ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 – Α ΠΕΙΡΑΙΑ: Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απαντά στις ερωτήσεις του Piraeuspress.gr

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής της Α Πειραιά & Νήσων με τη ΝΔ, παραχώρησε συνέντευξη στο Piraeuspress.gr και τον Σαράντο Ευσταθόπουλο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
 
 
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στους Πειραιώτες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με ειδικές αναφορές στη νεολαία και την πειραϊκή εκκλησία.
 
Διαβάστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνέντευξη του τέως Πειραιώτη Υπουργού παρακάτω:
 

Ερώτηση 1:

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου γενικά και ειδικότερα για την Α’ Πειραιά και Νήσων;

Απάντηση:

Οι εκλογές αυτές έχουν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχήν διεξάγονται μόλις λίγους μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές. Και διεξάγονται όχι γιατί η κυβέρνηση έπεσε στο Κοινοβούλιο, αλλά γιατί η ίδια τις προκάλεσε, επιλέγοντας μια ιδιότυπη «φυγή προς τις κάλπες». Για να καλύψει την πρωτοφανή μεταστροφή της από την ανένδοτη αντιμνημονιακή πολιτική, στην απόλυτη μνημονιακή παράδοση. Όπως μαρτυρά το 3ο Μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Κατά δεύτερον, διεξάγονται μέσα σε ελάχιστες ημέρες.  Χωρίς ουσιαστικά να αφήνουν περιθώρια για διάλογο, ανταλλαγή επιχειρημάτων, θέσεων και προτάσεων. Αυτά τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης της 20ής Σεπτεμβρίου, της προσδίδουν μιαν άλλη διάσταση. Επιταχύνουν τις διεργασίες επανατοποθέτησης της κοινή γνώμης απέναντι στα κόμματα. Αυτό που βλέπουμε είναι η διαρκής μείωση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση της συσπείρωσης και της δυναμικής της Νέας Δημοκρατίας. Από αυτήν λοιπόν την άποψη, είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, μάλιστα, για την Α’ Πειραιά και Νήσων, πιστεύω πως η Νέα Δημοκρατία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Οι ψηφοφόροι που ψήφισαν μικρότερα κόμματα, τώρα ελκύονται από τη μετριοπαθή και πραγματιστική πρόσκληση της ΝΔ για ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις, ώστε μετά τις εκλογές ο τόπος επιτέλους να κυβερνηθεί.

Ερώτηση 2:

Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά, στους νέους και στις νέες, που έχουν απελπιστεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση; Ποια είναι η προοπτική για τους νέους Πειραιώτες;

Απάντηση:

Η προοπτική για τους νέους Πειραιώτες, για τους νέους όλης της Ελλάδας, για τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας, είναι μόνο η ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις απασχόλησης, νέα εισοδήματα. Μόνο έτσι η οικονομία μας θα βγει από το αδιέξοδο που έχει εγκλωβιστεί και η κοινωνία μας από την παρατεταμένη ασφυξία. Αλλά για να γίνει αυτό, για να προσελκύσουμε επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, θεμελιώδες προαπαιτούμενο είναι να εμπεδωθεί στη χώρα μας η πολιτική σταθερότητα. Να πάψει αυτή διαρκής εκκρεμότητα που προξενεί η εκλογολαγνεία του ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται δηλαδή να γίνει αυτό που εμφατικά τονίζει ο Πρόεδρός μας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, μακράς πνοής και με ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση που με κορμό την Νέα Δημοκρατία, θα κάνει πράξη τις ευρύτερες συναινέσεις που χρειάζονται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να προσελκυστούν οι επενδυτές.

