Ο Πούτιν υπέγραψε στρατιωτικό νόμο μετά το πραξικόπημα της Wagner

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Wagner από τα ξημερώματα του Σαββάτου - Όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του σε όλα όσα εκτυλίσσονται στη Ρωσία υπό τη σκιά μίας εμφύλιας σύγκρουσης να πλανάται πάνω από τη χώρα - Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Πούτιν υπέγραψε στρατιωτικό νόμο

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την κράτηση για 30 ημέρες για την παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν για «ένοπλη ανταρσία» καθώς οι δυνάμεις της ομάδας «Wagner» προελαύνουν στο νότο στο πλαίσιο μίας «πορείας δικαιοσύνης» όπως την αποκάλεσε ο αρχηγός των μισθοφόρων.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε μαχητές του, ενώ ισχυρίζεται ότι οι μαχητές του ελέγχουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες του Ροστόφ-ον-Ντον, μία στρατηγικής σημασίας πόλη στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική Θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Ντον.

Το Ροστόφ-ον-Ντον είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ρωσία και είναι η πρωτεύουσα της περιοχής του Ροστόφ που γειτνιάζει με περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται ο πόλεμος. Η πόλη, μόλις 100 χλμ από τα σύνορα της Ουκρανίας, φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο επιμελητείας για τον ρωσικό στρατό. Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού στην περιοχή είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας.

Μάχες στο Βορονέζ

Την ίδια στιγμή μαίνονται μάχες στο Βορονέζ, όπου ελικόπτερα του ρωσικού στρατού επληξαν κονβόι της ομάδας Wagner. Η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή ταξίδευε κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4 έξω από την πόλη, αναφέρει το Reuters. Φορτηγά που μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα Wagner εθεάθησαν να κινούνται κατά μήκος της εθνικής οδού νωρίτερα σήμερα

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής Alexander Gusev ανέφερε φωτιά σε δεξαμενή πετρελαίου και μία τέράστια έκρηξη στην περιοχή. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μια φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων σε μια αποθήκη πετρελαίου.

Νωρίτερα το Σάββατο, μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της ομάδας Bάγκνερ είχαν τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας. Η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Post ανέφερε ότι η ρωσική αεροπορία χτύπησε μια αποθήκη καυσίμων εν μέσω της ένοπλης εξέγερσης της «Βάγκνερ».

Οι κάτοικοι της επόμενης πόλης στο δρομολόγιο της Βάγκνερ προς τη Μόσχα κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι αρχές στο Λιπέτσκ ζήτησαν από τους κατοίκους της να μη βγαίνουν έξω, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο όμιλος Wagner κατευθύνεται προς τη Μόσχα. Η πόλη Λιπέτσκ απέχει περίπου 460 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτινκατηγόρησε τον αρχηγό της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ και άλλοτε σύμμαχό του, Γεβγκένι Πριγκόζιν για προδοσία και «ένοπλη ανταρσία». Ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες του Πριγκόζιν, ο οποίος ηγείται μιας προσπάθειας ανατροπής του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού ισοδυναμούν με «πισώπλατη μαχαιριά» για τα στρατεύματα της χώρας και τον «λαό της Ρωσίας».

Το Κρεμλίνο «χορεύει» στον ρυθμό της Βάγκνερ

«Παλεύουμε ενάντια στην αναρχία και τη συνθηκολόγηση», είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, προσθέτοντας οτι «αυτή η εσωτερική ανταρσία είναι ένα θανάσιμο πλήγμα για εμάς». Η απάντηση του Κρεμλίνου θα έρθει υποσχέθηκε.

Μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές, ενώ η κατάσταση γύρω από το Ροστόφ όπου παραμένει με τις δυνάμεις του ο Πιργκόζιν, παραμένει «πολύ περίπλοκη». «Κάνω τα πάντα για να αποκρούσω αυτή την επίθεση», είπε ο Πούτιν, καλώντας οποιονδήποτε έχει εμπλακεί στην «ανταρσία» να «σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση».

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανταρσία του Πριγκόζιν.«Πρόκειται για μια εγκληματική τυχοδιωκτική εκστρατεία. Ισοδυναμεί με ένοπλη ανταρσία. Η Ρωσία θα αμυνθεί» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας οτι τα ρωσικά στρατεύματα μάχονται «για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών μας και την εδαφική μας ακεραιότητα». «Είναι μια προσπάθεια να μας ανατρέψουν από μέσα. Αυτό είναι προδοσία» τόνισε.

