ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Από τα ιδανικά του παππού… στο ξεπούλημα της νέας γενιάς!

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Grivalia: Απέκτησε το 49% της Piraeus PP 2  του “Παπαστράτου”

Προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το ξεπούλημα των ακινήτων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας στον Πειραιά.

Το όνομα Παπαστράτος ταυτίστηκε απόλυτα με το Λιμάνι του Πειραιά και τους Πειραιώτες, οι οποίοι αγάπησαν την επιχειρηματική οικογένεια όσο λίγες.

Τα 3 μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα ιδιοκτησίας της οικογένειας Παπαστράτου αποτελούν – ή μάλλον αποτελούσαν – τη ζωντανή ιστορία αυτής της σχέσης μεταξύ της οικογένειας Παπαστράτου και των Πειραιωτών.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Φαίνεται όμως ότι η νέα γενιά της οικογένειας, η οποία μάλλον ουδεμία σχέση έχει ή θέλει να έχει με τον Πειραιά, δε συμμερίζεται ιδιαίτερα την παρακαταθήκη του παππού Παπαστράτου, ο οποίος μιλούσε πρωτίστως για ιδανικά και ακολούθως για λεφτά (όπως φαίνεται και στο τεράστιο πανό που «ντύνει» το ένα κτίριο της πρώην βιομηχανίας).

Τελικά «it’s all about business» για τη νέα γενιά Παπαστράτου;

Πώς να ερμηνεύσουν οι Πειραιώτες το ξεπούλημα της ιστορικής κληρονομιάς των προγόνων τους;

Γιατί δεν αποφάσισαν οι ίδιοι να επενδύσουν στον Πειραιά, σε μια περιοχή μάλιστα που αποκαλείται «φιλέτο» από τους ειδικούς;

Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πιθανότατα θα μείνουν αναπάντητα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την απόκτηση του 49% των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «PIRAEUS PORT PLAZA 2 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» (η «PPP2»), ανακοίνωσε η GRIVALIA PROPERTIES ΑΕΕΑΠ.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η PPP2 έχει στην κατοχή της ένα μοναδικό ακίνητο στον Πειραιά το οποίο αποτελεί τμήμα πρώην εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» και είναι όμορο του προσφάτως αποπερατωμένου κτιρίου ιδιοκτησίας της PPP1, εταιρείας την οποία η Grivalia ελέγχει ήδη κατά 100%.
Πρόκειται για συνέχιση του επενδυτικού πλάνου της Grivalia στην περιοχή του Πειραιά μέσω του οποίου προσδοκά να δημιουργήσει περαιτέρω σημαντική υπεραξία τόσο για τους μετόχους της όσο και για την τοπική κοινωνία.
Η επένδυση περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Grivalia σε κοινοπραξία (joint venture) με σκοπό την ανακατασκευή μέρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς και την ανέγερση νέου κτιρίου γραφείων. Το ακίνητο θα αναβαθμιστεί και θα μετατραπεί από πρώην βιομηχανικό χώρο σε συγκρότημα γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας συνολικής επιφάνειας 26.755 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων των υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων). Το ακίνητο θα εκμισθωθεί σε πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών βάσει σχετικού προσυμφώνου που έχει ήδη υπογραφεί.
Η Grivalia έχει προσυμφωνήσει να εξαγοράσει το υπόλοιπο 51% της PPP2 μετά το πέρας της μετασκευής του ακινήτου και με την παράδοσή του προς χρήση από το μισθωτή.
Λαμβάνοντας υπόψη την αξία του ακινήτου και τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της PPP2 κατά την ημερομηνία της συναλλαγής, το τίμημα που καταβλήθηκε για τη συναλλαγή ανήλθε σε 3,62 εκ ευρώ.