Στη Βουλή η αποκάλυψη των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για τον χρηματιστηριακό στοιχηματισμό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ερώτηση από τον Γιάννη Μιχελάκη στον Γκίκα Χαρδούβελη

Στη Βουλή έστειλε ο Γιάννης Μιχελάκης το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τουοικονομικού ενθέτου Moneypro της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για τις ανεξέλεγκτες «πλατφόρμες» ηλεκτρονικών συναλλαγών χρηματιστηριακού στοιχηματισμού από τις οποίες κινδυνεύουν οι έλληνες επενδυτές.

Ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναφέρει πως οι «πλατφόρμες» είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή και μάλιστα με ελάχιστες απαιτήσεις λειτουργικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανυποψίαστοι χρήστες να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους, δεδομένου ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται χωρίς τον έλεγχο και τους όρους που ισχύουν για τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος πιστοποιημένες εταιρείες, οι οποίες υποχρεούνται να καταγράφουν και να συνεκτιμούν τις γνώσεις, το επενδυτικό προφίλ και την προηγούμενη σχετική εμπειρία των πελατών τους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

« Είναι γνωστό ότι την περίοδο της «φούσκας του χρηματιστηρίου», κατά την οποία είχαν ανοίξει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κωδικοί και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές είχαν μπει στην καθημερινότητα σημαντικού μέρους των ελληνικών νοικοκυριών, η πλειονότητα των επενδυτών υπέστη ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά.

Όμως εκτός από τις προφανείς και αδιαμφισβήτητες ευθύνες της τότε πολιτικής ηγεσίας και των εποπτικών αρχών, στην οικονομική καταστροφή των επενδυτών συνετέλεσε η απουσία ενός επαρκούς και ασφαλούς νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. 

Σήμερα, σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά από τη χρηματιστηριακή λαίλαπα εκείνης της περιόδου, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες χρηματιστηριακού στοιχηματισμού, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού λόγω της οικονομικής κρίσης δεν συγκρίνεται με αυτό του 1999, όμως ακόμη και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι πολλοί οι συμπολίτες μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις παραπάνω πλατφόρμες συναλλαγών. 

Η ταχεία και ευρεία διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι εύκολα προσβάσιμες σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή και μάλιστα με ελάχιστες απαιτήσεις λειτουργικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό προσφέρουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε χρήστη Η/Υ να πραγματοποιεί συναλλαγές χωρίς τον έλεγχο και τους όρους που ισχύουν για τις συναλλαγές, οι οποίες διενεργούνται μέσω των πιστοποιημένων χρηματιστηριακών εταιρειών, που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέσα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες οι επενδυτές μπορούν να «στοιχηματίσουν» για την πορεία των τιμών μετοχών, συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών, εμπορευμάτων, πολύτιμων μετάλλων και διαφόρων άλλων προϊόντων υψηλού επενδυτικού ρίσκου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», οι τεχνικές marketing που ακολουθούν οι εν λόγω πλατφόρμες θυμίζουν στη λογική τους στοιχηματικές εταιρείες ή εταιρείες on line καζίνο, με μπόνους εγγραφής, demo δοκιμαστικών συναλλαγών και δυνατότητα στοιχηματισμού μεγαλύτερου ποσού από το κεφάλαιο, το οποίο έχει καταθέσει ο χρήστης.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών on line συναλλαγών λειτουργούν υπό την εποπτεία της χώρας προέλευσής τους, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εποπτικές αρχές να αδυνατούν να παρέμβουν στη λειτουργία τους και ο έλεγχος να ασκείται από ένα νομοθετικό πλαίσιο αμφίβολης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας και μάλιστα από χώρες προέλευσης, οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα ή ακόμη και τη βούληση να ασκήσουν ουσιαστική εποπτεία.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές από τα προϊόντα υψηλής μόχλευσης, τα οποία προσφέρουν αυτές οι πλατφόρμες συναλλαγών, έγκειται στο ότι αυτοί μπορεί πολύ εύκολα να χάσουν ολόκληρο το ποσό της επένδυσής τους.
Εάν για παράδειγμα ένας χρήστης τοποθετήσει στην πλατφόρμα συναλλαγών 10.000 ευρώ και του επιτραπεί μέσω της μόχλευσης να επενδύσει τα χρήματα του σε προϊόντα αξίας 50.000 ευρώ, μία αντίθετη κίνηση της αγοράς σε ποσοστό 20% κυριολεκτικά θα εξαφανίσει εξολοκλήρου το κεφάλαιό του, μη δίνοντάς του τη δυνατότητα να διασώσει έστω και μέρος αυτού σε περίπτωση ανάκαμψης των τιμών.

Εξάλλου μια απλή προειδοποίηση που αναγράφεται στις επίμαχες ιστοσελίδες σχετικά με την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων συναλλαγών, προφανώς δεν αρκεί, από τη στιγμή που δεν γίνεται ούτε στοιχειώδης έλεγχος του επενδυτικού προφίλ κάθε χρήστη, προκειμένου να διαπιστωθεί η επενδυτική του εμπειρία, η καταλληλότητά του και οι γνώσεις του, κάτι που πλέον γίνεται με αυστηρό και διεξοδικό τρόπο για τους πελάτες κάθε νόμιμα λειτουργούσας χρηματιστηριακής εταιρείας.

Περαιτέρω, ενώ για ειδικούς τύπους εταιρειών όπως οι χρηματιστηριακές, οι ασφαλιστικές κ.λπ. λειτουργεί συνεγγυητικό κεφάλαιο από το οποίο αποζημιώνονται οι πελάτες, σε περίπτωση που μία εταιρεία του κλάδου αντιμετωπίσει πρόβλημα, προφανώς δεν μπορεί να υφίσταται αντίστοιχο συνεγγυητικό κεφάλαιο για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επειδή με βάση τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι η λειτουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικών χρηματιστηριακών συναλλαγών εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες,

Επειδή το επενδυτικό κοινό είναι εντελώς απροστάτευτο, από την στιγμή που οι εν λόγω πλατφόρμες συναλλαγών δεν ελέγχονται και δεν εποπτεύονται από κάποια αξιόπιστη αρχή.

Επειδή υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999, κατά την οποία οι αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές ενήργησαν με μεγάλη καθυστέρηση, συμβάλλοντας στην καταστροφή χιλιάδων επενδυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αποτελεσματική προστασία των επενδυτών από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πλατφορμών εταιρειών on line χρηματιστηριακού στοιχηματισμού ;".

Δείτε το δημοσίευμα του Moneypro από τις 4 Οκτωβρίου το οποίο υπογράφει ο Νίκος Καρούτζος:

Πηγή: parapolitika.gr