Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Mr ΟΤΕ Μιχαήλ Τσαμάζ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε τελετή που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, αναγορεύτηκε ο Μιχαήλ Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου (Laudatio) από τον πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητή Δημήτριο A. Γεωργακέλλο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην εναρκτήρια ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η επιτιμοποίηση είναι μια πράξη ύψιστης τιμής που επιφυλάσσει το Πανεπιστήμιο για όσους έχουν τη μέγιστη προσφορά στην κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα. Ο Μιχαήλ Τσαμάζ, με πράξεις και αξίες που κωδικοποιούνται σε ένα σύστημα βέλτιστων πρακτικών με καθοδηγητική αξία για την κοινωνία, συνιστά μάθημα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς αλλά πρωτίστως για τους φοιτητές μας, καθώς έδειξε σε όλο τον κόσμο, πόσα είμαστε ικανοί να κάνουμε και τι είδους επιτεύγματα είναι ικανή η Ελλάδα να πετύχει. Η εμπνευσμένη επιχειρηματικότητά του, σε συνδυασμό με το σημαντικό κοινωνικό έργο του, συνέβαλλαν στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της πατρίδας μας. Γι’ αυτή τη συνολική του προσφορά στην ελληνική οικονομία, τη σημαντική προσφορά στην ελληνική κοινωνία αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, απονέμουμε σήμερα στον χαρισματικό ηγέτη, τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθηγητής Δημήτριος A. Γεωργακέλλος, παρουσίασε το έργο (Laudatio) του Μιχαήλ Τσαμάζ, καλωσορίζοντας τον στον κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του Πανεπιστημίου και στην ακαδημαϊκή οικογένεια. Αναφέρθηκε εκτενώς στις σπουδές, αλλά και στην επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία σε πολυεθνικές εταιρείες (Warner Lambert, Philip Morris, Panafon), στις οποίες άφησε το στίγμα του, πρωτοπορώντας σε διάφορους τομείς.

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την τιμή που του επιφύλαξαν και ανέφερε ότι μαθήματα για τη ζωή και την επιχειρηματικότητα διδασκόμαστε κάθε ημέρα, ήδη από τα παιδικά μας χρόνια. Από την πατρική μας οικογένεια, από τα σχολεία που φοιτούμε, από τα παιχνίδια με τους φίλους μας, από τους δασκάλους και τους καθηγητές μας στο πανεπιστήμιο, από τη δική μας οικογένεια αργότερα, από τα παιδιά μας. «Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε. «Πολλοί έχουν ταλέντο, λίγοι καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι στο είδος τους. Η ειδοποιός διαφορά είναι η στάση μας. Η εξάσκηση, η δέσμευση, η δουλειά. Η επιθυμία να γινόμαστε καλύτεροι, και να μαθαίνουμε συνεχώς». Σημείωσε πως η πορεία προς την επιτυχία, επαγγελματική και προσωπική, είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια, όμως η δύναμη της ομάδας, το αίσθημα της ευθύνης, η αφοσίωση στο στόχο και η συλλογική δουλειά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί το σπουδαίο, το καλό, το μεγάλο. «Από τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, έμαθα να βλέπω κάθε εμπόδιο ως ευκαιρία. Να κινούμαι με τόλμη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και να μην αποθαρρύνομαι. Άλλωστε οι δυσκολίες και οι αποτυχίες είναι αυτές που μας σμιλεύουν και μας κάνουν καλύτερους», είπε ο Μιχαήλ Τσαμάζ και συμπλήρωσε: «Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Όμως, να μην βολεύεστε στην επιτυχία. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν». Ειδική μνεία επιφύλαξε για την οικογένεια Χατζηδάκη, τους ανθρώπους που τον στήριξαν σαν δικό τους παιδί όταν πήγε στον Καναδά για σπουδές, αλλά και για τους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο του New Brunswick, που τον βοήθησαν να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και να διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στη ζωή. Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε το 2004 τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ και έδωσε το 2010 τη σκυτάλη στον Μιχαήλ Τσαμάζ για να συνεχίσει το έργο του.