Πρωτοχρονιά με χιόνια σε όλη τη χώρα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στη θάλασσα

Λευκή Πρωτοχρονιά φαίνεται οτι θα κάνουν οι Έλληνες ανά την επικράτεια, μιας και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, ο χιονιάς που εκδηλώθηκε από το πρωί της Τρίτης θα συνεχιστεί ακόμα σφοδρότερος το επόμενο 24ωρο με την ύφεση των φαινομένων να αναμένεται από το μεσημέρι της 1ης του μήνα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Protothema.gr, το μεγαλύτερο όγκο χιονιού θα δεχθούν τις επόμενες ώρες, μέχρι και την Πέμπτη, η κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος (Αρκαδιά, Αχαΐα, Κορινθία και οι ανατολικές περιοχές της Λακωνίας), στη Στερεά Ελλάδα, από τη Μαγνησία και οριακά στο ύψος της Βοιωτίας και στην περιοχή των Τεμπών.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας του κρύου είναι ότι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν αποκλείεται την Τετάρτη τα θερμόμετρα σε ορισμένες περιοχές θα δείξουν ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου. Κατά τον κ. Κολυδά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρέξει ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με τον μετεωρολόγο να προβλέπει ότι η ύφεση των φαινομένων θα υπάρξει από το μεσημέρι της Πέμπτης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει ραγδαία βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας και υποχώρηση των ανέμων.

Όσον αφορά στην Αττική, τις επόμενες δύο ημέρες ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι θα το στρώσει στα βόρεια προάστια και, μάλιστα, η Τετάρτη θα είναι ακόμα πιο δύσκολη στη δυτική, βόρεια και ανατολική Αττική. «Λόγω των ανέμων, δε, θα υπάρξουν νιφάδες ακόμα και στα νότια προάστια καθώς το χιόνι είναι παρασυρόμενο» εξηγεί ο κ. Κολυδάς.

Όπως εξηγεί ο γνωστός μετεωρολόγος η κακοκαιρία οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν έρθει χιόνια «πολικής» προέλευσης από την Ουκρανία που πέρασαν από Βουλγαρία και εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια την ώρα που ήρθε ένα χαμηλό βαρομετρικό από το νότιο Ιόνιο και εμπλούτισε με αρκετή υγρασία την περιοχή μας. «Έτσι οι θερμές μάζες ήρθαν σε αντίθεση με τις ψυχρές μάζες και δημιούργησαν χιόνι» καταλήγει.