Τι έγινε με το ρεύμα την Κυριακή του Πάσχα και δεν το κατάλαβε κανείς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ρεύμα: Μέσα στις αργίες του Πάσχα, ο ΔΕΔΔΗΕ φοβόταν μπλακ άουτ και έκανε κινήσεις-ματ, χωρίς να μπορέσει να καταλάβει κανείς τίποτα. Η πιο δύσκολη μέρα με μαζική υποχώρηση της ζήτησης

Τελικά, διαπιστώνεται -για όσους δεν γνωρίζουν- ότι για να συνεχίσουν οι ΑΠΕ να παράγουν ενέργεια, πρέπει να υπάρχει ζήτηση. Σε αντίθεση περίπτωση, υπάρχει σοβαρή απειλή μπλακ άουτ, που αν δεν προβλεφθεί και επιλυθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές ρεύματος.

Κάτι τέτοιο συνέβη κατά τις αργίες του Πάσχα, με τον ΔΕΔΔΗΕ να «τρέχει» για να στήσει ολόκληρη σχέδιο αποφυγής ενός μπλακ άουτ. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι περικοπές παραγωγές των ΑΠΕ ήταν μαζικές προκειμένου να σταθεί «όρθιο» το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υποχώρησης της ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πιο δύσκολη μέρα ήταν η Κυριακή του Πάσχα, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, που όλοι είχαν «κατεβάσει» ρολά, είχαν βγει στον ήλιο και έψηναν στα κάρβουνα.

Ήταν εκείνες ώρες που κορυφώθηκε η παραγωγή των ΑΠΕ και οι μετασχηματιστές, αντί να μεταφέρουν ενέργεια από την υψηλή στη μέση τάση, δούλευαν σε αντίστροφη ροή. Έτσι, ήταν εξαιρετικά πιθανό ένα σενάριο μπλακ άουτ.

Η κίνηση του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε για πρώτη φορά, και αρμόδια στελέχη δηλώνουν στην εφημερίδα ότι επρόκειτο για «σωτήρια» απόφαση. Είχε όμως προηγηθεί και μια άλλη. Είχε σταματήσει η εισαγωγή ρεύματος από τις γειτονικές χώρες.

br