Αποκαλυπτική Συνέντευξη Πατούλη για έσοδα Δήμων & υπερφορολόγηση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρηματιών (καφές, τσιγάρα κλπ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη σε 5 μεγάλα τοπικά ενημερωτικά sites, ενόψει της κρίσιμης φετινής ΔΕΘ, στην οποία μίλησε τόσο για τα οικονομικά των Δήμων όσο και για την αβάστακτη υπερφορολόγηση των πολιτών, η οποία πλέον αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

Απαντώντας "έξω από τα δόντια" σε ερωτήσεις των ενημερωτικών sites Cretalive.gr, Eleftheriaonline.gr, Larissanet.gr, Piraeuspress.gr, Thestival.gr, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δίνει το δικό του στίγμα, μέσα από την εμπειρία του ως Δημάρχου σε θέματα απλής καθημερινότητας, τα οποία όμως είναι συνάμα εξέχουσας σημασίας για τον μικρομεσαίο Έλληνα πολίτη.

Προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις, ο Γιώργος Πατούλης, απαντά στο βασικό ερώτημα που απασχολεί όλους τους Δημάρχους-και κατ' επέκταση τους Δημότες-σχετικά με το πώς θα αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία των Δήμων, χωρίς παράλληλα να απαιτηθεί νέα βαριά φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, η οποία θα επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ:

1. Κατ’ αρχάς θέλω την άποψή σας για το επίκαιρο ζήτημα που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αύξηση των τελών από 0,5 έως 5% στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η οποία αποτέλεσε ήδη αντικείμενο διαβούλευσης… (Larissanet.gr)

Όπως θα γνωρίζετε στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση προς διαβούλευση σχετικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εν μέσω θέρους μάλιστα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται πλέον τα καταστήματα στον έλεγχο των Δήμων!

Και όπως τόνισα και στα μέσα Αυγούστου, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι έχει δοθεί για διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφαιρεί σημαντικές αρμοδιότητες από τους δήμους. Για άλλη μια φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και διαβούλευση, η αυτοδιοίκηση αιφνιδιάζεται. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Για να μη θεωρηθεί όμως ότι υπεκφεύγω της ερώτησής σας θα σας πω ξεκάθαρα.

Οι Δήμοι έχουν ανάγκη από νέα έσοδα προκειμένου να γίνουν βιώσιμοι και να προσφέρουν υπηρεσίες ποιότητας στους πολιτες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Μια ακόμη πραγματικότητα όμως είναι ότι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα λόγω της βαριάς φορολογίας αλλά και της οικονομικής ύφεσης. Δεν αντέχουν και νεες επιβαρύνσεις.

Αν η Κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα των Δήμων, δεν μπορεί η αύξηση αυτή να στηριχθεί στην επιβολή νέων φορολογικών βαρών σε επαγγελματικές ομάδες , σε μισθωτούς ή συνταξιούχους. Η δίκαιη πολιτική είναι να περιορίσει τις σπατάλες σε φορείς του Κεντρικού Κράτους που ακόμη υπάρχουν και να μεταφέρει πόρους προς την Αυτοδιοίκηση , χωρίς να προσθέτει νέα βάρη.

2. Στα χρόνια των μνημονίων υπάρχουν δύο βασικοί άξονες που επηρεάζουν τα οικονομικά των ΟΤΑ: Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και η αποδυνάμωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Πώς ανταποκρίνονται οι ΟΤΑ στα δεδομένα αυτά μετά από 6 χρόνια μνημονίων; (Eleftheriaonline.gr)

Είμαστε ο μόνος κρατικός θεσμός που κράτησε όρθια την κοινωνία, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, παρά τα προβλήματα που αναφέρατε. Μέσα από τις υπηρεσίες και τις κοινωνικές μας δομές, στηρίζουμε με πράξεις, κι όχι με λόγια , την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Κι αυτό γίνεται με μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά όχι μόνο των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αλλά και των εργαζομένων μας.

3. Ποια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία των δήμων, χωρίς να επιβαρυνθούν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες; (Cretalive.gr)

Οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια είδαν να μειώνεται κατά 65% η χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των ΚΑΠ. Το ίδιο διάστημα είδαμε από την Κεντρική Εξουσία να μας αφαιρούνται, με διάφορες αποφάσεις, κι άλλοι θεσμοθετημένοι πόροι, ενώ δεν μας αποδίδεται το σύνολο των πόρων που ορίζει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά παρακρατηθέντων, που ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ για όλους τους Δήμους.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία μας και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους συμπολίτες μας. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ πήρε μια σειρά από αποφάσεις όσον αφορά στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Συγκεκριμένα θέσαμε τα εξής 10 αιτήματα – απαιτήσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν τους πόρους ενός νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου:

1. Τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης όσον αφορά στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Ζητούμε να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς και την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.

2. Απαιτούμε να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ στην Αυτοδιοίκηση.

3. Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

4. Θεωρούμε ότι η φορολογική αποκέντρωση πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη, ώστε να αποκτήσει η φορολογία ανταποδοτικό όφελος. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Αυτό απαιτεί την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τη σταθερή της χρηματοδότηση.

5. Απαιτούμε την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης για όλους.

6. Απαιτούμε τη δημιουργία ενός νέου «ΘΗΣΕΑ», ενός νέου τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον στους Δήμους. Ο νέος «ΘΗΣΕΑΣ» προτείνουμε να χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων.

7. Ζητούμε τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειάς τους, την υποστήριξή τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

8. Απαιτούμε να γίνει πράξη η άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί -μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ- στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.

9. Ζητάμε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των παραλιών στους Δήμους.

10. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση όλων των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένοι πόροι (φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη για παραχωρησιούχους Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ.).

4. Έρχονται νέοι φόροι. Φόροι όπως αυτός που συζητιέται για τις καφετέριες, ακόμα και ο νέος φόρος στον καφέ που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ποια είναι η άποψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου που βιώνει από κοντά την καθημερινότητα των πολιτών; (Thestival.gr)

Η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στα όριά της. Δεν αντέχει άλλη φορολόγηση! Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι διάβασα κι εγώ κάποια σχετικά δημοσιεύματα σε sites και εφημερίδες, που αναφέρονταν στο ενδεχόμενο νέας φορολογίας στον καφέ.

Η κοινή λογική λέει πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο δυο τινά θα συμβούν. Ή θα μετακυλιστεί η αύξηση στον καταναλωτή, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της τιμής του καφέ. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιχείρηση και τους καταναλωτές. Ή θα προκύψει ''μυστική συμφωνία'' μεταξύ ιδιοκτητών καφετεριών και πελατών για μη έκδοση αποδείξεων, γεγονός που θα μεταφραστεί σε σημαντική μείωση εσόδων για το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και η οποία διακατέχεται από το λαϊκό ρητό ''να φορολογήσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε''!

5. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θέλω να επιμείνω στο θέμα της φορολογία κύριε Πρόεδρε, φέρνοντας ένα ίσως απλοϊκό αλλά συνάμα τόσο πραγματικό παράδειγμα, που αναδεικνύει ίσως και τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες. Ένας άνεργος, ένας μισθωτός ή ένας συνταξιούχος των 400 και των 500 ευρώ, που πίνει 2-3 καφέδες την ημέρα, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 50 έως 100 ευρώ το μήνα για καφέ από την 1/1/2017. Πόσο δίκαιος αλλά και πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ένας τέτοιος φόρος; Και άλλοι παρόμοιοι έμμεσοι ή άμεσοι φόροι; (Piraeuspress.gr)

Καταρχήν στόχος της πολιτικής κάθε Κυβέρνησης πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν δουλειές και θα αυξηθούν τα εισοδήματα. Για να μπορούν όλοι «να πίνουν το καφέ τους» χωρις να σκέφτονται το κόστος. Είμαι αντίθετος στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής νέας φορολόγησης-έμμεσης ή άμεσης-σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό κλάδο, ιδίως δε στους κλάδους που έχουν να κάνουμε με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Αν φτάσουμε στο σημείο, κάποιοι να στερήσουν και μια από τις τελευταίες φθηνές απολαύσεις των συμπολιτών μας, που είναι ο καφές, τότε να πάνε όλοι στο σπίτι τους!

Διαβάστε επίσης:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Οι συνεχείς φορολογικές & ασφαλιστικές επιβαρύνσεις έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων

Έρχεται φοροκαταιγίδα στον καφέ !