Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη η απομάκρυνση Μηταράκη – «Τα στελέχη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι στην πρώτη γραμμή»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Καμία ανοχή σε αλαζονικές συμπεριφορές διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός

«Δεν νοείται κυβερνητικό μέλος να δείχνει ότι αγνοεί τις περιόδους κρίσης και εγκαταλείπει το πόστο του για να ξεκουραστεί», αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι βουτιές από σκάφος σε απόμερες παραλίες της Πάτμου, ενώ μαίνονταν οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και σε άλλα σημεία της χώρας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε τριήμερο πένθος, στοίχισαν στον Νότη Μηταράκη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με μια λιτή κυβερνητική δήλωση ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι μίνι ανασχηματισμός: «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης».
Μάλιστα η ορκωμοσία των νέων υπουργών έγινε λίγες ώρες μετά, στις 7.00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αρκούσε ένα σχόλιο της «Καθημερινής» για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να αντικατασταθεί μέσα σε λίγες ώρες: «Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά...», έγραψε η εφημερίδα.

Από νωρίς το πρωί πάντως, που επιβεβαιώθηκε ότι ο Νότης Μηταράκης κάνει διακοπές, ενώ καίγεται η χώρα, προκλήθηκαν εύλογος εκνευρισμός και απορίες στο Μέγαρο Μαξίμουγια το σκεπτικό ενός δρώντος πολιτικού, με χαρτοφυλάκιο μάλιστα άμεσα εμπλεκόμενο σε επιχειρησιακή δράση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να απολαμβάνει διακοπές.

Για αυτό και η ανεπίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, που ακολούθησε την ανακοίνωση της κυβερνητικής αλλαγής, ήταν ιδιαίτερα αυστηρή: «Ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του Νότη Μηταράκη, διότι απουσίαζε εκτός Αθηνών τις τελευταίες ημέρες που δίνονταν μάχες στα πύρινα μέτωπα Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όταν η χώρα δίνει μάχη σε ακήρυχτο πόλεμο, τα στελέχη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι εκεί που πρέπει. Στην πρώτη γραμμή». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «έτσι θα γίνεται πλέον για όλους» και τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί παρόμοιες συμπεριφορές, συμπληρώνοντας ότι δεν νοείται κυβερνητικό μέλος να δείχνει ότι αγνοεί τις περιόδους κρίσης και εγκαταλείπει το πόστο του για να ξεκουραστεί.

Πληροφορίες από το πρωί έδιναν και έπαιρναν ότι ο Νότης Μηταράκης τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές στο νησί της Πάτμου. Από το περιβάλλον τού τέως υπουργού επισημάνθηκε μετά την εξώθηση σε παραίτηση ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικά για την άδειά του. Απαντώντας κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι αυτή η λογική κυριαρχεί σε περιόδους κανονικότητας και δεν νοείται κεντρικά κυβερνητικά στελέχη να απουσιάζουν από τις θέσεις τους την ώρα που εξελίσσεται μία τόσο δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές. Με άλλα λόγια, του καταλογίζουν έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών προκειμένου είτε να ματαιώσει είτε να διακόψει τις διακοπές του, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο ξεκινώντας από τον Δήμο Σαρωνικού, το Λουτράκι, τα Δερβενοχώρια και ακολούθως σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια, τεράστιες φωτιές κράτησαν όλες τις κρατικές δυνάμεις και πρωτίστως την Αστυνομία, που πρωτοστάτησε σε εκκενώσεις, σε κόκκινο συναγερμό. Πάντως πολλοί ανέμεναν την αποχώρηση Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χαρτοφυλάκιο για το οποίο έδωσε αγώνα κατά τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, μετά το «μεγαλειώδες» άδειασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με δύο δηλώσεις του: τη θεσμοθέτηση έφιππης Αστυνομίας και τη διάλύση της Πανεπιστημιακής.

«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία -που δημιουργήθηκε με την πρόσληψη 1.060 ειδικών φρουρών- θα ενσωματωθεί πλήρως στην ΕΛ.ΑΣ.», είχε δηλώσει ο Νότης Μηταράκης σε συνάντηση με δημοσιογράφους στις 12 Ιουλίου.

Η αναφορά προκάλεσε σάλο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε αυθημερόν να δηλώσει ότι «η Πανεπιστημιακή Αστυνομία όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά εξετάζεται πώς θα έχει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη Αστυνομία».

Σε ό,τι αφορά την έφιππη Αστυνομία, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε με νόημα ότι «υπήρξε μία πρόταση που δεν έγινε δεκτή».

Δύο μέρες μετά ο πρωθυπουργός με τη χιουμοριστική απάντηση που έδωσε σε συνέντευξή του στον Σκάι αποσταθεροποίησε έντονα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Για την έφιππη Αστυνομία, σκέφτηκα ότι με αυτή τη ζέστη ίσως θα πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο. Είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή έφιππη Αστυνομία. Ήταν κάτι που υπήρχε εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του υπουργείου ως μια σκέψη, έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν χρειαζόμαστε», είπε γελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φρόντισε βέβαια να καλύψει τον Νότη Μηταράκη, δηλώνοντας ότι του έχει εμπιστοσύνη και είναι σίγουρος ότι θα κάνει εξαιρετική δουλειά και στο νέο του πόστο και πως τα άλογα προς το παρόν θα μείνουν στον στάβλο.

Το ζεϊμπέκικο του Πατούλη

Και σε μια ήδη δύσκολη μέρα για το Μαξίμου, ήρθαν να προστεθούν και οι… χοροί του Γιώργου Πατούλη σε εκδήλωση του απόδημου ελληνισμού στο Ζάππειο, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Ο περιφερειάρχης Αττικής έριχνε… ζεϊμπεκές υπό τους ήχους της Κατερίνας Στανίση, με κεντρικά στελέχη της ΝΔ να διαρρεύσουν το απόγευμα τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του κόμματος και να θέσουν υπό αίρεση ακόμα και τη στήριξη που του παρασχέθηκε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

«Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου», ανέφερε o κ. Πατούλης με δήλωσή του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή