Αλλαγή φύλου: Πέντε διάσημα τρανς άτομα και οι απίθανες ιστορίες τους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου στην ηλικία των 15 ετών το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τελικά ψηφίστηκε από το κοινοβουλευτικό σώμα, προκάλεσε μια σφοδρή θύελλα αντιδράσεων αλλά και ξεσήκωσε ένα πρωτοφανές τσουνάμι υποστήριξης από τα μέλη και τους υποστηρικτές της LGBT κοινότητας.

Ίσως ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να μην είναι σε θέση να αποδεχθεί κάτι τόσο ριζοσπαστικό, ωστόσο είναι γεγονός πως είτε μας αρέσει, είτε όχι, υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που δυσανασχετούν μέσα στο ίδιο τους το σώμα, έχοντας την κρυφή επιθυμία πως κάποτε θα απαλλαγούν από το λάθος φορτίο που η φύση τους έδωσε κι ότι θα ζήσουν επιτέλους με το φύλο που εκείνοι επέλεξαν.

Εκτός συνόρων πάντως και ειδικά στον χώρο του θεάματος, τέτοιου είδους φαινόμενα αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστούν 100% αποδεκτά από την εκάστοτε κοινωνία, είναι τουλάχιστον περισσότερο ανεκτά. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ανθρώπων της showbiz που αδιαφορώντας για τα αδυσώπητα κουτσομπολιά και τα αιχμηρά σχόλια προς το άτομό τους, αποφάσισαν -ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία- να απαλλαγούν από ένα φύλο αλλά κι ένα σώμα, μέσα στο οποίο… ασφυκτιούσαν.

Στο παρόν τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr, θα εξετάσουμε 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που αποφάσισαν να αλλάξουν την ταυτότητα του φύλου τους, το φύλο τους αλλά και τη ζωή τους.

Bruce Jenner – Caitlyn Jenner

Πρόκειται για τον πατριό της Κιμ Καρντάσιαν, ο οποίος όπως υποστήριξε ήταν μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε σώμα άνδρα. Ο Bruce Jenner έγινε… Caitlyn, κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού Vanity Fair και η ατάκα «Call me Caitlyn» έγινε hastag στα social media. Ο πρώην Ολυμπιονίκης του δεκάθλου, έκανε το μεγαλύτερο άλμα της ζωής του, όταν αποφάσισε στα 65 του χρόνια να πράξει αυτό που τον πρόσταζε η ψυχή του. Απόφαση που ταρακούνησε για τα καλά ακόμα και μια κοινωνία σαν την αμερικανική, καθώς ήταν κάτι σαν εθνικός ήρωας κοσμώντας το Hall of Fame των ΗΠΑ.

Thomas Beatie

Ξεκίνησε να παίρνει ανδρικές ορμόνες, έκανε μαστεκτομή και έβγαλε γένια. Προχώρησε σε αλλαγή φύλου, ωστόσο είχε διατηρήσει τα γυναικεία αναπαραγωγικά του όργανα, επειδή ήθελε οπωσδήποτε να κάνει παιδιά. Η φωτογραφία του γενιοφόρου άνδρα με τη φουσκωμένη κοιλιά έγινε μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες και πυροδότησε συζητήσεις επί συζητήσεων. Έμεινε έγκυος με τεχνητή γονιμοποίηση το 2007 (με κρυογονική δωρεά σπέρματος) και ο λόγος που επέλεξε να κυοφορήσει εκείνος, ήταν επειδή η σύζυγός του Nancy, αδυνατούσε να γευτεί τη μητρότητα.

Jazz Jennings

Η Τζαζ Τζένινγκς γεννήθηκε αγόρι, ωστόσο διαγνώστηκε με δυσφορία του φύλου στην ηλικία των 3 ετών. Σήμερα, στα 16 της είναι μια από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων στις ΗΠΑ.

H νεαρή τρανσέξουαλ έχει ήδη δώσει συνέντευξη στην Μπάρμπαρα Γουόλτερς, έχει συναντήσει τον Μπιλ Κλίντον και έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο βασισμένο στη ζωή της, με στόχο να βοηθήσει τα άλλα παιδιά να καταλάβουν την κατάστασή της. «Εχω κοριτσίστικο μυαλό, αλλά αγορίστικο σώμα. Ετσι γεννήθηκα», γράφει στο βιβλίο της.

Chastity Sun Bono – Chaz Bono

Η Chastity Sun Bono, ήρθε στον κόσμο πριν από 48 χρόνια, ως «αποτέλεσμα» του παθιασμένου έρωτα της Cher με τον Sonny Bono. Μεγαλώνοντας δεν έκρυψε την ομοφυλοφιλία της και τη διετία 2008- 2010, ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής φύλου. Απαλλαγμένος από κάθε τι γυναικείο, ο Chaz πλέον, συνεχίζει τη ζωή του ως δικηγόρος, συγγραφέας αλλά και μουσικός.

Bradley Manning – Chelsea Manning

Η περίπτωση της Μάνινγκ, λόγω της ταυτότητας φύλου της, συνδέθηκε με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αμερικανικές φυλακές και ανέδειξε όλα τα δεινά των τρανς ατόμων όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν επάνω της.

Πέρα από το γεγονός πως είναι μια τρανς γυναίκα που κρατήθηκε σε ανδρικές φυλακές, το 2013 ο γιατρός της μετά από επίσημη διάγνωση συνέστησε πως πρέπει να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία και στη συνέχεια σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. «Δεν είμαι ο Μπράντλει Μάνινγκ», είχε πει αναφερόμενη στο όνομα που είχε πριν την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του φύλου της. «Δεν ήμουν ποτέ πραγματικά. Είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ, μια περήφανη τρανς γυναίκα που πλέον ζητάει μια πρώτη ευκαιρία στη ζωή».

Ωστόσο ο αμερικανικός στρατός την αντιμετώπιζε σαν άνδρα και δεν της δόθηκε ποτέ η απαραίτητη θεραπεία και η δυνατότητα να λάβει τα φάρμακα που χρειαζόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσπάθεια της να εισακουστεί και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία μήνυσε την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, έκανε απεργία πείνας και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δυο φόρες. Όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψιν την κατάσταση της υγείας της και το νόμιμο δικαίωμα της στη θεραπεία, αλλά τοποθετήθηκε στην απομόνωση λόγω παραβιάσεων που διέπραξε κατά την απόπειρα αυτοκτονίας. Σε μια δήλωση της που συνόδευε την αίτηση για επιείκεια και κατατέθηκε από τους δικηγόρους της τον περασμένο Νοέμβριο, η Μάνινγκ ανέφερε πως αποδέχεται «την πλήρη και ολοκληρωμένη ευθύνη για τις πράξεις» της. «Ποτέ δεν έψαξα δικαιολογίες γι’ αυτό που έκανα», τόνισε, προσθέτοντας πως «Είμαι πολύ διαφορετικός άνθρωπος από αυτόν που ήμουν το 2010».

eleftherostypos