Οικονομία, οικολογία, πρακτικότητα… το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο ρεαλιστική επιλογή θέρμανσης!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «Ποιος τρόπος θέρμανσης είναι τελικά ο καλύτερος;».

Η απάντηση δεν είναι απλή, αφού χρειάζεται να συνυπολογιστούν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, ο πιο βασικός εκ των οποίων είναι φυσικά το κόστος αγοράς του καυσίμου. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς χρειάζεται να εξετάσει και άλλα σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε επιλογής, αλλά και πόσο πρακτική είναι κάθε λύση στην καθημερινότητά μας.

 

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις διάφορες διαθέσιμες εναλλακτικές κάνοντας μία σύγκριση του κόστους τους με το κόστος του πετρελαίου που καταναλώνει το χρόνο – κατά προσέγγιση – ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με χαμηλή θερμομονωτική κάλυψη. Με απλά λόγια, για την ίδια θέρμανση που απολαμβάνει αυτό το νοικοκυριό με 2000 ευρώ, τί ποσό θα έπρεπε να διαθέσει εάν επέλεγε κάποια άλλη εναλλακτική θέρμανσης; 

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς:

 

  • Ηλεκτρικός λέβητας ή ηλεκτρικά σώματα έχουν κόστος 2400 ευρώ
  • Η κεντρική θέρμανση με πέλετ στοιχίζει 1050 ευρώ
  • Η θέρμανση με ξύλο κοστίζει 740 ευρώ
  • Η θέρμανση με φυσικό αέριο κοστίζει με λέβητα παλιάς τεχνολογίας 1.150 ευρώ, με λέβητα νέας τεχνολογίας 1.030 ευρώ και με λέβητα συμπυκνώματος μόλις 950 ευρώ

 

Ας δούμε τώρα και κάποιες πολύ σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τις παραπάνω εναλλακτικές θέρμανσης, αλλά και τις διαφορές στην ενεργειακή απόδοση τους…

 

Ο ηλεκτρισμός είναι μια ιδιαίτερα ακριβή μορφή ενέργειας που επιπλέον θεωρείται ιδιαίτερα περιβαλλοντικά επιβαρυντική για να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος χάνεται στην πορεία, με μόλις το 33% να φθάνει στον καταναλωτή. Επιπλέον, όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων.

 

Το πέλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ωστόσο, στην πράξη δεν είναι πρακτικό καύσιμο αφού χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.


Το ξύλο φαίνεται να είναι μία εξαιρετικά οικονομική επιλογή… Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα κλασσικά τζάκια αποδίδουν στο χώρο μόλις περίπου το 20% της θερμότητας, ενώ τα ενεργειακά τζάκια αποδίδουν – στην καλύτερη περίπτωση – μέχρι 75%.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση πέλετ και ξύλου για θέρμανση, ειδοποιός διαφορά τους σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας, είναι ότι μπορούν να χρησιμεύσουν μόνον ως μεμονωμένες λύσεις θέρμανσης, χωρίς να προσφέρουν λύσεις κεντρικής θέρμανσης σε ένα διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία, πόσο μάλλον σε μια ολόκληρη πολυκατοικία. Και βέβαια, κάτι ακόμη σημαντικότερο για κάθε οικογένεια και την κοινωνία στο σύνολο της, είναι ότι το γεγονός ότι η εκτεταμένη χρήση τους έχει πολύ επιβαρυντικές συνέπειες για το αστικό περιβάλλον.

Για το πετρέλαιο πρέπει να επισημανθεί ότι προκειμένου να λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση ένας λέβητας είναι απαραίτητη ρύθμιση του καυστήρα. Επιπλέον, επειδή το πετρέλαιο αφήνει επικαθήσεις στις επιφάνειες του λέβητα, η απόδοση του μπορεί να πέσει σημαντικά. Έτσι, για την καλύτερη δυνατή απόδοση, οι λέβητες πετρελαίου χρειάζονται συχνά, πολλές φορές και δύο φορές το χρόνο, καθάρισμα.

 

Το φυσικό αέριο από την άλλη έχει ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα. Καταρχήν, ο βαθμός ενεργειακής απόδοσής του ανταγωνίζεται εκείνον του πετρελαίου. Σε αντίθεση όμως με εκείνο, οι λέβητες φυσικού αερίου, δεν χρειάζονται συχνό καθάρισμα αφού η πρακτική αυτή πηγή ενέργειας καίγεται χωρίς να αφήνει υπολείμματα. Επιπλέον, σε σχέση με το πετρέλαιο, αλλά και το πέλετ ή το ξύλο, το φυσικό αέριο δεν απαιτεί φροντίδα για την παραγγελία και την προμήθειά του, αφού είναι πάντα και μόνιμα διαθέσιμο από το ασφαλές, τεχνολογικά προηγμένο δίκτυο φυσικού αερίου. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: πληρώνεται μετά τη χρήση του, με το λογαριασμό που αποστέλλεται σε κάθε νοικοκυριό, και όχι πριν τη χρήση, καθιστώντας απαραίτητη την καταβολή ενός δυσβάστακτου για την εποχή ποσού.Φυσικά, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο εξαιρετικό περιβαλλοντικό προφίλ του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι η πιο καθαρή και λιγότερο ρυπογόνος συμβατική πηγή ενέργειας που διαθέτουμε σήμερα – όχι μόνο σε σχέση με την τόσο επιβαρυντική ξυλεία – αλλά και συγκρινόμενο με το πετρέλαιο. Είναι τόσο φιλικό, που η εκτεταμένη χρήση του στη θέρμανση, σε πολλά νοικοκυριά, αλλά και σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, θα έχει σαν αποτέλεσμα σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Το φυσικό αέριο,  χωρίς να χρειαστεί να περιορίσουμε τη χρήση που κάνουμε, προστατεύσει την υγεία μας, αφού κρατά καθαρότερο τον αέρα στις πόλεις μας και ταυτόχρονα, διαφυλάττει τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιδράσεις των επιβλαβών ρύπων.

 

Αλλά τα καλά του φυσικού αερίου δεν σταματούν εδώ: Tο φιλικό καύσιμο στα σπίτια μας δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες μας για θέρμανση αλλά και για ζεστό νερό και μαγείρεμα – με την ίδια οικονομία και φροντίδα για το περιβάλλον, όπως και σε κάθε άλλη χρήση του. Επιπλέον, παρέχει και την ευελιξία είτε για αυτόνομη σύνδεση (ανεξάρτητη θέρμανση ανά διαμέρισμα), είτε για κεντρική θέρμανση (συνολικά για μία πολυκατοικία). Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα απολαμβάνουν τα οφέλη της σύνδεσης με το φυσικό αέριο, δηλαδή απολαμβάνουν ζεστούς χειμώνες, οικονομία και την αίσθηση ότι φροντίζουν το αστικό περιβάλλον.