Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την πρόταση της Ελλάδας στους εταίρους για τον ΦΠΑ παρουσίασε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην εκπομπή "στον ενικό" στο Star με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Η συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα έχει, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

Η ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα προτείνει δύο συντελεστές μόνο για όσους κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα:

6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες
15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες
Για όσους εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι και θα διαμορφώνονται ως εξής:

9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες
18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες

ΔΕΗ

Για τον λογαριασμό της ΔΕΗ ΔΕΗ+6,26% (ο οποίος σήμερα υπάγεται στο 13%) ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα υπάγεται στο 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.

Νησιά

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά όπου οι συντελεστές σε Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30% και σήμερα διαμορφώνονται στο 5%, 9% και 16%, υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (σ.σ η έκπτωση του 30% θα ισχύει επί των νέων συντελεστών) θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι μειωμένοι συντελεστές (6,5% και 15%) θα ισχύουν και για τις συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες και όχι μόνο με τις πιστωτικές. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για φορολόγηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ώστε να τονωθούν οι συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες.

Πηγή: parapolitika.gr