Το μυστικό με το κτίριο 7 στο campus της Microsoft

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αποτέλεσμα μιας συγκυρίας στα μέσα της δεκαετίας του ’80, λίγο καιρό αφού η εταιρεία μετακόμισε στο Ρέντμοντ, ακολουθώντας από τότε φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης.

Όταν βρίσκεσαι στο Ρέντμοντ, την πόλη-προάστειο του Σιάτλ που έχει γίνει συνώνυμη της Microsoft, είναι μάλλον αδύνατο να μην κινηθείς κάπου μεταξύ των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρείας. Το κεντρικό campus αποτελείται από αρκετές δεκάδες κτίρια. Καταλαμβάνει πολύ μεγάλη έκταση και είναι ενδεικτικό ότι διαθέτει εσωτερικό σύστημα μετακινήσεων, με 74 μικρά λεωφορεία σε 21 διαδρομές.

Συνολικά η Microsoft διαθέτει 125 κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του Σιάτλ, όπου απασχολεί περισσότερους από 42.000 εργαζόμενους –από τους 117.300 παγκοσμίως.

Αν είσαι ειδικευόμενος ή διανύεις τις δυο εβδομάδες προσαρμογής και αφομοίωσης της εταιρικής κουλτούρας, είναι πιθανό κάποια στιγμή να σου δώσουν ραντεβού στο κτίριο 7. Μόνο που όσο και αν ψάξεις, κτίριο με αυτόν τον αριθμό δεν πρόκειται να βρεις. Αφού αναρωτηθείς αν κάτι έχεις καταλάβει λάθος, θα μάθεις ότι πρόκειται για ένα κλασικό αστείο μεταξύ των εργαζομένων στο Ρέντμοντ, μιας και κτίριο με τον αριθμό 7 δεν υπάρχει.

Ο λόγος βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω, όταν η Microsoft μετακόμισε στο Ρέντμοντ (1986), από το γειτονικό Μπέλβιου (1978), έχοντας ιδρυθεί το 1975 στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού –ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν έχει πει ότι ο συνήθως βροχερός καιρός του Σιάτλ είναι πιο κατάλληλος, όταν κάθεσαι στο γραφείο και γράφεις κώδικα.

Τότε, λοιπόν, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Microsoft αποτελούνταν από έξι κτίρια, τα οποία σχηματίζουν ένα Χ. Ο Μπιλ Γκέιτς ήθελε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν κλειστά γραφεία ίδιου μεγέθους, με παράθυρο, οπότε το σχήμα αυτό βοηθούσε. Του άρεσαν επίσης τα συμμετρικά κτίρια, που χάνονται μέσα στο πράσινο, δίνοντας την αίσθηση της πανεπιστημιούπολης. Κάτι το οποίο ακολουθείται σε γενικές γραμμές μέχρι και σήμερα.

Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας και ο υπερπληθυσμός εργαζόμενων επέβαλαν την ταχύτατη κατασκευή νέων, μεγαλύτερων κτιρίων. Μόνο που η αρχική μελέτη του κτιρίου 7 και τα σχέδια που είχαν κατατεθεί στις δημοτικές αρχές του Ρέντμοντ δεν ανταποκρίνονταν σε αυτές τις ανάγκες. Για να μην καθυστερήσουν, προχώρησαν με την κατασκευή του κτιρίου 8 και των επόμενων από εκεί και πέρα. 

Μερικά χρόνια μετά, όταν τελικά ήρθε ο καιρός να κατασκευαστεί το κτίριο αυτό, στην τοποθεσία που είχε εξ αρχής προβλεφθεί, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μην ακολουθηθεί η αρχική αρίθμηση, αφού το εσωτερικό αστείο με το κτίριο-φάντασμα έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Έτσι, τελικά ονομάστηκε κτίριο 37.

Πηγή: protothema.gr