Κάλεσε όλους όσοι εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Βάγκνερ είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες»,πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές. Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε. Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη. Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Βάγκνερ: «Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο», η απάντηση στο διάγγελμα Πούτιν

Απάντηση στα όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, το πρωί του Σαββάτου στο τηλεοπτικό διάγγελμα έδωσε μέσω ανακοίνωσης η «Βάγκνερ». «Ο Pypa πήρε λάθος απόφαση. Τόσο το χειρότερο γι' αυτόν. Σύντομα θα έχουμε έναν νέο πρόεδρο», λέει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τη σκανδάλη του εμφυλίου πολέμου τράβηξε ο Pypa (υποτιμητικό όνομα για τον Πούτιν). Αντί να στείλει έναν ή δύο εκφυλισμένους στη σύνταξη, έδωσε εντολή για να εξουδετερώσει την πιο ετοιμοπόλεμη μονάδα της Ρωσίας. Η ζωή ενός ή δύο προδοτών τοποθετήθηκε πάνω από 25.000 ήρωες. Το ποιος είναι ο κακός σε αυτή τη σύγκρουση είναι ήδη προφανές. Η νίκη θα είναι για την PMC "Βάγκνερ".»

«Ο Pypa πήρε λάθος απόφαση. Τόσο το χειρότερο γι' αυτόν. Σύντομα θα έχουμε έναν νέο πρόεδρο».

Καντίροφ: «Στηρίζω κάθε λέξη του Πούτιν» - Έτοιμοι για σκληρά αντίποινα οι Τσετσένοι μαχητές

Οι Τσετσένοι μαχητές «έχουν ήδη αναχωρήσει για τις ζώνες έντασης», δήλωσε ο ηγέτης τους, Ραμζάν Καντίροφ. Έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύπτουν σε προκλήσεις», αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για τους μισθοφόρους Βάγκνερ, Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο.

«Δεν είναι η ώρα να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια κόντρα μεταξύ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. «Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες. Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Βλαντιμίρ Πούτιν»

Ολοκλήρωσε απειλώντας: «Η εξέγερση πρέπει να συντριβεί και αν αυτό απαιτήσει σκληρά μέτρα, τότε είμαστε έτοιμοι».

Η ομάδα «Βάγκνερ« κατευθύνεται προς τη Μόσχα

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι αυτός και τα στρατεύματά του έφτασαν στο Ροστόφ-ον-Ντον αφού διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα από την Ουκρανία και ανέλαβαν τον έλεγχο βασικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου.

Στην πόλη βρίσκεται το ρωσικό στρατιωτικό αρχηγείο που επιβλέπει τις μάχες στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν ορκίστηκε να «καταστρέψει όποιον σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας». «Προχωράμε μπροστά και θα πάμε μέχρι το τέλος», είπε. Η μισθοφορική δύναμη έχει καταλάβει επίσης όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ομάδα «Βάγκνερ« κατευθύνεται προς Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένες μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης «κινούνται βόρεια μέσω της περιφέρειας Βορενέζ, σχεδόν σίγουρα στοχεύοντας να φτάσουν στη Μόσχα».

Το Βορονέζ βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της πρωτεύουσας Μόσχας και του Ροστόφ-ον-Ντον, της ρωσικής πόλης που η ομάδα μισθοφόρων ισχυρίζεται ότι ελέγχει τώρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η Βάγκνερ έχει «σχεδόν σίγουρα» καταλάβει βασικές τοποθεσίες στο Ροστόφ-ον-Ντον.

Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τον τελευταίο καιρό». Βρετανοί ειδήμονες θεωρούν οτι η κόντρα Κρεμλίνου-Βάγκνερ θα εξελιχθεί σε «απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση» και λέει ότι οι δυνάμεις της ομάδας «πέρασαν από την κατεχόμενη Ουκρανία στη Ρωσία σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες».

Λέει επίσης ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα «πιθανότατα παρέμειναν παθητικά, συναινώντας στον Βάγκνερ». «Τις επόμενες ώρες, η πίστη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση».

Πρώην «σεφ» του Πούτιν που έγινε έμπιστος του Κρεμλίνου, ο Πριγκόζιν είχε μια μακροχρόνια κόντρα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχαμε επικεφαλής τον Σεργκέι Σοΐγκού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τα στρατεύματά του και διέταξε επίθεση με ρουκέτα στα στρατόπεδα του Βάγκνερ στην Ουκρανία σκοτώνοντας «έναν τεράστιο αριθμό συντρόφων μας».

«Δεν πρόκειται για ένοπλη εξέγερση, αλλά για πορεία δικαιοσύνης», διεμήνυσε. Η υπηρεσία ασφαλείας FSB προέτρεψε τους μαχητές της «Βάγκνκερ« να μην εκτελέσουν «εγκληματικές και προδοτικές εντολές» και να συλλάβουν τον Πριγκόζιν.

Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι ενορχήστρωσε επίθεση σε μαχητές Βάγκνερ - περιγράφοντας τους ισχυρισμούς ως «αναληθείς» και κάνοντας λόγο για πρόκληση. Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι η επίθεση συνέβη αφού επέκρινε την ελίτ της χώρας σε ένα ξέσπασμα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζινισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στη Ρωσία για να απομακρύνουν τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Την ίδια στιγμή οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι εγκαινίασαν ποινική έρευνα κατά του Πριγκόζιν την Παρασκευή (23/6).

