υπαλλήλων και θα έχουμε μάχη το επόμενο διάστημα να επανέλθουν οι συλλογικές διαπργματεύσεις στην εργασία όπως στις υπόλοιπες χώρες».
Για τη Διαπλοκή: Θέλει χρόνο η πάταξη της φοροδιαφυγής
Θέλει χρόνο και μέθοδο η πάταξη της φοροδιαφυγής, τους τελευταίους 6 μήνες το κέντρο της προσοχής μας ήταν στη διαπραγμάτευση, όμως αν θεωρήσουμε ότι οι έξω φταίνε για όλα, βγάζουμε λάδι την ολιγαρχία την εντός, που οδήγησε τον τόπο στη διάλυση και συνεχίζει να κρατά αρμούς εξουσίας, με αυτήν πρέπει να συγκρουστούμε.
Για τα ΜΜΕ: Αξιολόγηση από μηδενική βάση - Δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού
Η βούληση της κυβέρνησης δεν είναι ρεβανσισμός αλλά είναι να βάλει μία τάξη και να μπει η νομιμότητα σε αυτό το χώρο, όταν κάποιος διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό οφείλει να καταβάλει στο δημόσιο το αντίτιμο της χρήσης ή της ενοικίασης αυτού του αγαθού.
Από μηδενική βάση θα γίνει η αξιολόγηση, στη διαβούλευση θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και είμαστε ανοικτοί σε βελτιώσεις, αυτό που έχε σημασία είναι ότι θα ρυθμιστεί αυτός ο χώρος και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να χρηματοδοτούνται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Δεν γίνεται να ευνοούνται σκανδαλωδώς ενώ οι άλλες επιχειρήσεις δεν παρ΄νουν δάνεια, θα σπάσει αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρώπη δεν ήθελε μια κυβέρνηση της αριστεράς:
«Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε τη μέρα του τελεσιγράφου της 25η Ιουνίου σε μια σύσκεψη που κάναμε στις Βρυξέλλες, έχοντας μπροστά μας μία ταπείνωση χωρίς διέξοδο, την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος, ότι ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Σουλτς το είχε πει με σαφήνεια, ότι είναι μία κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μη αρεστή.
Το βράδυ συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο όπυου πήραμε την απόφαση και ενημέρωσα τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Με ρώτησαν τι θα προτείνεις στον ελληνικό λαό, είπα θα προτείνω να το απορρίψει αλλά όχι στο πλαίσιο μίας ρήξης. Η Μέρκελ μου είπε ότι όποιο ερώτημα κι αν έχει, το περιεχόμενο είναι ευρώ ή δραχμή.
Η απόφαση του eurogroup οδήγησε σε 24 ώρες να μην αυξήσει η ΕΚΤ τον ΕLΑ που μας οδήγησε αναγκαστικά στα capital controls προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Ήταν μια απόφαση εκδικητική επειδή η κυβέρνηση προσέφυγε στη λαϊκή ετυμηγορία».
Σε ερώτηση γιατί ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή».
«Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Για την οικονομία εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι αναστρέψιμα
«Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, όμως είναι αναστρέψιμη. Το σχέδιο ακραίων συντηρητικών κύκλων για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι την απόφαση για το ελληνικό χρέος. Είναι αναστρέψιμη γιατί μειώθηκαν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πολιτική αλλαγή και η διαπραγμάτευση γλίτωσε την πραγματική οικονομία από μέτρα 15 δις».
Δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα
«Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν απο εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων, στη συνέντευξη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" που είναι σε εξέλιξη.
Αναφερόμενος στην πορεία της Αριστεράς
«Αν οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμούς κλείνει η Αριστερά μία ιστορική δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα από θέση ευθύνης. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους ώστε να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες και θα βρίσκεται μαζί με τους εργαζόμενους στους κοινωνικούς αγώνες που θα μάχονται για τη ζωή τους. Θα είναι μία διαρκής μάχη, που όσο διαμορφώνουμε τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται πιο θετικοί, η νίκη θα γέρνει σε εμάς».
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκβιασμένη» ενότητα δεν υπάρχει πουθενά!
Σαφείς αιχμές για την αριστερή πλατφόρμα άφησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιοι να θρέφουν δάφνες ιδεολογικής καθαρότητας.
«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πρόσθεσε ότι ο καθένας έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα και οφείλει τηρώντας το καταστατικό του να πάρει δημοκρατικά αποφάσεις. Υπάρχει το ζήτημα της βίαιης ωρίμανσης, δηλαδή από ένα κόμμα του 4% έγινε αυτό που στηρίζουν τις ελπίδες τους 3 εκατ. πολίτες, η συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τις προσδοκίες των ανθρώπων που τον στηρίζουν έπρεπε να το βλέπαμε νωρίτερα, θα γίνει τώρα. Δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός αυτή η σκέψη να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλαδημοκρατία, που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Υπάρχει ένα θέμα ουσίας: πριν από 2 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ιδρυτικό συνέδριο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, ήταν μία προσπάθεια έντιμη όμως δεν εγινε ενιαίο κόμμα από κόμμα συνιστωσών», υπογράμμισε για τα εσωτερικά του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε «Δεν γίνεται ένα κυβερνητικό κόμμα να λειτουργεί με παράλληλα κέντρα εξουσίας και να είναι αποτελεσματικό, δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία, όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να το κάνει άρα οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές αλλιώς θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της ΚΟ».
Για άλλη μια φορά τόνισε ότι δεν είναι υπέρμαχος της σύγκρουσης λέγοντας: «Εδώ υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής, την άλλη άποψη τη σέβομαι γι αυτό δεν ζήτησα να υπάρξουν κυρώσεις στην ΚΟ και ζητώ να πάμε σε μια συντεταγμένη διαδικάσια ώστε το κόμμα να πάρει αποφάσεις... Εγώ θα περίμενα να πούνε ότι: έχουμε μία διαφορετική εκτίμηση όμως η στοιχειώδης στάση αλληλεγγύης θα έλεγε: θα στηρίξουμε τον πρωθυπουργό και θα ψηφίσουμε και μετά θα ζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής μέσα από συλλογικές διαδικασίες».
Επέμεινε στην άποψη του για συνέδριο το Σεπτέμβριο - Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην άποψή του να γίνει τακτικό Συνέδριο, προφανώς για να αλλάξει η σύνθεση του οργάνου και είπε χαρακτηριστικά:
«Οι λύσεις αυτές δεν πρέπει να δοθούν σε μια διαδικασία άρπα κόλλα, αλλά συγκροτημένη, να πάει σύντομα, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αρχές Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν να εκλεγούν οι σύνεδροι για να αποφασίσουν ποια θα είναι η στρατηγική, το νέο πρόγραμμα. Πρέπει να ασφαλίσουμε τη βόμβα που είναι απασφαλισμένη και σου λένε, όχι να σκάσει η βόμβα, αυτό είναι έξω από το αξιακό μου σύστημα».
Σε ερώτηση για το θέμα των εκλογών απάντησε: «Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε εκλογές. Αυτό θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».