Νορβηγία: Γιοτ Ρώσου ολιγάρχη είναι «κολλημένο» και το προσωπικό δεν έχει να φάει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία αλλά και στους Ρώσους ολιγάρχες κρατούν δεμένο και «κολλημένο» το γιοτ στη Νορβηγία.

Το υπερπολυτελές γιοτ με το όνομα Ragnar, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται κολλημένο στο λιμάνι Narvik στη Νορβηγία για περισσότερο από έναν μήνα. Η έναρξη του πολέμου και οι κυρώσεις που ακολούθησαν το πέτυχαν εκεί.

Το γιοτ (μήκους 70 μέτρων) έχει πλήρωμα 16 άτομα τα οποία από όταν τελείωσαν οι προμήθειες του πλοίου, δεν μπορούν να τις ανανεώσουν λόγω τον κυρώσεων και αναγκάζονται να ρίχνουν πετονιά στη θάλασσα να ψαρεύουν και να τρώνε συνέχεια ψάρια για να επιβιώσουν.

Οι τοπικές Νορβηγικές επιχειρήσεις που έδιναν προμήθεια, πλέον αρνούνται κάθε συνδιαλλαγή με τον καπετάνιο και το πλήρωμα. Το ίδιο κάνουν και οι προμηθευτές καυσίμων.

Το παράδοξο

Και εδώ αρχίζει να συμβαίνει κάτι το παράλογο. Το πλοίο ναι μεν ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Vladimir Strzhalkovsky, όμως ο άνθρωπος αυτός δεν είναι μέσα στη λίστα των ολιγαρχών που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι Νορβηγοί προμηθευτές που μίλησαν στη δημόσια τηλεόραση της Νορβηγίας (NRK) είπαν ότι γνωρίζουν πως ο Vladimir Strzhalkovsky δεν έχει κάποια κύρωση αλλα οι ίδιοι δεν μπορούν να πουλήσουν προϊόντα τους σε οντότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ο κυβερνήτης του πλοίου Ragnar, Ρομπ Λάνκαστερ είπε στην Wall Street Journal «Δεν καταλάβαμε γιατί έγινε τόση φασαρία για εμάς. Και αφού κανείς δεν είναι πρόθυμος να ανεφοδιάσει το σκάφος, το πλήρωμα πιάνει και ψήνει φρέσκο μπακαλιάρο»

Ο καπετάνιος του πλοίου θεωρεί ότι κακώς την πληρώνουν τα 16 μέλη του πληρώματος τα οποία όπως λέει είναι όλοι τους από δυτικές χώρες και δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη του πλοίου».

Ο Ρώσος ολιγάρχης Vladimir Strzhalkovsky, βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν και εικάζεται ότι γνωρίζονται από τα χρόνια που ήταν και οι δυο τους πράκτορες της KGB.

Αν και στενός φίλος του Πούτιν όμως για έναν ανεξήγητο λόγο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών, αυτόν δεν τον έχουν συμπεριλάβει στη σχετική λίστα.