Αξιωματούχος ΕΕ: Πιο κοντά σε συμβιβαστική συμφωνία με την Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αχτίδα φωτος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές άφησε να διαφανεί αξιωματούχος της Ευρωζώνης λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η δήλωση του αξιωματούχου έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Euroworking Group, το οποίο πραγματοποιείται ενόψει του σημερινού Eurogroup, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στις 16:00 (ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, όπως παρατήρησε «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε ακόμα» προμηνύοντας ένα τεχνικό και δύσκολο Eurogoup.

Τι συζητείται για το πακέτο προληπτικών μέτρων

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φαίνεται να αποζητά την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να καταθέτει μια συμβιβαστική πρόταση για να υπάρξει μια συμφωνία, έτσι ώστε να μπορέσει γίνει η εκταμίευση της δόσης από τον ESM και να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας του Ελληνικού Κράτους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προβλέπονται παρεμβάσεις για παρεκκλίσεις μικρότερες από το 0,5% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή θέλει επίσης να υπάρξει σχετική νομοθέτηση από τη πλευρά της Ελλάδας για την αυτόματη εφαρμογή των μέτρων σε περιπτώσεις που η Ελλάδα αδυνατεί να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι ο τρόπος που θα παρακολουθείται η πορεία των δημοσίων δαπανών της Ελλάδας καθώς στο τραπέζι βρίσκονται δύο βάσεις δεδομένων: είτε οι προβλέψει της ΕΛΣΤΑΤ που γίνονται τον Απρίλιο, είτε η μηνιαία παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Αγκάθι η συζήτηση για το χρέος

Όσον αφορά το θέμα του χρέους αναμένεται να ασκηθεί πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την αναδιάρθρωσή του καθώς το Ταμείο βασίζει την παραμονή του στο πρόγραμμα σε μια συνολική λύση του ελληνικού οικονομικού ζητήματος.

Την έντονη αντίθεση τους όμως σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει εκφράσει το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ αλλά και κράτη μέλη της Ευρωζώνης όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

protothema