Ερώτηση 3:

Ο ρόλος της Εκκλησίας και ειδικώς της Πειραϊκής Εκκλησίας εν μέσω κρίσης ήταν καθοριστικής σημασίας για τους συμπολίτες μας. Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο για κοινές περισσότερες δράσεις Πολιτείας-Εκκλησίας επ’ ωφελεία του Ελληνικού λαού;

Απάντηση:

Ο ρόλος της Εκκλησίας γενικά και ιδιαίτερα της Πειραϊκής Εκκλησίας, σε όλη αυτή την παρατεταμένη περίοδο της κρίσης υπήρξε πράγματι καθοριστικός. Παρενέβη και παρεμβαίνει ενεργά σε όλες τις ρηγματώσεις που προκάλεσε στην κοινωνία μας η επέλαση της οικονομικής κρίσης. Και στο μέτρο του δυνατού απάλυνε τον πόνο, άμβλυνε προβλήματα, έδωσε λύσεις. Απέδειξε έτσι έμπρακτα την προσήλωσή της στα ιδανικά της αγάπης και της αλληλεγγύης, που αποτελούν την πεμπτουσία της κοινωνικής της διδασκαλίας. Ταυτόχρονα, μέσα από όλη αυτή την πολυσχιδή δράση της, κατέδειξε και τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τη συνεργασία και την ανάπτυξη συνεργιών ανάμεσα στην Εκκλησία και το Κράτος, την Αυτοδιοίκηση, και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Και αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος, ένα κεκτημένο για την κοινωνία μας. Όχι μόνο για τώρα, όσο ακόμη διαρκεί η κρίση, αλλά και για μετά την κρίση. Για τις νέες προτεραιότητες που θα θέσει η εξίσου απαιτητική φάση της εθνικής ανασυγκρότησης του τόπου.

Ερώτηση 4:

Θα επιδιώξετε συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης προεκλογικά, δεδομένων των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την αγορά του Πειραιά;

Απάντηση:

Με όλους τους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά και των Νησιών μας, προσπαθώ να διατηρώ μια διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία, ανεξαρτήτως του αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο ή όχι. Γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν. Δυσκολίες που επιδεινώθηκαν με τα capitalcontrols, που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ανερμάτιστη πολιτική της.  Γνωρίζω ότι οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ο αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής μας, έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Γίνομαι αποδέκτης της αγωνίας τους για την πολιτική αβεβαιότητα που «σκοτώνει» τον τζίρο, και των εκκλήσεών τους να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Από αυτήν την άποψη, στις συναντήσεις μας τονίζω, ότι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα. Και τους υπογραμμίζω ότι ευελπιστώ ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει με κορμό την Νέα Δημοκρατία θα βάλει τέλος σε αυτήν την αστάθεια και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση το ταχύτερο δυνατό της οικονομίας της πόλης μας και των νησιών μας, όπως και όλης της χώρας. Και από εκεί και πέρα, είμαι βέβαιος, ότι για όλους θα διανοιχθούν νέες προοπτικές.

Ερώτηση 5:

Φέτος τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα νησιά του Πειραιά όπως λέμε εμείς, γνώρισαν αύξηση στον τουρισμό. Ποιες είναι οι απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε το φαινόμενο να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια;

Απάντηση:

Πράγματι, έχετε δίκιο στη διαπίστωσή σας. Φέτος ο τουρισμός στα  νησιά μας, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, πήγε πάρα πολύ καλά. Κι’ αυτό αποδεικνύει το σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, την καλή δουλειά, που είχε γίνει από την προηγούμενη, τη δική μας κυβέρνηση για την τουριστική σεζόν που τελειώνει. Αυτή νομίζω είναι η σωστή «συνταγή» για να εφαρμοσθεί και εφέτος όχι μόνο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά συνολικότερα για τον τουρισμό στη χώρα μας. Σωστός σχεδιασμός, σωστός προγραμματισμός και καλή στόχευση της τουριστικής καμπάνιας, ώστε να αποδώσει καρπούς. Θέλω να υπογραμμίσω με την ευκαιρία ότι τα νησιά του Αργοσαρωνικού διαθέτουν πολλές εγγενείς δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με μια ορθά στοχευμένη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας δυναμικός παραγωγικός πολλαπλασιαστής για την αύξηση της ευημερίας των κατοίκων τους και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιώς και Νήσων και πρώην Υπουργός.