Νομική: Εισαγγελέας θα ερευνήσει τις καταγγελίες για παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή


Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως παράνομη βία και αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Tην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε η δημοσιοποίηση καταγγελίας από το σύλλογο φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως παράνομη βία και αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής προχώρησε σε μία σοβαρή καταγγελία, αφού σε ψήφισμά του αναφέρει ότι καθηγητής παρενοχλεί σεξουαλικά συστηματικά φοιτητές από την περίοδο που ήταν επιτηρητής, ενώ δεν δίστασε να «κόψει» πρωτοετή φοιτητή, όταν δεν θέλησε να προχωρήσει σε ερωτική επαφή μαζί του.

Στο ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών αναφέρεται πως ο εν λόγω καθηγητής «προσεγγίζει και παρενοχλεί φοιτητές».

Τα περιστατικά είναι πολλά, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, ενώ ένα από τα σοβαρότερα έλαβε χώρα σε περίοδο δια ζώσης εξεταστικής προ κοροναϊού. Τότε, κατά τη διάρκεια εξέτασης, προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του.

Την ίδια κιόλας ημέρα, του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ», εδραιώνοντας την ιδιότητά του, όπως σημαιώνεται στο ψήφισμα.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές περιγράφουν ότι ο συγκεκριμένος επικοινωνούσε με τον φοιτητή και τον εκβίαζε εμμέσως να απαντάει στα μηνύματά του, για να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του.

«Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;»

«Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο, με το απαράδεκτο μήνυμα, ‘Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε’. Ο φοιτητής τρομοκρατήθηκε και τον μπλόκαρε από τα social media με αποτέλεσμα ο καθηγητής να τον κόψει με 2 στο μάθημα».

Στην ανακοίνωση των φοιτητών περιγράφεται η δυσκολία του φοιτητή να βρει το δίκιο του, τονίζεται ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν πολλά, αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ χθες, Τρίτη, υπήρξε κάλεσμα για κινητοποίηση στον Κοσμήτορα ενάντια στη δράση του συγκεκριμένου καθηγητή.