Μυστικό μακροζωίας ο ελληνικός καφές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει τις θετικές συνέπειες του ελληνικού καφέ στην υγεία, όμως μία νέα υποστηρίζει ότι είναι το κλειδί για τη μακροζωία. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τη σχέση του ελληνικού καφέ και τα πιθανά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ είχαν σημαντικά καλύτερη καρδιακή λειτουργία.

Μόλις το 0,1% των Ευρωπαίων ζει πάνω από τα 90 χρόνια. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Ικαρίαςπου ξεπερνούν την ηλικία των 89 ετών είναι 10 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους αριθμούς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ των Ικαριωτών.

Η μελέτη έγινε σε 71 άνδρες και 71 γυναίκες, άνω των 65 ετών, και περιελάμβανε ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και την κατανάλωση καφέ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι κατανάλωναν τακτικά ελληνικό καφέ είχαν σημαντικά καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου (του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων). Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται πως συγκεντρώνει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με τους άλλους τύπους καφέ, τονίζουν οι ερευνητές.