Αναταραχή στη Δικαιοσύνη – Στο Μαξίμου οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Συναγερμός» έχει σημάνει στο Μαξίμου έπειτα από το έντονα αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις ενέργειες του προέδρου του και τις παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων.

Σοβαρότατους κλυδωνισμούς στο σύστημα της ελληνικής Δικαιοσύνης προκάλεσε η επιστολή παραίτησης που κατέθεσαν χθες, Τετάρτη (05/10/2016) δύο από τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Χρήστος Ράμμος, με αφορμή την απόφαση που είχε λάβει την περασμένη Παρασκευή (30/09/2016) ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, Πέμπτη στις 09:30 το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα είχε συνάντηση με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Συγκεκριμένα, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου,Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου.

Το χρονικό των παραιτήσεων

Ήταν Τετάρτη μεσημέρι όταν η είδηση έσκασε σαν «βόμβα». Δύο αντιπρόεδροι του ανώτατου δικαστηρίου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Χρήστος Ράμμος παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, μετά την ματαίωση της διάσκεψης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τα όσα επακολούθησαν.

Οι αντιπρόεδροι Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος κατήγγειλαν ως απαράδεκτη την επίκληση από τον πρόεδρο του ΣτΕ «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» ως λόγο ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κ. Σακελλαροπούλου που έχει διατελέσει επί χρόνια και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αποδοκίμασε την της υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ένωσης «μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

Ο κ. Ράμμος τόνισε από την πλευρά του ότι η άποψη «που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ’ αόριστον την διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά την γνώμη μου αρνησιδικία».