Αντώνης Σαμαράς: “Καταστροφή για τη χώρα οι πρόωρες εκλογές”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στον Δημήτρη Κοτταριδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

"Κρατάμε τη χώρα σταθερή στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή για να διαπραγματευτεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων", δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση χθες το βράδυ από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα παραμένει σταθερή και προτάσσει για μία ακόμα φορά το τέλος της μνημονιακής εποχής. Επισημαίνει, πάντως, το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, θέτοντας το δίλημμα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι και οι βουλευτές πάλι σε λίγο καιρό, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερής πορείας εξόδου από την κρίση, μιας εξόδου που, όπως λέει, έχει ήδη αρχίσει, και της απότομης επιστροφής σε μια κρίση που θα είναι χειρότερη από αυτή που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως αν συνεχισθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών, τότε θα υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση, ενώ κάνει λόγο και για νέες φοροελαφρύνσεις, που θα υλοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός εξαπολύει και πάλι επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί πως, με την πολιτική που δηλώνει πως θα ακολουθήσει, η χώρα θα επιστρέψει στα Μνημόνια. Μάλιστα, εμφανίζεται ιδιαίτερα καυστικός με το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο χαρακτηρίζει "λίστα γάμου", ενώ κάνει λόγο για "κίβδηλες και επικίνδυνες" παροχές.

-Κύριε πρόεδρε, τι σημαίνει για εσάς η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή;
"Κρατάμε τη χώρα σταθερή στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή, για να διαπραγματευτεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων".

"Τελειώνει η εποχή των Μνημονίων"

-Είναι πολλοί εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Αλήθεια, πού πιστεύετε ότι βρίσκεται η χώρα σήμερα;
"Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής και στην αφετηρία μιας νέας εποχής: Τελειώνει η εποχή των Μνημονίων, δηλαδή του αναγκαστικού δανεισμού από τους εταίρους μας, γιατί δεν μπορούσαμε να δανειστούμε, όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες, από τις διεθνείς αγορές. Και δανειζόμασταν με χαμηλά επιτόκια, αλλά με σκληρούς όρους. Αυτή ήταν η εποχή των Μνημονίων. Κι αυτή τελειώνει τώρα. Πώς τελειώνει; Επειδή καταφέραμε να βγάλουμε πλεονάσματα, δηλαδή να καλύπτουμε τα έξοδά μας. Και τώρα, από τη νέα χρονιά καταφέρνουμε να καλύπτουμε και τους τόκους από τα παλαιότερα χρέη μας. Για πρώτη φορά σε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια μηδενίζουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα συνολικά! Κι έτσι δεν έχουμε ανάγκη νέου δανεισμού! Κι είμαστε, ταυτόχρονα, στην αφετηρία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Δηλαδή, μιας εποχής με ανάπτυξη, δίχως ελλείμματα!
Γιατί η ύφεση τέλειωσε κι αυτή μετά από έξι ολόκληρα χρόνια και η ανάπτυξη τώρα ξεκινά. Το 2014 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, με οικονομική άνοδο. Και η επόμενη χρονιά προβλέπεται με ανάπτυξη 2,9% (παρά το γεγονός ότι για την Ευρώπη υπάρχει επιβράδυνση), ενώ και το 2016 προβλέπεται με ανάπτυξη 3,7%! Ποιοι τα προβλέπουν αυτά; Οι πιο αυστηροί κριτές της χώρας μας. Αυτοί που έως πρόσφατα έβλεπαν την Ελλάδα με τα πιο μελανά χρώματα. Αλλά δεν προβλέπουν μόνο Ανάπτυξη. Προβλέπουν υγιή Ανάπτυξη! Με ανταγωνιστικότητα, με εξωστρέφεια, με εξαγωγές, με θέσεις εργασίας. Με σταθερή άνοδο της ευημερίας από δω και μπρος. Μια αληθινή ανάπτυξη σε μια νέα Ελλάδα…".

-Θα είναι λοιπόν, κατά τη γνώμη σας, τόσο εύκολα και τόσο "ειδυλλιακά" τα πράγματα για τη χώρα από δω και μπρος;

"Ούτε εύκολα ούτε "ειδυλλιακ"». Προσοχή: Τα δύσκολα τα περάσαμε, πράγματι! Τα χειρότερα τα αποφύγαμε. Για σκεφτείτε να είχαμε χρεοκοπήσει ανοικτά ή να είχαμε βγει από το ευρώ πριν από δύο χρόνια; Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που ζήσαμε… Αλλά για να πάμε καλά από δω και μπρος, για να αποτρέψουμε νέα υποτροπή της κρίσης, πρέπει να τελειώσουμε οριστικά με όσα μας οδήγησαν στην κρίση. Αν επιστρέψουμε σε ελλείμματα, είμαστε χαμένοι! Αν αρχίσουν τα «δώσ’ τα όλα» και «λεφτά υπάρχουν» κι «όλα τζάμπα» και «πάρε, κόσμε», τότε θα επιστρέψουμε σε χειρότερα: Νέα Μνημόνια, με ακόμα πιο σκληρούς όρους. Κι αυτό δεν το αντέχει ο κόσμος… Ο λαϊκισμός έκανε μεγάλο κακό στη χώρα. Αν τον αφήσουμε να κάνει κι άλλο κακό, τώρα, που πάμε να ξεφύγουμε οριστικά, θα ξανακυλήσουμε πολύ χειρότερα από πριν. Θυμάστε που μέχρι πριν από λίγο η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν θα τα καταφέρουμε και θα πάμε σε «νέο Μνημόνιο»; Τώρα τα πράγματα αντιστράφηκαν. Αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο αναγκαστικό δανεισμό. Κι ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τα υπόλοιπα από τα χρήματα που προβλεπόταν να πάρει από το τωρινό Μνημόνιο.

