Τι θα γίνει με τα 300 ευρώ που χρωστούν οι ανεμβολίαστοι στην εφορία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ευρώ καταργείται στις 15 Απριλίου και χιλιάδες πολίτες αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα πρόστιμα του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Στις 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης.

Τον δρόμο προς την… κατάργηση είχαν ανοίξει νωρίτερα με δηλώσεις τους η αναπληρώτρια υπ. Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα και ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι», είπε από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Πλεύρης.

Ωστόσο, το θέμα που έχει προκύψει είναι τι θα γίνει με τα 300 ευρώ, τα οποία έχουν επιβληθεί για τους τρεις προηγούμενους μήνες σε περισσότερους από 300.000 πολίτες.

Αν και ο κ. Πλεύρης τόνισε πως τα πρόστιμα (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και μισού Απριλίου) θα πληρωθούν κανονικά στην εφορία και η απόφαση κατάργησής τους δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ωστόσο, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αναφέρει πως ήδη αρκετοί πολίτες σπεύδουν στις ΔΟΥ για να υποβάλλουν ένσταση ή ενδικοφανή προσφυγή, με τους εφοριακούς να τους παραπέμπουν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό και μέλος της διοίκησης της ΕΛΦΕΕ, Δημήτρη Μπόκαρη, πολλοί επαγγελματίες γίνονται αποδέκτες παραπόνων από πελάτες τους, όταν διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαιωθεί αυτά τα πρόστιμα, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στους περισσότερους ανεμβολίαστους, έχει ήδη αποσταλεί το σχετικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τη χρέωση του προστίμου, ενώ σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, εστάλη συστημένη επιστολή από την ΑΑΔΕ, είπε ο κ. Μπόκαρης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τον Ιανουάριο ήταν 50 ευρώ, για τον Φλεβάρη 100 ευρώ, για τον Μάρτιο 100 ευρώ και για τον Απρίλιο 50 ευρώ.

Πού θα δείτε αν σας έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την επιβολή του προστίμου μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ myAADE στο taxisnet.

Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και την κατηγορία οφειλής. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Οι εξαιρέσεις για το πρόστιμο των 100 ευρώ

Υπάρχουν όμως πολίτες που είναι άνω των 60 ετών και δεν χρειάζεται να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ, καθώς βρίσκονται στις εξαιρέσεις.

Εξαιρούνται:

Όσοι είναι άνω των 96 ετών, ενώ εξαίρεση υπάρχει και για όσους τα τελευταία 3 χρόνια δεν είναι φορολογικά ενεργοί και δεν συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στην φορολογία.

Για τους δε συμπολίτες που βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι, υπάρχει μια νέα υπηρεσία στο gov.gr, μέσω της οποίας μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους. Εάν αυτός έχει γίνει σε προηγούμενο μήνα, δεν θα υπάρξει πρόστιμο από την ημέρα του εμβολιασμού και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα αφαιρεθούν.

Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση.

Ειδικότερα δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

Τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.

Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Το πρόστιμο

Τα υπόχρεα πρόσωπα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, με ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα,

–   η συμμόρφωση με την υποχρέωση εμβολιασμού αποδεικνύεται διαζευκτικά μέσω ψηφιακού πιστοποιητικού COVID – 19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (ν. 4806/2021) ή βεβαίωσης εμβολιασμού του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 ή βεβαίωσης νόσησης ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας,

–   σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ μηνιαίως, ενώ προβλέπεται απομείωση αυτού κατά το ήμισυ στις οριζόμενες περιπτώσεις,

–   για την επιβολή του προστίμου, διαβιβάζονται όλα τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα από τον φορέα Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.Δ.Ι.Κ.Α.) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τον προσδιορισμό του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων, και στη συνέχεια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), η οποία βεβαιώνει και εισπράττει αμελλητί το σχετικό πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, ν.δ.356/1974),

– οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των προστίμων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID – 19.

Πηγή: naftemporiki