«Μετά το σημερινό Eurogroup ο Τσίπρας θα αποφασίσει για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με δραματικούς τόνους αναφέρεται το Bloomberg στο σημερινό έκτακτο Eurogroup, αφού σύμφωνα με το πρακτορείο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποφασίσει εκλογές ή δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει αρκετά ώστε να κερδίσει άλλη μία εκταμίευση των έκτακτων δανείων».

Το διεθνές πρακτορείο εκτιμά πως η «καυτή πατάτα» στο Eurogroup είναι το αίτημα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά προληπτικά μέτρα αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεφύγει από την πορεία του προϋπολογισμού.

Αν περάσει η απαίτηση του ΔΝΤ τότε θα στριμωχτεί, κατά το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε νέα λιτότητα και ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία τριών εδρών.

Αμέσως μετά το Bloomberg αναφέρει: Εάν το ΔΝΤ δώσει στην ελληνική κυβέρνηση ανεπαρκή χώρο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Τσίπρας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα. Με την τρέχουσα αξιολόγηση του προϋπολογισμού να είναι έξι μήνες πίσω από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον χρόνο να εξαντλείται για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, πριν από τον Ιούλιο που εκπνέουν τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ έχει δίκιο για την Ελλάδα

Ταυτόχρονα το Bloomberg, σε δημοσίευμα με τίτλο: Το ΔΝΤ έχει δίκιο για την Ελλάδα, στέκεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των πιστωτών.

Το διεθνές πρακτορείο βάζει στο μικροσκόπιο την επιστολή της Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και ιδίως την επισήμανση της επικεφαλής του ΔΝΤ πως δεν περιμένουμε η Ελλάδα να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες.

Στην πραγματικότητα κανείς άλλος δεν το περιμένει, σχολιάζει ειρωνικά το πρακτορείο Bloomberg.

thepressroom.gr