Η «Έξοδος» της Ειδομένης – Χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν με όποιο κόστος τα σύνορα με τα Σκόπια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη, προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια.

Περίπου 1000 άνθρωποι με μωρά στην αγκαλιά, γυναικόπαιδα, άνδρες, ηλικιωμένοι ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια έχουν ξεκινήσει σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Έχουν ήδη διανύσει πάνω από 6 χιλιόμετρα, παρότι τα ΜΑΤ προσπάθησαν να τους σταματήσουν.

Μπήκαν στο χωριό της Ειδομένης και συνέχισαν στους αγροτικούς δρόμους, φτάνοντας μέχρι το χωριό Χαμηλό, απ΄ όπου συνεχίζουν την πορεία τους κατευθυνόμενοι στην ουδέτερη ζώνη. Βρίσκονται υπό τη διακριτική παρακολούθηση των αστυνομικών οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα κι αν περάσουν στα Σκόπια, θα συλληφθούν από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους, γνωρίζοντας ότι η διέλευση στα Σκόπια είναι παράνομη.

Πέρασαν τα σύνορα, αλλά χάθηκαν στα νερά των Σκοπίων

Τρεις άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα τα πρωί σε ένα χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος των Σκοπίων, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο.

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

Από την περασμένη Δευτέρα τα Σκόπια κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπουν σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος τους.