Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται «πιθανότατα» να συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή θέση, όσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της.

Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup είναι «πολύ πιθανή», αλλά αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group την Πέμπτη, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα αυτό, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου θα είναι η πρώτη μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη βάσει των οποίων κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να βάλει «πάνω στο τραπέζι ιδέες» προς συζήτηση με τους ομολόγους του.

Όπως και να έχει, η έκτακτη σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία στην ευρωζώνη να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση της οποίας θέλει να μειωθεί το τεράστιο χρέος της (πάνω από 175% του ΑΕΠ), αλλά και να δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες κατίσχυσαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.

Η φιλοδοξία αυτή συναντά όμως την κατηγορηματική αντίθεση πολλών χωρών και ιδίως της Γερμανίας, η οποία περισσότερο από ποτέ εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, υπάρχουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις έναντι της Αθήνας, όπως η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ολλανδία, αλλά και η Πορτογαλία, μαζί με την Ισπανία.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τρόπο πολύ ρεαλιστικό. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, κέρδισε (τις εκλογές), έχει προτάσεις πολύ διαφορετικές (από τις δικές μας), είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σχολίασε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «αυτό θα πάρει λίγο χρόνο».