Aπίστευτο: Μία γυναίκα 35.000 ετών ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τη θεωρία της εξέλιξης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σουηδοί ερευνητές κατάφεραν να «χαρτογραφήσουν» το πλήρες γονιδίωμα μίας προϊστορικής γυναίκας η οποία έζησε περί τα 35.000 χρόνια σε μία σπηλιά σε περιοχή της σημερινής Ρουμανίας. Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, αλλάζουν την επικρατούσα θεωρία σχετικά με το τι συνέβη μετά τη μετοίκιση των ανθρώπων από την Αφρική.
Σύμφωνα με τον Mattias Jakobsson και την Emma Svensson του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ένα από τα δόντια που είχαν απομείνει στο κρανίο της γυναίκας ήταν τόσο καλοδιατηρημένο που δείγμα του έκανε δυνατή την αποτύπωση του πλήρους γονιδιώματός της.
Η ύστερη ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως η γυναίκα αυτή, που έχει ονομαστεί Peştera Muierii 1, είχε μία προδιάθεση σε σκουρόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια, όπως αναφέρει η έρευνα.
Τα γονίδιά της έδειξαν πως δεν είχε κάποια κληρονομική ασθένεια, ενώ ενδιαφέρον έχει το πως φάνηκε ότι είχε μικρή συγγένεια με τους Νεάντερταλ, όπως γίνεται και με τον σημερινό άνθρωπο.
Ωστόσο, αυτό που κυρίως εξέπληξε τους εξελικτικούς γενετιστές είναι ότι η γυναίκα είχε πολύ μεγαλύτερη γενετική διακύμανση σε σχέση με το ότι πίστευαν οι επιστήμονες ότι είχαν οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου.

Κορονοϊός και ανθρώπινο DNA (Καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.05.2021

Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύεται ότι εξελίχθηκε στην αφρικανική ήπειρο πριν από 300.000 χρόνια. Στη συνέχεια μία μικρή ομάδα μετοίκησε εκτός Αφρικής, περί τα 80.000 χρόνια πριν, και διασκορπίστηκε σε όλο τον κόσμο.
Η θεωρία όριζε πως όταν έφυγαν από την Αφρική, «εξαφανίστηκαν» και πολλές από τις γενετικές παραλλαγές τους.
«Ζούσε, περίπου, πριν 35.000 και έχει μία σημαντική γενετική παραλλαγή» επεσήμανε ο Jakobsson, εξηγώντας πως αυτό διαψεύδει τη θεωρία περί «εξαφάνισης» παραλλαγών του γονιδιώματος πριν από 80.000 χρόνια.
Η όποια μείωση των γενετικών παραλλαγών στην Peştera Muierii φαίνεται, κατά τους ερευνητές, πως επήλθε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς υπήρξε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
«Οι μειωμένες γενετικές παραλλαγές συνδέονται με αλλαγές στις συνθήκες ζωής κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρχαν λίγες περιοχές στην Ευρώπη στις οποίες μπορούσε να ζήσουν οι άνθρωποι και υπήρχαν περί τα 1.000 – 10.000 (σ.σ. άτομα) εκεί» εξήγησε ο Jakobsson.

Πηγή: sputniknews