Κορονοϊός: Οι δυο περιοχές που «καίνε» την Αττική – Προβληματισμός για τα τριψήφια κρούσματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με την 28η Φεβρουαρίου να πλησιάζει, η άρση του lockdown στην Αττική την συγκεκριμένη ημερομηνία ολοένα και απομακρύνεται.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν δείχνει την παραμικρή… διάθεση ύφεσης στην χώρα μας, με τα κρούσματα, μια εβδομάδα πριν την λήξη (;) του lockdown στην Αττική να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η Αττική εδώ και αρκετές ημέρες συγκεντρώνει τα μισά και πλέον κρούσματα, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός για δυο συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου η κατάσταση είναι οριακή, αν όχι εκτός ελέγχου: Το κέντρο της Αθήνας και ο δυτικός τομέας.

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα της Κυριακής, όπου από τα 884 κρούσματα πανελλαδικά, τα 108 ήταν στο κέντρο και τα 103 στην Δυτική Αττική.

Τα νούμερα αυτά προφανώς προβληματίζουν τους ειδικούς, με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καλείται μεσούσης της εβδομάδας να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί (όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο) το «σκληρό» lockdown στην Αττική.

Φυσικά η «φωτιά» του κορονοϊού που «καίει» στη Δυτική Αττική φαίνεται πως εξελίσσεται σε άλυτο γρίφο, καθώς δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από το lockdown που είχε επιβληθεί στην περιοχή, απόφαση που είχε προκαλέσει ακόμη και έντονα επεισόδια ανάμεσα στους κατοίκους και την αστυνομία.

Σχολεία, λιανεμπόριο ή… τίποτα;

Την ίδια ώρα, οι… φωνές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων ολοένα και πληθαίνουν ώστε την 1η Μαρτίου να υπάρξει έστω και μια δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει.

Ποια θα είναι όμως αυτή; Τα σχολεία, και αν ναι ποιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, το λιανεμπόριο, και με ποιο τρόπο, ή ακόμα και τίποτα;

Ωστόσο, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του lockdown δεν έχουν φανεί ακόμα και πως αυτή την εβδομάδα θα δούμε σημαντική μείωση στις μολύνσεις, αν και τα νοσοκομεία παραμένουν στο «κόκκινο».

Αυτό είναι που ανησυχεί κιόλας την επιτροπή λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι ασφυκτική, με τις ΜΕΘ να εξαντλούνται μέρα με τη μέρα και το υπουργείο Υγείας να αναζητά εναγωνίως λύσεις στο μείζον πρόβλημα. Στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν όλη την προσεχή εβδομάδα, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ. Αν το Σύστημα αντέξει και αυτή την εβδομάδα και παράλληλα υπάρξει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τότε θα πέσει στο τραπέζι το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων τομέων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Όχι όλες οι βαθμίδες προφανώς, αλλά, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σε πρώτη φάση και στη συνέχεια τα Γυμνάσια. Πότε θα γίνει αυτό; Στο τραπέζι έχει πέσει και η εισήγηση για 1η Μαρτίου, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι αδύνατον. Οπότε, πιθανότατα, πάμε για 8 Μαρτίου άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Άπιαστο «όνειρο» η μετακίνηση εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις όμως εκτός νομού, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Με πολλές περιοχές της χώρας στο κόκκινο, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολιάστο και την τάση φυγής των «σκασμένων» κατοίκων της Αθήνας, μια απόφαση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα ενδεχομένως να εξελίσσονταν σε καταστροφική. Για το λόγο αυτό, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση επισημαίνουν πως το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό δεν υπάρχει καν στην ατζέντα, δεν συζητείται καν.

Τι σημαίνει αυτό; Από μέσα Μαΐου και αν…

Πηγή