Πώς επωφελείται η Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άνω των 6 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, στη βάση των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup.

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί και από τα τρία διαφορετικά δίχτυα ασφαλείας που έθεσε σε λειτουργία η ευρωζώνη.

Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) εκτιμάται ότι θα μπορεί να αντλήσει έως και 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 2% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2019. Από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα μπορεί κατ΄ ελάχιστον να αξιοποιήσει 1 δισ. ευρώ, όντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σήμερα. Ακόμη, από το τρίτο δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 200 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν κρύβουν πως προσδοκούν περισσότερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και στη βάση αυτή επενδύουν στο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) που αποφάσισε χθες το Eurogroup και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», αλλά και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup αφήνει ανοικτές πολλές δυνατότητες για «βραχυχρόνιες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες», ωστόσο συνδέει το ύψος των παρεμβάσεων με το αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού.

Eurogroup: 540 δις ευρώ 

Οι στρατηγικές υποχωρήσεις στο θέμα των κορωνο-ομολόγων και των προϋποθέσεων δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) συνέβαλαν στο να υπάρξει λευκός καπνός στο σημερινό Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά το συμβούλιον η συμφωνία της Ευρωμάδας αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης και πως η ευρωζώνη δεν θα δεχθεί κατακερματισμούς και διαιρέσεις.

Ο Σεντένο περιέγραψε τη συμφωνία ως τρία διαφορετικά δίχτυα ασφαλείας.

Το πρώτο είπε πως σχετίζεται με το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης.

Το δεύτερο είναι το δίχτυ ασφαλείας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το τρίτο δίχτυ ασφαλείας είναι ο ESM, ο οποίος θα μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους, ήτοι συνολικά 240 δισ. ευρώ με την μοναδική προϋπόθεση πως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε δαπάνες για περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Σεντένο όλα τα παραπάνω δίχτυα ασφαλείας θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο Σεντένο ξεκαθάρισε πως το Eurogroup συμφώνησε να συσταθεί ένα ταμείο ανάκαμψης (recovery fund) το οποίο θα μπορεί μεσοπρόθεσμα να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στην Ευρωζώνη.

Όπως εξήγησε, το μέγεθος του ταμείου αυτού θα αποφασισθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης στην οποία θα κατατεθούν και οι εισηγήσεις του σημερινού Eurogroup. Αν και δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για το εάν το συγκεκριμένο ταμείο θα εκδίδει ευρωομόλογα ο Πορτογάλος υπουργός απέφυγε να απαντήσει. Λαμβάνοντας το λόγο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία μας έφερε, πιο κοντά στη συντονισμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρώζώνη.

Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική στην εποχή του κορωνοϊού εφαρμόζεται με ευελιξία και πως ήδη το βάρος της Κομισιόν πέφτει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο θέμα των θέσεων απασχόλησης», είπε. Αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης ο Επίτροπος σημείωσε πως επιδίωξη είναι οι πόροι του να περνούν μέσα από τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επετεύχθη μια «καλή συμφωνία».

Ο ίδιος τόνισε πως όσον αφορά στη χρήση των πόρων του ESM η στήριξη κατά της πανδημίας θα γίνεται μέσω της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του Μηχανισμού και πως τα χρήματα που θα δίδονται θα πηγαίνουν αυστηρά σε δαπάνες κατά της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σταϊκούρας: Συμφωνία με συμβιβασμούς.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής για τις αποφάσεις της Ευρωομάδας:

«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς. Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας. Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

Πηγή:Ereportaz.gr