Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νίκαια για το Προσυνέδριο της ΝΔ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νίκαια ένα ακόμα προσυνέδριο της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο «Μάνος Λοΐζος» στις 17:45 προκειμένου να συμμετάσχει στην προσυνεδριακή συζήτηση για την κοινωνική πολιτική και την ισότητα.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ


Βασικός ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
στην Προσυνεδριακή Συζήτηση «Κοινωνική Πολιτική και Ισότητα»
που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή, για την παρουσία σας, για το χειροκρότημά σας, για τη στήριξή σας στη Νέα Δημοκρατία.

Αγαπητέ Γραμματέα, αγαπητέ Γενικέ Διευθυντά του κόμματος, αγαπητέ Στέλιο, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Γραμματείς, κυρίες Υφυπουργοί, κύριοι συνάδελφοι στο Εθνικό Κοινοβούλιο, Nεοδημοκράτισσες και Nεοδημοκράτες.

Ο καλός συνάδελφος και καλός φίλος Γιάννης Τραγάκης μού θύμισε ότι στη διαδρομή μου ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς ετοιμαζόμασταν για τις νικηφόρες εκλογές του 2019 είχα επισκεφθεί τη Β΄ Πειραιά περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια.

Και χαίρομαι, ιδιαίτερα, που μού δίνεται σήμερα η δυνατότητα να δω από κοντά τόσους πολλούς καλούς φίλους από τη Νίκαια, από τον Κορυδαλλό, από το Πέραμα, από τη Δραπετσώνα, από τη Σαλαμίνα, από τον Πειραιά, σε αυτήν την πραγματικά εντυπωσιακή προσυνεδριακή συνάντησή μας.

Και θέλω να σας πω ότι σε όσες τέτοιες συγκεντρώσεις έχω συμμετάσχει έχω εντυπωσιαστεί και από την προσέλευση του κόσμου, αλλά και από την ποιότητα των συζητήσεων που έχουμε διεξάγει. Διότι -όπως είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης- πάνω απ΄ όλα, στο επίκεντρο της πολιτικής μας, είναι ο άνθρωπος και το αποτέλεσμα. Δε μας ενδιαφέρει να μιλάμε με κενά συνθήματα. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ουσιαστικές προσυνεδριακές διαδικασίες, όπου θα παρουσιάζουμε και θα συζητάμε για το σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Αλλά συναντήσεις όπως αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να εισπράττουμε και τον παλμό της κοινωνίας, να διορθώνουμε τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι.

Και πιστεύω ότι πολλοί συμπολίτες μας -αναφέρθηκε σε αυτό διακριτικά και η Πίστη Κρυσταλλίδου- θα κάνουν τη σύγκριση μεταξύ αυτών των προσυνεδριακών εκδηλώσεών μας και του τρίτου, αν δεν κάνω λάθος ήταν το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες.

Θα πω μόνο μία κουβέντα γι΄ αυτό. Είχαν να κάνουν συνέδριο έξι χρόνια. Μακάρι να κάνουν συνέδριο κάθε χρόνο να μας θυμίζουν από τι γλιτώσαμε. Από αυτό το αφόρητο μείγμα τοξικότητας, χυδαιολογίας, λαϊκισμού, εντάσεων.  Αυτή η εικόνα την οποία είδαμε δεν αρμόζει σε Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Και βέβαια ένα συνέδριο το οποίο, τελικά είχε ως μόνο στόχο να αλλάξει καταστατικές διαδικασίες για να μπορέσει να επανεκλεγεί από τη βάση αυτός ο οποίος είναι ήδη 14 χρόνια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως μόνος υποψήφιος στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν. Και μετά μάς μιλάνε και μάς λένε ότι αυτοί δήθεν πρεσβεύουν την ανανέωση.

Αρκετά, όμως, ασχοληθήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν πραγματικά άδικο για το σπουδαίο έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, αλλά και για την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της θεματικής ενότητας, αν αφιερώναμε περισσότερο χρόνο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, αλλά και συμβολικό ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ερχόμαστε εδώ στη Νίκαια να μιλήσουμε για κοινωνική πολιτική, για ισότητα, για εργασία.

Και θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη σύντομη παρέμβασή μου, ισχυριζόμενος κάτι το οποίο έχουμε πει πολλές φορές στη Νέα Δημοκρατία: ότι η πιο σημαντική, η πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων καλών θέσεων απασχόλησης.

Αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, τον Ιούλιο του 2019, με την ανεργία στο 17,2%.  Μεσολάβησαν πολλά: μια πανδημία, επιθέσεις στον Έβρο, μεγάλες ταραχές στο Αιγαίο, μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, μια έκρηξη του πληθωρισμού. Και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία από το 17,2% στο 12,8%. Και να δημιουργήσουμε παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης.
Το κάναμε δίνοντας χώρο στην επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις, μειώνοντας τους φόρους. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και η ελληνική οικονομία, είναι στη σωστή πορεία.