Ο Πριγκόζιν κατηγορείται εδώ και καιρό από τους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας για αποτυχίες στον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι γνωστός για τη μακροχρόνια κόντρα του με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σε μια σειρά θυμωμένων ηχογραφήσεων την Παρασκευή κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοΐγκού ότι διέταξε επίθεση με ρουκέτα στα στρατόπεδα της «Βάγκνερ» στην Ουκρανία, όπου τα στρατεύματά του πολεμούν για λογαριασμό της Ρωσίας.

Η FSB προέτρεψε τους μαχητές του Βάγκνερ να συλλάβουν τον Πριγκόζιν και τους είπε να αρνηθούν να ακολουθήσουν τις «εγκληματικές και προδοτικές εντολές του».

Ποια είναι η βάση της διαμάχης του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό;

Ο Πριγκόζιν διεκδίκησε τα εύσημα τον Ιανουάριο για την κατάληψη της πόλης εξόρυξης αλατιού Soledar στην περιοχή του Ντόνετσκ στην Ουκρανία και κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι προσπάθησε να κλέψει τη δόξα της «Βάγκνερ».
Έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε να προμηθεύσει την ομάδα του με επαρκή πυρομαχικά για την κατάληψη της Μπαχμούτ και απείλησε να αποσύρει τους άνδρες του.

Μαχητές που φέρονται να είναι μισθοφόροι Βάγκνερ στην Ουκρανία κατέγραψαν ένα βίντεο στο οποίο βρίζουν το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού στρατού, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ και τον κατηγορούν ότι δεν παρείχε πυρομαχικά. Ο Πριγκόζιν έχει επίσης απευθύνει σκληρή κριτική στον Σόιγκο, ενώ κατηγορεί τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες για ανικανότητα.

Μία σκιώδης επιχειρηματική φιγούρα με στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κάποτε, ο Πριγκόζιν ανεβάζει ολοένα και περισσότερο το δημόσιο προφίλ του, καυχιέται σχεδόν καθημερινά για τις υποτιθέμενες νίκες της ομάδας του, ενώ χλευάζει τους εχθρούς του και διαμαρτύρεται για τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας.

Ρωσία: Γιατί στοχοποίησε η «Βάγνκερ» το Ροστόφ-ον-Ντον - Η στρατηγική σημασία της πόλης

Μετά από μια νύχτα σύγχυσης και χάους, οΓεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι βρίσκεται μέσα στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ-ον-Ντον και οτι οι μαχητές του έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών της πόλης.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα και ο Πριγκόζιν έχει ιστορικό να κάνει παράξενες και ανακριβείς δηλώσεις. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κατάσταση στη νότια ρωσική πόλη είναι επισφαλής και ότι η αναταραχή στην περιοχή που είναι τόσο στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τι έχει συμβεί;

Την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε πολλούς μαχητές του. Σε μια σοβαρή κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του αφεντικού της «Βάγκνερ» και των κορυφαίων Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, ο Πριγκόζιν είπε ότι οι δυνάμεις του θα βαδίσουν στο Ροστόφ.

Τις ώρες που ακολούθησαν, μη επαληθευμένα βίντεο και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένοπλους άνδρες στους δρόμους του Ροστόφ, γύρω από το αρχηγείο της περιφερειακής αστυνομίας και τανκς τοποθετημένα έξω από το αρχηγείο της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η πόλη ζήτησε από τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν στο κέντρο της πόλης και, αν είναι δυνατόν, να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο Πριγκόζιν είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι βρισκόταν εντός της κύριας στρατιωτικής διοίκησης του Ροστόφ και είχε τον έλεγχο.

Γιατί είναι σημαντικό το Ροστόφ;

Το Ροστόφ-ον-Ντον είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ρωσία και είναι η πρωτεύουσα της περιοχής του Ροστόφ που γειτνιάζει με περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται ο πόλεμος. Η πόλη, μόλις 100 χλμ από τα σύνορα της Ουκρανίας, φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το thinktank του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο επιμελητείας για τον ρωσικό στρατό. Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού εκεί είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας.

Τι σημαίνει αυτό για τη σύγκρουση στην Ουκρανία;

Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν είπε ότι η επιχείρησή του δεν θα εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο Πριγκόζιν είπε ότι τα μαχητικά του είχαν τον έλεγχο ενός αεροδρομίου, αλλά ότι τα αεροπλάνα που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία «έφευγαν κανονικά» από το αεροδρόμιο.

«Πήραμε [το αεροδρόμιο] υπό τον έλεγχό μας, έτσι ώστε η αεροπορία επίθεσης να μην χτυπήσει εμάς, αλλά τους Ουκρανούς», είπε ο Πριγκόζιν. Σε ένα ξεχωριστό, μη επαληθευμένο βίντεο, ο Πριγκόζιν εθεάθη να λέει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι οι μισθοφόροι του «δεν θα παρέμβουν στο να διοικούν τα στρατεύματά τους», αλλά ότι οι διαταγές τους στην Ουκρανία οδηγούσαν σε τεράστιες απώλειες.

«Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουμε την ντροπή στη χώρα στην οποία ζούμε», είπε ο Πριγκόζιν, πριν προσθέσει: «Σώζουμε τη Ρωσία».