Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το Market Pass – Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στο δημόσιο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις παράταση παίρνει το μέτρο του market pass έως και τον Οκτώβριο.

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης κατά την ανακοίνωση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά το market pass δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στα κριτήρια για τους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας με σκοπό να ανακουφίσει τους καταναλωτές από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Υπολογίζεται ότι για την επέκταση του μέτρου για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο διατέθηκαν 251 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημόσιοι υπάληλλοι

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν καθαρό όφελος ύψους 800€ τον χρόνο, με το μέτρο να προσφέρει συνολικά στους δημοσίους υπαλλήλους περίπου 1.3 δισ. ευρώ μεικτά, 900.000 ευρώ καθαρά», γνωστοποίησε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

-Αύξηση κατά 70€ μεικτά για τους δημοσίους υπαλλήλους.

-Αύξηση οικογενειακής παροχής.

-Οριζόντια αύξηση ύψους 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ, αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων.

-Αύξηση ύψους 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, επιπρόσθετη των άλλων αυξήσεων. Αφορά και τα επιδόματα των ένστολων και των γιατρών του ΕΣΥ και ερευνητές. Ιδιαίτερα για τους ένστολους, ανακοινώθηκε η αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στα 130€.

-Αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15€. Αφορά έγγαμους ή όσους έχουν τέκνα.

Από τους 148.000 ένστολους, οι 112.000 είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε η αναπροσαρμογή μισθολογίου μελών ΔΕΠ με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δίνεται αναδρομικά από την 7η Οκτωβρίου 2022.

Μεσοσταθμικά, η αύξηση κυμαίνεται στο 10% επιπλέον των υπολοίπων. Ακόμη, γνωστοποιήθηκε η αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 857 εκατ. ευρώ μεικτά κατ’ έτος. Καθαρά 530 εκατ. ευρώ λίγο παραπάνω από την προεκλογική δέσμευση αλλά εντός στόχων. Αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με κάθε μισθωτή σχέση και συνολικά είναι 663.000.

Συνολικά, η ενίσχυση στους δημοσίους υπαλλήλους από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 φθάνει τα 1.383 δισ. ευρώ μεικτά ή σε ποσοστό 10.5%. Άρα, ένας υπάλληλος θα έχει αυξημένο όφελος 2.084 ευρώ μεικτά, αύξηση του εισοδήματος σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα ανακοινώθηκε η περαιτέρω έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ όσων ακινήτων έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 30.000.000€, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου.

Δηλαδή αν ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο τον χρόνο αλλά για 9 μήνες, θα υπάρχει έκπτωση 7,5%. Αντίστοιχα για 6 μήνες θα είναι 5% και για 3 μήνες 2,%.

«Στηρίζουμε και βοηθάμε τους πολίτες στην προστασία της περιουσίας τους. Το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ και οι ιδιοκτήτες που θα ωφεληθούν είναι ιδιοκτήτες περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένων κατοικιών», εξήγησε

Επιπλέον, τόνισε πως «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφαλιστική νοοτροπία των Ελλήνων».

Μονιμοποίηση του Freedom Pass

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι «το Freedom Pass μονιμοποιείται», με το κόστος του μέτρου να ανέρχεται στα 30.000.000€.

Αύξηση αφορολόγητου

Στην ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών αναλύθηκε το μέτρο της αύξησης του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης,ανέλυσε την αύξηση του αφορολόγητου που είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία θα περιλαμβάνεται και αυτή στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

«Η στήριξη της οικογένειας συνεχίζεται πέρα από όσα είπε ο κ. Πετραλιάς, με την αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης ο οποίος ανέφερε πως ήδη έχει μεταβληθεί η έκπτωση φόρου για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Εξήγησε πως για τις οικογένειες με παιδιάδιαμορφώνεται πλέον στα 1.120 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 1.340 ευρώ για τα τρία παιδιά και στα 1.580 ευρώ για τέσσερα και πλέον παιδιά. Όπως εξήγησε, αυτό μεταφράζεται σε μεοσταθμική αύξηση του αφορολόγητου ύψους 1.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα είναι πάνω από 1,34 εκατ. φορολογούμενοι, με πάνω από 4 εκατ. μέλη στις οικογένειές τους. Το δημοσιονομικό κόστος θα είναι 135 εκατ. ευρώ. «Η στήριξη της οικογένειας είναι βασικός στόχος πολιτικής για τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε.