Μια ομάδα, μια πόλη, μια ιστορία! Χρόνια πολλά Ολυμπιακέ!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ταξιδεύοντας 89 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1925 και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου κανείς δεν γνώριζε πως η συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, θα άλλαζε την ιστορία μιας ολόκληρης πόλης και θα συγκροτούσε τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο της χώρας.

Του Κυριάκου Κορωναιου

Ο τόπος της βάφτισης βγαλμένος από τα στενά του Πειραιά, συγκεκριμένα στην ταβέρνα του Μοίρα, ενώ ο νονός ήταν ο Νότης Καμπέρος, με τον Μιχάλη Μανούσκο να προσθέτει το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και τον τίτλο να ψηφίζεται ομόφωνα.

O δαφνοστεφανωμένος έφηβος επιλέχθηκε ως έμβλημα με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πατέρας της εμβληματικής πεντάδας των Ανδριανοπουλαίων, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Και η ιστορία είχε ήδη αρχίσει να γράφεται!

Ημερομηνίες - ορόσημα στην 89χρονη ιστορία του Ολυμπιακού:

1925: Η γέννηση του συλλόγου

1931: Κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο / Ίδρυση τμήματος μπάσκετ του συλλόγου

Kατοχικά χρόνια: Την περίοδο της κατοχής οι αθλητές του Ολυμπιακού είχαν πλούσια αντιστασιακή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Η δράση τους συνεχίστηκε και κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών. Ο Μιχάλης Αναματερός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, σκοτώθηκε στη μάχη των Εξαρχείων, ενώ ο Νίκος Γόδας, λοχαγός του ΕΛΑΣ που πολέμησε τους Γερμανούς στη μάχη της Ηλεκτρικής, στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά και στο Πέραμα, εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.

Χρυσή δεκαετία του 50': Η ομάδα του Ολυμπιακού κατακτάει εφτά πρωταθλήματα την συγκεκριμένη δεκαετία. Τα έξι μάλιστα είναι συνεχόμενα, ρεκόρ που ισοφάρίστηκε πολλά χρόνια αργότερα και πάλι από τον Ολυμπιακό.

1963: Η ομάδα του Ολυμπιακού κατακτάει το Βαλκανικό Κύπελλο, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει το μοναδικό Ευρωπαϊκό τρόπαιο που έχει κατακτήσει το ποδοσφαιρικό σωματείο.

Τα χρόνια της δικτατορίας: Το 1967 η Χούντα των Συνταγματαρχών εξαναγκάζει σε παραίτηση τον επί δεκατρία συναπτά έτη πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ανδριανόπουλο, καταργεί τα μέλη του Δ.Σ. του Ολυμπιακού και την επόμενη χρονιά, το 1968, διώχνει τον προπονητή Μπούκοβι από την Ελλάδα.

1981: Στις 8 Φεβρουαρίου τους συγκεκριμένου έτους, γράφεται η πιο μάυρη σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Η τραγωδία της Θύρας 7 κοστίζει τη ζωή σε 21 νέα παιδιά, την μνήμη των οποίων τιμάει ακόμα και σήμερα όλοκληρη η οικογένεια του Ολυμπιακού.

1987 - 1997: Δέκα άνυδρα χρόνια για τον Ολυμπιακό. Σκάνδαλα, πολιτικές αποφάσεις και πολλά διαχειριστικα λάθη αφήνουν την ομάδα δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίς τίτλου. Ορόσημο για την Ολυμπιακή οικογένεια, η λήψη της προεδρίας από τον Σωκράτη Κόκκαλη το 1993.

1997 - σήμερα: Η αρχή της νέας αυτοκρατορίας. Ο Ολυμπιακός από το μακρινό 1997 μέχρι και σήμερα έχει χάσει μόλις δύο πρωταθλήματα, έχει φέρει στην Ελλάδα παίκτες όπως ο Ριβάλντο, ενώ το μπασκετικό τμήμα έχει καταφέρει να αναδειχθεί 3 φορές πρωταθλητής Ευρώπης.



Πέρα από όλους τους αριθμούς, όλα τα πρόσωπα και όλες τις καταστάσεις που έχει περάσει αυτός ο σύλλογος, η δύναμη του και η ιστορία του τον κάνουν κάτι περισσότερο από μια απλή ομάδα.  Ο Πειραίας είναι τυχερός που έχει τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός είναι τυχερός που έχει τον Πειραιά!