Συνέδριο Καρδιολογίας: Ο καφές φαίνεται να κάνει καλό στην καρδιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων τη μέρα φαίνεται να κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καρδιακή αρρυθμία και ανεπάρκεια, ενώ ευνοεί και την μακροζωία, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Το όφελος αφορά τόσο τους ανθρώπους με καρδιαγγειακή νόσο όσο και εκείνους χωρίς τέτοιο διαγνωσμένο πρόβλημα. Οι νέες μελέτες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθησυχάζουν ότι ο καφές δεν δημιουργεί νέα καρδιαγγειακά προβλήματα, ούτε επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα, ενώ φαίνεται να λειτουργεί και προστατευτικά.

«Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να πυροδοτήσει ή να χειροτερέψει ορισμένα καρδιολογικά προβλήματα. Από αυτό μπορεί να προέλθει και μια γενική ιατρική συμβουλή να κόψει κανείς τον καφέ. Όμως τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μάλλον ο καφές πρέπει να θεωρηθεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τους ανθρώπους με και χωρίς καρδιοπάθεια. Βρήκαμε ότι η κατανάλωση καφέ είχε είτε ουδέτερο αποτέλεσμα, δηλαδή δεν προκάλεσε κάποια βλάβη, είτε σχετιζόταν με οφέλη για την υγεία της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής των τριών ερευνών καθηγητής ιατρικής Πίτερ Κίστλερ του αυστραλιανού Νοσοκομείου Άλφρεντ, του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Μπέικερ και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.