Σύγχυση για τον ΦΠΑ στα νησιά έφεραν οι δηλώσεις Βαρουφάκη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αλαλούμ και αναστάτωση στα νησιά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου προκαλούν οι αμφίσημες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος προκειμένου να κλείσει η συμφωνία προανήγγειλε συμβιβασμό της κυβέρνησης στο ζήτημα του ΦΠΑ με αύξηση την οποία βάπτισε «εξορθολογισμό και εναρμονισμό» και στα νησιά αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά, με εξαίρεση όμως των κατοίκων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάνου Κόνσολα ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε σκάνδαλο την περσινή περίοδο κατά την οποία παρά τον διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώθηκαν και έκανε λόγο για εξορθολογισμό του συστήματος. Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το ζήτημα του ΦΠΑ ως ακανθώδες θέμα στη διαπραγμάτευση και μεγάλη πληγή για τον τόπο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός και εναρμονισμός του συστήματος ΦΠΑ. Αν υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, για τους κατοίκους των νησιών θα προβλεφθεί ένα σύστημα απλό, ηλεκτρονικό χωρίς επισκέψεις σε ΔΟΥ, μέσω του οποίου θα τους επιστρέφεται η διαφορά. Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ. Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα των νησιών μας. Είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας όποιο κι αν είναι το φορολογικό καθεστώς που θα επιλεγεί για τη μετά τον Σεπτέμβριο εποχή».

Παρά το γεγονός όμως ότι ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για απλό και ηλεκτρονικό σύστημα επιστροφής της διαφοράς του ΦΠΑ με όσα είπε προκάλεσε νέα αναστάτωση ειδικά στους ηλικιωμένους κατοίκους. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη προκειμένου να κλείσει η συμφωνία θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα σύστημα στο οποίο οι κάτοικοι θα καταχωρουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις (προφανώς στο TAXISNET) προκειμένου να τύχουν επιστροφής της διαφοράς του ΦΠΑ και να μην επιβαρυνθούν από τον τυχόν αυξημένο ΦΠΑ.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο τέλος διανυκτέρευσης υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σκέψη της κυβέρνησης για οριζόντια αντιμετώπιση του θέματος. «Από ελληνικής πλευράς η πρόταση αφορούσε κυρίως στα ξενοδοχεία πολλών αστέρων. Δεν το αναγγέλλω ότι θα γίνει. Στο πλαίσιο του τι προτείνουμε η σκέψη μας ήταν για κλιμακωτή επιβάρυνση ανάλογα με αστέρια» είπε.

Πηγή: Parapolitika.gr