ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ: Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Συσκευή POS σε εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017. Άτυπη παράταση της προθεσμίας, για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, γνωστών ως POS, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Αλλαγές έρχονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές 

- Περισσότερες αποδείξεις απαιτεί το νέο καθεστώς από τους Έλληνες πολίτες 

Με τη χρεωστική ή την πιστωτική κάρτα στο χέρι θα πρέπει να είναι από την Πρωτοχρονιά σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι εάν θέλουν να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενεργοποιείται και απαιτεί περισσότερες e-αποδείξεις από τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο ποσοστό τότε θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό.

Στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των e-αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει το 2020 ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).