Ποσό – ρεκόρ 460 εκ. ευρώ δίνει ο Αβραμόπουλος στην Ελλάδα για τη μετανάστευση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα ποσό που ανέρχεται στα 460 εκ. ευρώ αναμένεται να λάβει η Ελλάδα για τη Μετανάστευση, το Άσυλο, τα Εξωτερικά Σύνορα, την Εσωτερική Ασφάλεια και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, από τα 9.2 δις που θα δοθούν συνολικά για την περίοδο 2014-2020, από την αρμόδια Επιτροπή του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η Ελλάδα θα λάβει από τα ανωτέρω Ταμεία ποσό 460,7 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το τρίτο σε ύψος μέγεθος, ύστερα από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ειδικότερα:

  • Για τη Μετανάστευση, Άσυλο και Ένταξη θα λάβει 259,2 εκατ. 
  • Για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ. €
  • Για τον εξοπλισμό της FRONTEX 14 εκατ. € (1 πλοίο ακτοπλοΐας, και 1 μηχάνημα φωτοανίχνευσης), λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην ειδική δράση της FRONTEX
  • Για την Εσωτερική Ασφάλεια, θα λάβει 20,5 εκατ. €.

Αναμένονται οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις. Ειδικότερα, για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, αρχικά κατατέθηκε από την Ελλάδα στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014, επικαιροποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2015.
Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής στους τομείς διαχείρισης των συνόρων, το Άσυλο και την επιστροφή των μεταναστών.

Υπάρχουν δεσμεύσεις από καταδικαστικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που πρέπει να τηρηθούν.

Ο στόχος των ελληνικών αρχών πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων.

Ειδικότερα:

  • Απορρόφηση των ποσών της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου 2007-2014, προκειμένου να απορροφηθεί το ποσό των 90 εκατ. €, κατ’ εκτίμηση.
  • Επίσπευση έγκρισης των δύο εθνικών προγραμμάτων, ποσού 13 εκατ. €, ως προκαταβολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε προγράμματα και δράσεις, που διαχειρίζεται απευθείας η Επιτροπή, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, κ.λπ.), παρέχοντας έτσι δυνατότητα επιπλέον εισροής κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας.