Επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ολοκληρώνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον κύκλο των επενδυτικών ταξιδιών του. Οι επαφές στο Άμπου Ντάμπι έρχονται σε συνέχεια των χθεσινών διευρυμένων συνομιλιών του πρωθυπουργού στο Ριάντ, με την ελληνική αποστολή να εκφράζει την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των επαφών στη Σαουδική Αραβία.

Το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη για επενδυτικές ματιές σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που αφήνει πίσω της την κρίση ήταν σημείο-αιχμή, με κυβερνητικά στελέχη να αναδεικνύουν στις συζητήσεις τους το διττό στόχο της πρωθυπουργικής παρουσίας στο Ριάντ. Από τη μία, να προχωρήσουν, με γρήγορους ρυθμούς, οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Από την άλλη, να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών σε γεωπολιτικά ζητήματα, μέσα από την περιφερειακή συνεργασία και την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας “ιδίως μετά τις συνεχείς προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη”, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Εάν κάτι πρέπει να κρατήσει ψηλά η Αθήνα από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία αυτό (μεταξύ άλλων) είναι τα εύσημα για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δεικτών, στη διάρκεια του τελευταίου επταμήνου. “Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν”, ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Majid bin Abdullah Al Qasabi. Το συγκεκριμένο τετ α τετ ήταν και αυτό που έδειξε καθαρά το δρόμο προς την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από την Αραβική Χερσόνησο. Ο υπουργός Εμπορίου ζήτησε και έλαβε από την ελληνική αποστολή κατάλογο με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια, ενώ αναλυτική ήταν η συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό και τα logistics, με το Ριάντ να ζητεί την τεχνογνωσία, καθώς, μεταξύ άλλων, στοχεύει να οργανώσει τουριστικά περιοχές, στις οποίες δε θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί.

“Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις”

Στις επαφές του στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε ψηλά το χαρτί της ανάπτυξης και του θετικού momentum για επενδύσεις στη χώρα μας. “Η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Οι κινήσεις, μάλιστα, της Αθήνας θα είναι εξακολουθητικές. Μέσα στο Μάρτιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για την προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενώ σύντομα θα έρθει στη χώρα μας επιχειρηματική αποστολή για να εντοπίσει τομείς επενδύσεων.

Πέραν τον οικονομικών και επενδυτικών πλάνων, ελέω των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι επαφές Μητσοτάκη στο Ριάντ είχαν και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, στη διάρκεια του οποίου εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Αθήνας-Ριάντ συμβάλλει στη σταθερότητα.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξετάζουμε τη διάθεση μίας πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα καλύψει το συνολικό κόστος της διάθεσης, για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο και εντάσσεται στη βούλησή μας να συμμετέχουμε σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουμε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανοίγει το…παιχνίδι στη διπλωματική σκακιέρα, στοχεύοντας στη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.