ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ: Πόρος-Σπέτσες-Τροιζηνία αντιδρούν μετά τις διαδοχικές βλάβες των ταχύπλοων Hellenic Seaways

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Σαράντου Ευσταθόπουλου

Το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Το Piraeuspress.gr έχει αναδείξει και στο παρελθόν το μείζον πρόβλημα της θαλάσσιας συγκοινωνίας των νησιών με τον Πειραιά, όπως και την παλαιότητα των σκαφών που χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες (πχ ιπτάμενα δελφίνια).

Μετά τα τελευταία περιστατικά με τις διαδοχικές βλάβες δυο ταχύπλοων της Hellenic Seaways και την απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών, το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.

Θεσμικοί φορείς της τοπικής κοινωνίας του Πόρου, των Σπετσών και της Τροιζήνας ένωσαν τις φωνές τους και εξέδωσαν ανακοίνωση «διαμαρτυρίας», ζητώντας να ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για ουσιαστική λύση του μείζονος προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Αργοσαρωνικού με τον Πειραιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Το τελευταίο περιστατικό με τη διαδοχική βλάβη 2 Ιπτάμενων Δελφινιών στο δρομολόγιο Πειραιάς - Πόρος - Σπέτσες, αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια σειρά από βλάβες, καθυστερήσεις και διαρκώς μειωμένα δρομολόγια για τα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού (πλήν Αίγινας). Οι προσπάθειες και οι έγγραφες εκκλήσεις των Αρχών (Δήμων και Αντιπεριφέρειας) δεν έχουν καταφέρει επι της ουσίας να αλλάξουν τη διαρκή υποβάθμιση της άλλοτε κραταιής ακτοπλοϊκής γραμμής του Αργοσαρωνικού.

Είναι η ώρα των πράξεων και για το λόγο αυτό οι Επαγγελματικού Φορείς του Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές οφείλουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην διερεύνηση των δυνατοτήτων για την δημιουργία μιας ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για την ανάληψη μέρους του Ακτοπλοϊκού έργου της περιοχής μας. Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις σε άλλες περιοχές που ένα τέτοιο εγχείρημα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μάθουμε από τα λάθη των άλλων και να δώσουμε μια σύγχρονη διάσταση στη λειτουργία ενός τέτοιου ναυτιλιακού φορέα για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Σήμερα κιόλας απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση για την δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας για την διερεύνηση ΟΛΩΝ των διαθέσιμων επιλογών για την αντιστροφή της παρούσας θνησιγενούς κατάστασης. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο Ελληνικό και Ευρωπαικό Πλαίσιο που μπορούν να αξιοποιηθούν και να δώσουν με σοβαρότητα και ρεαλισμό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας για την δυνατότητα δημιουργίας Ναυτιλιακών Εταιρειών με πυρήνα τις τοπικές Κοινωνίες.

Αρκετά με τα ευχολόγια και τα παρακάλια, ο καιρός απαιτεί σοβαρότητα αλλά και αποφασιστικότητα!

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

Δημήτρης Συξέρης - Πρόεδρος Ε.Ε.Σ.Π. & Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Ιάσονας Ορλάνδος - Πρόεδρος Ε.Β.Σ.Σ.

Σπύρος Φαρδέλλος - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σπετσών & Μέλος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών

Δημήτρης Βλάχος - Πρόεδρος Ε.Β.Σ.Γ.