Πέτρος Κόκκαλης: Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και ένα μήνα – Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες τις για τους πρόσφυγες!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με δραματικούς τόνους και με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Πέτρος Κόκκαλης την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στον Βημα FM ο κ. Πέτρος Κόκκαλης: 

  • «Η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν όχι και περισσότερο, είναι μια κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης. Εκεί βρίσκονται πάνω από 5.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν στο δρόμο, εκτός από κάποιους που μένουν σε αίθουσες, οι οποίες είναι ακόμα χειρότερες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περίπου 30 τουαλέτες και πριν από μερικές ημέρες καταφέραμε και μπήκαν 4 ντους. Έχουμε καταφέρει να σιτίζονται, υπάρχει μια σταθερή φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη από το Χαμόγελο του Παιδιού, τους Γιατρούς του Κόσμου, το Αλληλέγγυο Ιατρείο της Ε1 και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Ο Ολυμπιακός έχει προσφέρει πάνω από 60.000 μερίδες φαγητό. Με συντονισμό του Δήμου Πειραιά, μαγειρεύονταν καθημερινά 5.000-6.000 μερίδες φαγητό. Με εθελοντές μάγειρες και με υλικά τα οποία προσφέρθηκαν από ανθρώπους που ήρθαν στο λιμάνι, ή από ανθρώπους που προσέφεραν στην Παμπειραϊκή πρωτοβουλία, στο Ελληνικό, στην ΚΟΔΕΠ του Δήμου Πειραιά, στην αποθήκη του taekwondo. Τώρα που αποχωρούμε από τη σίτιση, ας αναλάβει ο στρατός. Έχουμε αφήσει τα καζάνια, την υλικοτεχνική υποδομή και περιμένουμε να έρθει κάποιος να αναλάβει με τη δική του ευθύνη».

«Ο Δήμος Πειραιά έχει φύγει από τον προσφυγικό καταυλισμό στο λιμάνι. Ως φυσική παρουσία συντονισμού της όλης προσπάθειας που γίνεται τον τελευταίο καιρό σε ότι αφορά τη σίτιση, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε μια γενικότερη αβελτηρία συντονισμού από την πολιτεία».

«Ουδείς αναντικατάστατος. Αυτή ήταν μια κατάσταση που βόλευε κάποιους. Εάν κάποιος πήρε μια απόφαση να αδειάσει τα νησιά από 2.500 ανθρώπους και να τους στείλει στον προβλήτα του Πειραιά, ήξερε ότι κάποιος θα τους τάιζε. Το φαγητό δεν θα λείψει. Ο στρατός από 25 έως 31 Μαρτίου με σύμβαση με μια εταιρεία κέτερινγκ έστελνε μερίδες. Ελπίζω να ανανεωθεί. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Προφανώς δεν πρόκειται να αφήσουμε όπως ήδη δεν το έχουμε κάνει να υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή. Αλλά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, εδώ και ένα μήνα και κάτι πρέπει να κάνουμε».

«Δεν σηκώνουμε τα χέρια. Οι άνθρωποι που συνδράμουν είναι εθελοντές από το Δήμο Πειραιά, απ’ όλη την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο μπορώ να σας πω. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει και η Πολιτεία τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει. Δεν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή. Έχουμε τρεχούμενο νερό, έχουμε ηλεκτρικό, έχουμε δίκτυα, έχουμε οργανωμένο κράτος ευρωπαϊκό και έχουμε 5.000 ανθρώπους να κοιμούνται στα πατώματα και να είναι άπλυτοι, επειδή θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Και εν πάση περιπτώσει ας αναλάβουν και οι άλλοι τις ευθύνες τους».

«Οι χώροι φιλοξενίας που ετοιμάζονται, αντιλαμβάνομαι, με πυρετώδεις ρυθμούς, δεν ξέρω αν είναι έτοιμοι. Άλλοι είναι, άλλοι δεν είναι. Υπάρχει μια δημιουργική ασάφεια στον συντονισμό η οποία δεν διευκολύνει καθόλου την κατάσταση. Δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο να μπορώ να μιλήσω σε καθημερινή βάση, για να μου πει τι γίνεται. Υπάρχει ένα κενό, δεν απουσιάζει το κράτος, υπάρχει το Λιμενικό, το οποίο έχει υπερβάλλει εαυτόν, ο Ο.Λ.Π. ο οποίος κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμη κρατικός και υπερβάλλει εαυτόν. Η κεντρική πολιτεία εμφανίζεται καμιά φορά και όπως θέλει».

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αν είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε ότι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα το 2016 και μάλιστα στο μεγαλύτερο λιμάνι μπορούν να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Ελεγχόμενη με την έννοια ότι οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν, ελεγχόμενη αλλά έχουν πια φυματίωση και κρούσματα ηπατίτιδας. Ελεγχόμενη ότι στα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν δεν είχαμε νεκρούς. Ελεγχόμενη ότι παιδιά γεννιούνται σε σκηνές και δύο ημερών παιδιά μένουν σε σκηνές και ευτυχώς δεν έχει πεθάνει ακόμη κανένα παιδί στον Πειραιά. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στο λιμάνι».