Δεν μας ικανοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, φίλες και φίλοι. Και προσωπικά δεν θα έχω θεωρήσει ότι έχουμε επιτελέσει την αποστολή μας εάν δεν φέρουμε την ανεργία κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος.

Και αυτή η πολιτική προφανώς θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η δική σας.  Όπως θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και η νέα επόμενη μεγάλη πολιτική παρέμβαση την οποία θα κάνουμε: την 1η Μαΐου -όπως έχω δεσμευτεί- θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός.

Διότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να διανέμεται δίκαια σε όλους, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους, πρωτίστως σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Και στις τελικές μας αποφάσεις που θα τις πάρουμε μέχρι το τέλος του μήνα, σε αυτές θα συνυπολογίσουμε -προφανώς όπως είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης- την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά θα λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, σήμερα, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων.

Και οφείλουμε, εμείς σήμερα, να σταθούμε δίπλα σε αυτούς του συμπολίτες μας οι οποίοι είναι  στον κατώτατο μισθό, ειδικά στα νέα παιδιά τα οποία ξεκινάνε τώρα την επαγγελματική τους διαδρομή. Και αυτούς τους παράγοντες θα λάβουμε υπόψη και θα κάνουμε τις τελικές μας ανακοινώσεις εντός του μήνα.

Όμως, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της ισότητας της εργασίας έχουμε πετύχει πάρα πολλά και θα αδικούσα συνολικά το έργο μας, εάν επιχειρούσα, σε μία σύντομη παρέμβαση, να μιλήσω για όλα. Θα έχουν, εξάλλου, την ευκαιρία και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και άλλοι εκλεκτοί ομιλητές, να σας μιλήσουν για επί μέρους πτυχές του έργου μας σε αυτόν τον τομέα.

Θα σταθώ μόνο σε ένα νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε πριν από λίγες μέρες με τίτλο «Δουλειές Ξανά» όπου επιχειρούμε μία επανεκκίνηση των πολιτικών εργασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε απόλυτο δίκιο όταν τόνισε την πολύ σημαντική παρέμβαση που κάνει αυτό το νομοσχέδιο ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Θα το ξαναπώ να το ακούσουμε και να το καταλάβουμε. Με αυτό το νομοσχέδιο ένας άνεργος ο οποίος βρίσκει δουλειά, θα εξακολουθεί να εισπράττει το ήμισυ του επιδόματος ανεργίας μέχρι που να συμπληρωθεί το 12μηνο ωσάν να ήταν άνεργος. Δίνουμε δηλαδή ένα πρόσθετο κίνητρο σε έναν άνεργο να διεκδικήσει να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας με πρόσθετες πια απολαβές.

Πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ακούμε συχνά, κυρίως από νέα παιδιά, να μας περιγράφουν μία κατάσταση στην αγορά εργασίας η οποία δεν είναι πάντα κολακευτική.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σήμερα εργοδότες οι οποίοι καταστρατηγούν τις εργασιακές σχέσεις. Και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι με την ψηφιακή καταγραφή του εργασιακού χρόνου, μπαίνει ένα οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση του εργαζόμενου από τους εργοδότες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται πραγματικά για τις ώρες τις οποίες εργάζονται.

Έχουμε κάνει και πολλές σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλές πτυχές της κοινωνικής μας πολιτικής. Η Έλενα Ράπτη σας μίλησε για το σπουδαίο έργο το οποίο γίνεται στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Και πράγματι έχει γίνει μια πολύ σημαντική διυπουργική δουλειά, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα παιδιά.

Έχει γίνει ένα σπουδαίο έργο στο κομμάτι των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Θέλω να χαιρετίσω ξεχωριστά την παρουσία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Ο Στέλιος είναι ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος μού μίλησε και επιχειρηματολόγησε με πολύ πειστικό τρόπο για την ανάγκη θεσμοθέτησης του Προσωπικού Βοηθού, της δυνατότητας, δηλαδή, που δίνουμε σε άτομα με βαριά αναπηρία να έχουν μαζί τους έναν σύντροφο, έναν βοηθό ο οποίος θα μπορεί να τους υποστηρίζει, με δαπάνη του κράτους, έτσι ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να εντάσσονται ομαλά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα, Στέλιο, που αυτό σου το όραμα, το όραμα του Προσωπικού Βοηθού, γίνεται πράξη. Ξεκινάμε από την Αττική, με τους πρώτους χίλιους συμπολίτες μας -άτομα με βαριά αναπηρία- που θα έχουν πρόσβαση πια σε Προσωπικό Βοηθό. Και είναι μία σημαντική κατάκτηση για το αναπηρικό κίνημα.