Αν υπάρχει κάτι που απειλεί να μας ρίξει πίσω στα Μνημόνια, είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, που θα κοστίσουν τεράστια ποσά! Και αν ξαναπέσουμε στα ελλείμματα, δεν θα μας δανείσει κανείς χωρίς να μας βάλει πιο σκληρούς όρους. Αυτό μόλις το τελειώνουμε εμείς! Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε στο εξής. Εκεί θα οδηγηθούμε αν αρχίσουμε τα «όλα τζάμπα»… Αντίθετα, αν συνεχίσουμε την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε και ανάπτυξη και απασχόληση και φορολογικές μειώσεις. Σταδιακά και σταθερά όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Χωρίς να κινδυνεύσουμε πάλι να πέσουμε σε ελλείμματα".

"Αν αρχίσουν τα «δώσ’ τα όλα» και «λεφτά υπάρχουν» κι «όλα τζάμπα» και «πάρε, κόσμε», τότε θα επιστρέψουμε σε χειρότερα"

-Πράγματι, αυτό που είπατε στη Βουλή είναι αλήθεια: Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί, που δεν έλεγαν και τα… καλύτερα για την Ελλάδα έως πρόσφατα, τώρα προβλέπουν ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς και αύξηση της απασχόλησης. Αλλά γιατί να μην κάνει κάποιος τη σκέψη ότι, εντάξει, τα καταφέρατε, μήπως όμως η αντιπολίτευση μπορεί να μοιράσει καλύτερα από δω και στο εξής;
"Να μοιράσει τι; Δανεικά πάλι; Τότε θα ξανακυλήσουμε -μην έχετε καμία αμφιβολία. Για την παραμικρή ελάφρυνση χρειάζεται να υπολογίζουμε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας πώς θα δοθεί και πότε, για να μη δημιουργήσει νέα ανάγκη δανεισμού. Αλλιώτικα, λέτε να ήταν τόσο εύκολο και να μην το κάναμε; Το πρόγραμμά τους, πριν προλάβουμε να το απαντήσουμε εμείς, το είχαν κάνει «φύλλο και φτερό» οι δικοί τους. Απέδειξαν ότι δεν είναι πρόγραμμα, είναι… «λίστα γάμου»: Τι θέλετε, παιδιά, να σας πάρουμε δώρο! Οι ίδιοι οι δικοί τους απέδειξαν ότι τα έξοδα που κοστολόγησαν θα ήταν πολύ υψηλότερα στην πραγματικότητα, ενώ τα έσοδα που περιμένουν είναι… «ευσεβείς πόθοι»! Δεν θα βρουν τίποτε! Ποιος θα τους δανείσει; Και τι όρους θα τους θέσει;
Το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Οτι ακόμα κι αν το καταλάβουν κάποια στιγμή οι ίδιοι, ακόμα κι αν δεν τα εννοούν όλα όσα λένε -άλλωστε ο καθένας λέει τα δικά του-, η αποσταθεροποίηση που θα δημιουργούνταν από την προεκλογική περίοδο θα έφτανε για να εκτροχιάσει τις εξελίξεις και την ίδια την ομαλότητα που τόσο κουραστήκαμε να αποκαταστήσουμε.
Το δίλημμα τώρα είναι ανάμεσα σε δύο δρόμους: Από τη μία, η σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση -εξόδου που ήδη αρχίζει. Κι από την άλλη, η απότομη επιστροφή σε κρίση, χειρότερη από αυτή που γνωρίσαμε και ήδη ξεπερνάμε.
Ο λαός υπέφερε και υποφέρει, συχνά οργίστηκε, αλλά θέλει σταθερότητα, ομαλότητα και προοπτική. Ξέρει ότι ήμασταν στον πάτο και τώρα βγαίνουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν ανταποκρίνεται πια στις εκκλήσεις για επαναστατική γυμναστική. Ολοι ξέρουν ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πρόγραμμα, δεν προτείνει τίποτε. Κι όλοι καταλαβαίνουν ότι οι ακατάσχετες υποσχέσεις για «παροχές» είναι κίβδηλες και επικίνδυνες. Τα πλήρωσε αυτά ο λαός πολύ ακριβά. Και πολύ πρόσφατα…
Ενώ η σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη θα δώσει πολύ περισσότερα στον καθένα και ασφάλεια σε όλους. Σίγουρα και χωρίς ψέματα και θεατρινισμούς…

Πηγή: parapolitika.gr