Κρίσιμο το 2015 για την Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην πιο πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs επισημαίνεται πως τους τελευταίους τρεις μήνες τα ελληνικά assets έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις πωλήσεων, με αποτέλεσμα να ετκιμάται πως το νέο έτος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα. Παρά τη συνεχή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, οι συνθήκες στην αγορά επιδεινώνονται, εξαιτιας της αβεβαιότητας που προκαλούν οι ενδεχόμενες εκλογές.

Στη συνέχεια της έκθεσης επισημαίνεται πως το 2015 είναι το τελευταίο έτος που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, σχεδόν 24 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών των αναγκών μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικούς πόρους: "Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι από το 2016 και μετά, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες γίνονται κάπως καλύτερα διαχειρίσιμες (σε σχέση με τα 24 δισ. ευρώ το 2015), στα ή και χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 (χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων από αυτές που προβλέπει στο πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσουν αυτές τις εκτιμήσεις υψηλότερα)."

Αναφορικά με την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας, "όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι αρκετή για να εκλέξει πρόεδρο και να αποφευχθούν οι εκλογές. Θα πρέπει να ψηφίσουν 25 ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές μικρών κομμάτων, για να συμπληρωθεί ο αριθμός", επισημαίνει.

"Στην περίπτωση που η βουλή εκλέξει πρόεδρο, η κυβέρνηση και η τρόικα πιθανώς θα ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις και είναι πιθανό να βρεθεί μια συμφωνία. Τα χρηματοοικονομικά ρίσκα θα υποχωρήσουν και τα ελληνικά assets πιθανότατα θα καταγράψουν ράλι", αναφέρει η Goldman Sachs.

Σε ένα αρνητικό σενάριο, θεωρεί ότι ακόμη και με αλλαγή της κυβέρνησης, υπάρχει περιθώριο για μια λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις από το 2012 και το χάσμα μεταξύ του τι έχει επιτευχθεί και του τι μένει να γίνει, "δεν είναι ανυπέρβλητο".

Πηγή: moneypro.gr