Καθαρή νίκη της ΝΔ και αυτοδυναμία προβλέπει ο «γκουρού» των εκλογών Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ – Τα σημεία κλειδιά που θα καθορίσουν το εύρος της διαφοράς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


∆ιαφορά άνω των 10 μονάδων και αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη προέβλεψε ο Αμερικανός στη σύσκεψη του Μαξίμου - Σε ποιους τομείς ζήτησε περισσότερη δουλειά και γιατί ποντάρει στον κ. Μητσοτάκη

Στην πορεία προς τις εκλογές, που πλέον σιγά-σιγά περνά στην τελική ευθεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συµβουλεύεται τακτικά και εµπιστεύεται το επικοινωνιακό του επιτελείο, τους συνεργάτες του και ορισµένους δηµοσκόπους και αναλυτές. Ένας άνθρωπος, ωστόσο, η γνώµη του οποίου βαραίνει ιδιαίτερα είναι ο Αµερικανός Στάνλεϊ Γκρίνµπεργκ, παλιός σύµβουλος των Κλίντον και Μπλερ ή αλλιώς «ο Ντε Νίρο όλων των πολιτικών συµβούλων», όπως τον έχουν αποκαλέσει στις ΗΠΑ.

Σε κλειστή σύσκεψη που έγινε πριν από µία εβδοµάδα στο Μέγαρο Μαξίµου υπό τον πρωθυπουργό, ο 77χρονος «γκουρού» της πολιτικής στρατηγικής παρουσίασε τις –φανερές και µυστικές– δηµοσκοπήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστηµα µέσα από τη δική του µατιά. Η εκτίµησή του, λοιπόν, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι ότι η πραγµατική διαφορά µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πιο µεγάλη από αυτή που δείχνουν οι µετρήσεις και κυµαίνεται επί του παρόντος στις περίπου δέκα ποσοστιαίες µονάδες.

Η ψαλίδα αυτή, σύµφωνα µε τον Γκρίνµπεργκ, αναµένεται να ανοίξει και άλλο όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, για δύο βασικά λόγους: Πρώτον, επειδή θα αυξηθεί η συσπείρωση στη Νέα ∆ηµοκρατία και, δεύτερον, επειδή θα τεθούν πιο καθαρά και πιο άµεσα πλέον τα διλήµµατα στους πολίτες. Ταυτόχρονα, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όπως εκτιµά ο ίδιος, θα γίνεται πιο φανερή η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά είναι ικανά να οδηγήσουν στην αυτοδυναµία στη δεύτερη κάλπη.

Περισσότερη δουλειά

Ο έµπειρος Αµερικανός αναλυτής, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, στάθηκε κυρίως σε τρία σηµεία στα οποία θεωρεί ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά. Το κυριότερο είναι η προβολή του κυβερνητικού έργου, το µεγαλύτερο µέρος του οποίου για τον περισσότερο κόσµο είναι άγνωστο. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου εντάσσεται και η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να αναρτά κάθε εβδοµάδα στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook τα σηµαντικότερα σηµεία από το κυβερνητικό έργο της τελευταίας εβδοµάδας.

Άλλο ένα «προβληµατικό» σηµείο είναι η αναµενόµενη διπλή κάλπη. Λίγοι φαίνεται να έχουν καταλάβει γιατί θα γίνουν δύο εκλογικές αναµετρήσεις, ποια η διαφορά της πρώτης µε τη δεύτερη κάλπη και µε ποιο εκλογικό σύστηµα θα διεξαχθεί κάθε αναµέτρηση. Ηδη ο κ. Μητσοτάκης (από την Πάτρα) έκανε για πρώτη φορά µια σαφώς πιο καθαρή δήλωση γύρω από το θέµα αυτό. «∆εν θα µε ακούσετε να αναφέροµαι σε διπλές εκλογές παρά µόνο σε εθνικές εκλογές, που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόµενη δύσκολη µέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσουν και θα κάνουν πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το τρίτο σηµείο που χρειάζεται προσοχή, σύµφωνα µε την ανάλυση του Σταν Γκρίνµπεργκ, είναι η ακρίβεια. Με δεδοµένο το πρόβληµα αυτό, ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία των µετρήσεων δείχνουν ότι µεγάλη µερίδα των πολιτών αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι µπορεί και δίνει κάθε διαθέσιµο πόρο προς την προσπάθεια αντιµετώπισης των ανατιµήσεων.

Ισχυρό χαρτί

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σηµειωθεί ότι πεποίθηση του Γκρίνµπεργκ φέρεται να αποτελεί πως το λεγόµενο «ισχυρό χαρτί» της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπώς η προεκλογική καµπάνια πρέπει να «χτιστεί» γύρω από το πρόσωπό του.

Η προβολή του κυβερνητικού έργου, η κατανόηση των εκλογών και η ακρίβεια πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραµµή, σύµφωνα µε τον «Ντε Νίρο των συµβούλων»

Η παρουσία του κ. Γκρίνµπεργκ σε ανάλογες συσκέψεις στην Αθήνα δεν είναι τακτική – εξάλλου ο ίδιος συνεχίζει να ταξιδεύει ανά τον κόσµο, µε βάση πάντα τις ΗΠΑ, παρέχοντας τις πολύτιµες συµβουλές του. Η επαγγελµατική «απογείωσή» του είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και οφείλει πολλά για αυτό στον τότε κυβερνήτη του Αρκάνσας και φίλο του, Μπιλ Κλίντον. Το 1992 βρισκόταν καθηµερινά στην περίφηµη «αίθουσα πολέµου» (war room) του Κλίντον και ήταν ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά που οδήγησαν τον υποψήφιο των ∆ηµοκρατικών στον Λευκό Οίκο.

Ο Γκρίνµπεργκ ίδρυσε την εταιρεία πολιτικής ανάλυσης και στρατηγικής Greenberg Quinlan Rosner Research, από την οποία αποχώρησε το 2016, καθώς και τη συµβουλευτική Democracy Corps. Τις πολύτιµες υπηρεσίες του αναζήτησαν –και έλαβαν– µεταξύ άλλων ο Νέλσον Μαντέλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και ο καγκελάριος της Γερµανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Έχει επίσης σχεδιάσει επικοινωνιακές στρατηγικές για κορυφαίες αµερικανικές εταιρείες, όπως η BP, η Microsoft και η Boeing. Όπως εξάλλου έχει πει για τον ίδιο ο γνωστός Ελληνοαµερικανός πολιτικός σύµβουλος Τζορτζ Στεφανόπουλος, «κανένας σύµβουλος στρατηγικής δεν έχει κάνει περισσότερα για να δηµιουργήσει τα θεµέλια της σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής – παγκοσµίως».