10 πληροφορίες για το τένις που θα σας εκπλήξουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μπορεί το πιο διαδεδομένο άθλημα στην Ελλάδα να είναι το ποδόσφαιρο, όμως πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το τένις. Η ενασχόληση αυτή τις περισσότερες φορές αφορά την παρακολούθηση αγώνων και τον στοιχηματισμό στο πάμε στοίχημα αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ξεκίνησαν να παίζουν ερασιτεχνικά τένις με τους φίλους τους ή οργανωμένα μέσω κάποιου συλλόγου.

Δείτε παρακάτω ορισμένα στοιχεία που αφορούν το τένις και σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

1. Το τένις έχει τις ρίζες του στην Γαλλία

Μπορεί να νομίζουμε ότι το τένις είναι ένα σχετικά νέο άθλημα που απευθύνεται κυρίως σε άτομα με καλή οικονομική κατάσταση, όμως, η ιδέα για το τένις προήλθε από την Γαλλία του 12ου αιώνα. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής συνήθιζαν να παίζουν ένα παιχνίδι που ονομάζονταν Jeu de paume.

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που υπάρχουν από εκείνη την εποχή μαρτυρούν ότι το άθλημα αυτό είχε πολλές ομοιότητες με το σημερινό τένις, όμως, υπήρχε μία μεγάλη διαφορά. Οι παίκτες δε χρησιμοποιούσαν ρακέτες για να στείλουν την μπάλα στον αντίπαλο αλλά τα γυμνά τους χέρια.

2. Η μπάλα του τένις βρίσκεσαι σε κίνηση μόνο για 20 λεπτά

Αν έχετε παρακολουθήσει ορισμένους αγώνες τένις θα γνωρίσετε ότι το μέσο παιχνίδι διαρκεί περίπου 2 ή και παραπάνω ώρες. Όμως, σίγουρα θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η μέση διάρκεια κατά την οποία η μπάλα του τένις βρίσκεται σε κίνηση είναι μόλις 20 λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παίκτες αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα διαλείμματα και την ξεκούραση προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές προκλήσεις του κάθε αγώνα. Προσπαθήστε να το επιβεβαιώσετε την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε έναν αγώνα!

3. Το πιο σύντομο Grand Slam είχε διάρκεια 34 λεπτά

Ο όρος Grand Slam χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε μία από τις βασικές διοργανώσεις που αφορούν το τένις και πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι οι τελικοί αγώνες αυτών των διοργανώσεων θα έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια καθώς ανταγωνίζονται σε αυτούς οι καλύτεροι παίκτες.

Όπως φαίνεται, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι, αφού το 1988 η Steffi Graf κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο μόλις σε 34 λεπτά παιχνιδιού με σκορ 6-0, 6-0. Η Grafήταν αποφασισμένη να κερδίσει τον τελικό και αυτό φάνηκε από την αρχή του αγώνα.

4. Οι μπάλες που γνωρίζουμε σήμερα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1972

Αν σας ρωτήσει κάποιος τι χρώμα έχουν οι μπάλες του τένις, σίγουρα θα απαντήσετε κίτρινο και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Όμως, δεν ήταν πάντα αυτό το χρώμα που είχαν οι μπάλες, αφού τα πρώτα χρόνια ήταν άσπρες.Η απόφαση για την αλλαγή στο χρώμα λήφθηκε το 1972 καθώς το άσπρο χρώμα δεν γίνονταν εύκολα αντιληπτό από τον τηλεοπτικό φακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη κίτρινη μπάλα χρησιμοποιήθηκε στο γήπεδο του Wimbledon για πρώτη φορά το 1986 και συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

5. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε το πρώτο γήπεδο τένις

Αν είστε λάτρης της ιστορίας και θέλετε να μάθετε περισσότερα για την προέλευση αυτού του αθλήματος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πρώτο γήπεδο τένις,που βρίσκεται στο Λονδίνο. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1526 και 1529, για τον Ερρίκο Η’ της Αγγλίας που λάτρευε αυτό το άθλημα.

Εκεί μπορείτε ακόμα και σήμερα να παίξετε το «πραγματικό τένις» και μάλιστα σε εσωτερικό χώρο.

6. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας τένις κράτησε 3 ημέρες

Αναφερθήκαμε ήδη στον αγώνα με την μικρότερη διάρκεια, οπότε σίγουρα θα αναρωτιέστε πόσο διήρκησε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας στην ιστορία του τένις. Ο αγώνας αυτός πραγματοποιήθηκε το 2010 ως μέρος του Wimbledon Championships και είχε διάρκεια κάτι παραπάνω από 11 ώρες. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 3 ημέρες ενώ αντίπαλοι ήταν ο Nicholas Mahut από τη Γαλλία και ο John Isnerαπό τις Η.Π.Α., ο οποίος ήταν και ο νικητής του αγώνα.

7. Υπάρχουν τρεις βασικές επιφάνειες για να  παίξετε τένις

Μία βασική και χρήσιμη γνώση που θα πρέπει να έχετε σχετικά με το τένις είναι ότι οι αγώνες διεξάγονται σε τρεις επιφάνειες και πιο συγκεκριμένα σε γρασίδι, χώμα και συνθετικό τερέν. Βέβαια, στο πέρασμα των χρόνων έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες επιφάνειες όπως η μοκέτα και το ξύλο. Όμως, όλοι οι επίσημοι αγώνες διεξάγονται σε μία από αυτές τις τρεις επιφάνειες και η κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά.

Ακόμη, κάθε παίκτης έχει το δικό του στιλ παιχνιδιού το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επιφάνεια στην οποία παίζει και τον βοηθά να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

8. Ο πιο ακριβά πληρωμένος τενίστας για το 2022 ήταν ο Roger Federer

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος σχετικά με τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος έχει καταφέρει σε μικρή ηλικία να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες τένις στον κόσμο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών σε επίπεδο κερδών είναι ο Roger Federer, ο οποίος για το 2022 κατάφερε να κερδίσει 91 εκατομμύρια δολάρια. Το συγκλονιστικό σε αυτό είναι ότι όλα τα έσοδα προήλθαν από χορηγίες και διαφημίσεις, καθώς ο ίδιος δεν πήρε μέρος σε κανέναν αγώνα.

9. Η Maria Sharapova κατέχει το ρεκόρ πιο δυνατής κραυγής στο τένις

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές οι παίκτες αλλά και οι παίκτριες του τένις βγάζουν κραυγές την ώρα που χτυπούν την μπάλα. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι ότι η Maria Sharapova κατέχει το ρεκόρ για την πιο δυνατή κραυγή στο τένις.

Για την ακρίβεια, έχει μετρηθεί ότι η ένταση του ήχου είναι 105 decibel, ενώ συχνά παρομοιάζεται με την κραυγή ενός λιονταριού.

10. Το σύστημα μέτρησης πόντων είναι εμπνευσμένο από το ρολόι

Σε πολλούς κάνει εντύπωση το σύστημα μέτρησης πόντων που εφαρμόζεται στο τένις, καθώς οι πόντοι είναι 15, 30 και 40 αντί για 1,2,3. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η μέτρηση αυτή σχετίζεται με τα τέταρτα (15, 30 και 45) λεπτά στα οποία διαιρείται η ώρα. Βέβαια, αυτή η άποψη δεν εξηγεί γιατί ο τελευταίος πόντος προσμετράται ως «40» και όχι ως «45».

Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο τρόπος μέτρησης προέρχεται από το “jeu de paume”, στο οποίο οι μετρήσεις της βαθμολογίας γίνονταν σύμφωνα με τα πόδια που έπρεπε να διανύσει ο παίκτης μέχρι να φτάσει στο φιλέ.