Μεταναστευτικό: Σύρος μετανάστης τραυματίζεται στο στήθος από πυρά στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας (βίντεο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το βίντεο με τον τραυματισμό του Σύρου αναπαράγει το Sky News - Οι μετανάστες κατηγορούν τους συνοριοφύλακες - Λόγο για επιθετική συμπεριφορά των μεταναστών κάνει η Σόφια.

Ένα βίντεο που παρουσιάζει έναν Σύρο πρόσφυγα να τραυματίζεται από πυρά που δέχτηκε στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και αναπαράγεται από διεθνή μέσα, όπως το βρετανικό Sky News και η γαλλική Le Monde.

Στα πλάνα που τραβήχτηκαν στις 3 Οκτωβρίου κοντά στον φράχτη των βουλγαροτουρκικών συνόρων δείχνουν τον 19χρονο Abdullah El Rustum να πέφτει στο έδαφος αφού μια σφαίρα διαπερνά το χέρι του και εισχωρεί στο στήθος του.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πυροβολήθηκε από Βούλγαρους συνοριοφύλακες, οι οποίοι εντόπισαν εκείνον και άλλους συμπατριώτες του να εισέρχονται παράνομα στη χώρα και να απωθούνται πίσω στην Τουρκία.

Δείτε το βίντεο

«Εμφανίστηκε ένα πράσινο όχημα με δύο Βούλγαρους αξιωματικούς μέσα σε αυτό. Ήρθε προς το μέρος μας και [αυτοί] άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα και μετά άρχισαν να πυροβολούν ακριβώς μπροστά μας στο έδαφος», είπε.

«Δεν φοβηθήκαμε ακόμα και συνεχίσαμε να υποστηρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. 'Γιατί το κάνατε αυτό;' Μετά από αυτό, με χτύπησαν πυροβολώντας με κατευθείαν. Ο τρόπος που με πυροβόλησε ήταν άμεσος και είχε σκοπό να με σκοτώσει» πρόσθεσε ο νεαρός Σύρος.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και χρησιμοποιείται συχνά ως πύλη εισόδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πλάνα από κινητά τηλέφωνα δείχνουν την ομάδα των αιτούντων άσυλο να πετάει πέτρες στον συνοριακό φράχτη από την τουρκική πλευρά και να βρίζει. Στη συνέχεια η ένταση αυξάνεται και ξαφνικά ένας δυνατός κρότος ακούστηκε στο δάσος.

Το άτομο που πυροβολεί δεν φαίνεται καθαρά, αλλά είναι γνωστό ότι εκτός από τους πρόσφυγες, στο σημείο βρίσκονταν και οι βουλγαρικές συνοριακές δυνάμεις.

Σε φωτογραφίες που παραχώρησε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών φαίνονται ζημιές που, όπως λένε, προκλήθηκαν από τις πέτρες που πέταξαν οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ένας συνοριοφύλακας του συνοριακού αστυνομικού σταθμού Sredets, τραυματίστηκε από πέτρα. Η βουλγαρική κυβέρνηση αναφέρει ότι η ομάδα των προσφύγων έκαψε αντικείμενα και ήταν εχθρική και επιθετική. Επιπλέον, προσθέτει ότι διενεργήθηκε έρευνα και διαπιστώθηκε ότι «δεν έπεσαν πυροβολισμοί από την πλευρά μας».