Οργή Τσίπρα για ΔΝΤ και Τόμσεν μετά τη “βόμβα” Wikileaks: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο πρόσωπο του Πολ Τόμσεν συγκεντρώνει όλη την οργή του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τις αποκαλύψεις φωτιά του Wikileaks και τη δημοσιοποίηση συνομιλίας του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο, όπου Τόμσεν και Βελκουλέσκου συζητούν για τη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση, τη στάση της Ελλάδας και τη... χρεοκοπία της τον Ιούλιο!

Οι διάλογοι «φωτιά» ήρθαν στο φως από το Wikileaks του Τζούλιαν Ασάνζ το πρωί του Σαββάτου (02.04.2016), λίγα 24ωρα πριν αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση. Μια διαπραγμάτευση που φαίνεται να είναι στον αέρα αφού κανείς (ακόμα) δεν ξέρει αν θα αρχίσουν, με τον "πόλεμο" ανακοινώσεων να είναι σε πλήρη εξέλιξη και την Αθήνα να κατηγορεί ανοιχτά το Ταμείο πως θέλει να στήσει σκηνικό πιστωτικής ασφυξίας κατά της Ελλάδας!

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις του Wilikeaks, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παπαγγελόπουλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη» φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής και κατήγγειλε περίεργα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. «Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη».

Για την ώρα, η μόνη αντίδραση του ΔΝΤ ήταν «ουδέν σχόλιο». Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη αντίδραση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία όμως απουσιάζει από την Ουάσινγκτον.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις. Έχουμε δηλώσει σαφώς ποια είναι η άποψή μας για το τι απαιτείται για μια βιώσιμη λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μια ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.

Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις. Όπως έχουμε πει, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που είναι βιώσιμο αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και το ποσό της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Στην πρώτη αντίδραση κύκλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα όσα έρχονται στο φως, το Μαξίμου "απάντησε" μια αιχμές πως το Ταμείο δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να διαψεύσει πως ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου είναι αληθινός και κατηγορεί ξανά το IMF πως επιδιώκει πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα".

Στην επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Πέρα όμως από την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, να έχει γύρο επαφών με ξένους ηγέτες. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι σίγουρα η Άνγκελα Μέρκελ, αφού το όνομά της αναφέρεται από Τόμσεν και Βελκουλέσκου στους διαλόγους που αποκάλυψε το Wikileaks και οι οποίοι καταγράφηκαν στις 19 Μαρτίου, ημέρα αποχώρησης των θεσμών από την Αθήνα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Πάσχα των Καθολικών.

Ο Τόμσεν ουσιαστικά ειρωνεύεται την καγκελάριο της Γερμανίας για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους!

Χαρακτηριστικά λέει: "Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα".

Πηγή: Newsit.gr