Σκεφτόμουν, καθώς άκουγα τους ομιλητές, ότι τελικά αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για ένα λαϊκό και ευρύ κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, είναι να μπορείς να στρέφεις το βλέμμα σου σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην κοινωνία μας: Τους αποκλεισμένους, αυτούς οι οποίοι συχνά περνάνε κάτω από το ραντάρ, αυτοί οι οποίοι αισθάνονται περιφρονημένοι από την πολιτεία. Από τα παιδιά σε προνοιακά ιδρύματα που μερικές φορές αισθάνονται ότι μπορεί να μην έχουν στον ήλιο μοίρα, μέχρι ομάδες περιθωριοποιημένες, όπως είναι οι Ρομά ή όσοι συμπολίτες μας είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά. Σήμερα το πρωί είχα τη χαρά να βρεθώ στο κέντρο της Αθήνας, στα εγκαίνια του πρώτου χώρου Ελεγχόμενης Χρήσης Ναρκωτικών.

Τα Χριστούγεννα του 2018 είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε μια πολύ δυνατή συζήτηση με εθισμένους σε ναρκωτικά συμπολίτες μας, στο κέντρο της Αθήνας. Και τότε μου επισήμαναν κάτι το οποίο, εκ πρώτης όψεως, μου είχε φανεί οξύμωρο: Μα καλά θα έχουμε έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν οι ναρκομανείς να πηγαίνουν να κάνουν τη δόση τους, για να το πω πολύ απλά;

Και όμως με έπεισαν ότι μια τέτοια πολιτική είναι προοδευτική και σώζει τελικά ζωές. Διότι αν πάρουμε αυτούς τους ανθρώπους από το πεζοδρόμιο, τους φέρουμε σε ένα χώρο ελεγχόμενης χρήσης, τους καταγράψουμε, τους παρέχουμε υπόλοιπες υπηρεσίες κοινωνικο-ψυχολογικής στήριξης, έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να τους βοηθήσουμε να βγουν από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Τέτοιες πολιτικές λοιπόν, φίλες και φίλοι, πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη μας παράταξη. Είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι πολιτικές που στρέφουν το βλέμμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Και είμαι πραγματικά υπερήφανος για το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει αυτούς τους 34 μήνες. Έχει γίνει μια πολύ σπουδαία δουλειά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και είναι ένα έργο το οποίο θα έχει πολύ περισσότερη συνέχεια και θα φέρει και πολύ σύντομα, ακόμα περισσότερα αποτελέσματα.

Και καθώς οδεύουμε προς το 14ο Συνέδριό μας, σε αυτό το πολύ όμορφο κλίμα ενότητας, ενθουσιασμού, προσμονής θέλω να σκεφτείτε απλά κάτι: Εάν μπορέσαμε και πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, Έβρου, πολέμου, εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει και για τα οποία σας μιλήσαμε σήμερα μέσα σε 33 μήνες, αναλογιστείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε σε 8 χρόνια. Και αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών.

Και για αυτό και ζητώ από τα κομματικά μας στελέχη να είναι σε διαρκή εγρήγορση.  Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική τάξη. Το διάστημα, όμως, από τώρα μέχρι τις εκλογές δεν μπορεί να είναι ένα “νεκρό” διάστημα που απλά παρατηρούμε τις εξελίξεις. Έχουμε ένα χρέος,   έχετε ένα χρέος ως κομματικά μας στελέχη: να μιλήσετε στην κοινωνία, να ενημερώσετε τους πολίτες, γιατί είμαι σίγουρος ότι πολλά από αυτά για τα οποία μιλήσαμε σήμερα μπορεί ούτε εσείς οι ίδιοι να μην τα γνωρίζετε. Κι αν δεν τα γνωρίζετε εσείς, σκεφτείτε πόσα λιγότερα γνωρίζουν οι πολίτες.

Έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Έχουμε χρέος να το επικοινωνήσουμε στους πολίτες. Το 14ο Συνέδριο θα είναι ένα Συνέδριο όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τα βασικά διλήμματα μπροστά στα οποία θα τεθούν οι πολίτες ενόψει των επόμενων εκλογών.

Θα είναι μία ευκαιρία να παρουσιάσουμε το κυβερνητικό μας έργο, να εκλέξουμε τα νέα μας όργανα, την Πολιτική Επιτροπή. Αλλά πρωτίστως θα είναι μία ευκαιρία -μετά από δύο χρόνια κορονοϊού- να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί από κοντά, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου, να ξαναπάρουμε δύναμη από αυτή τη θετική ενέργεια που οι μεγάλες κομματικές εκδηλώσεις πάντα παράγουν, για να μπούμε τελικά στην τελική ευθεία ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2023, ώστε να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπε ο Γιάννης Τραγάκης:  «αυτή η νίκη, η επόμενη νίκη να σάς ανήκει. Να ανήκει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Δίνουμε ραντεβού στις 6 Μαΐου στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Εύχομαι σε όλες και σε όλους, καλή Ανάσταση. Καλό Πάσχα. Να είστε καλά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.