Ανέλαβε καθήκοντα η Δόμνα Μιχαηλίδου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στη νέα Υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, από τον απερχόμενο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην τελετή, παρευρέθησαν οι Υφυπουργοί Πάνος Τσακλόγλου και Βασίλης Σπανάκης, η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Μηλαπίδης, ο Διοικητής ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο Διοικητής ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Διοικητής ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και ο Διοικητής ΜΤΠΥ Νώντας Ατσαβές .

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε ότι:

«Για εμένα είναι μια ημέρα χαράς, συγκίνησης αλλά και πολύ μεγάλης ευθύνης. Βρίσκομαι πάλι στο Υπουργείο Εργασίας. Εδώ όπου τέσσερα χρόνια υπηρέτησα με κόπο και με πολλή δουλειά. Σε ένα Υπουργείο που αγάπησα με όλη μου την καρδιά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τιμά με την εμπιστοσύνη του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί είναι το πρόσωπο που με την ηθική και πολιτική του στάση, την εργατικότητα και το όραμά του για τη χώρα μας, ενέπνευσε την εμπλοκή μου με την πολιτική και μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι συνεργάτης, Υφυπουργός και τώρα να ασκώ το λειτούργημα της Υπουργού. Σήμερα, παραλαμβάνω από έναν πολύ γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει θέσει τον πήχη πάρα πολύ υψηλά. Γιατί το Υπουργείο αυτό έχει καταφέρει πάρα πολλά. Κυρίως ως προς την ταχύτητα της απονομής των συντάξεων, ένα ζήτημα που μας βασάνιζε όλους και όλες τις ελληνικές οικογένειες και τα νοικοκυριά για παρά πολλά χρόνια. Ως προς τα δικαιώματα των εργαζόμενων και ειδικά των γυναικών. Ως προς την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων και όλων των πολιτών της χώρας μας με πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, πλέον μιλάμε για έναν μονοψήφιο ποσοστιαίο αριθμό. Η ευθύνη λοιπόν που έχω να συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου, είναι πολύ μεγάλη. Έχω όμως την καλύτερη ομάδα. Είμαι σίγουρη ότι με την συνδρομή των Υφυπουργών Πάνου Τσακλόγλου και Βασίλη Σπανάκη, των Γενικών Γραμματέων και όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου θα απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις, στηρίζοντας την εργασία και τους εργαζομένους, και κάνοντας πιο φιλική, πιο εύκολη, πιο δημιουργική την καθημερινότητα όλων των πολιτών με καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους νέους και με αξιοπρέπεια για τους μεγαλύτερους».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

«Κατ’ αρχάς, καλή χρονιά, με υγεία. Με χθεσινή απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού εγώ αναλαμβάνω από σήμερα Υπουργός Υγείας και παραδίδω στην αγαπημένη φίλη και συνεργάτη, την κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, στην οποία εύχομαι μια πραγματικά πολύ καλή θητεία με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Υπουργείο Εργασίας που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό Υπουργείο. Θέλω να πω ότι για αυτούς τους έξι μήνες όπου βρέθηκα στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Δεν θα πω όλα όσα κάναμε, γιατί δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας. Θα ξεχωρίσω μόνο μερικά. Το μεγαλύτερο απ’ όλα για μένα είναι ότι επιτρέψαμε στους δικαιούχους συντάξεως αναπηρίας να μπορούν να εργάζονται χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους. Το δεύτερο είναι η κατάργηση της περικοπής του 30% από τη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων. Ένα πραγματικό κίνητρο για να μπορέσουν οι άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν σε μεγαλύτερη ηλικία να το κάνουν χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη σύνταξή τους. Ήδη 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έλαβαν 30% υψηλότερη σύνταξη Ιανουαρίου το μήνα Δεκέμβριο, καθόσον καταργήθηκε η σχετική περικοπή. Το τρίτο είναι η επέκταση του επιδόματος μητρότητας κατά 9μήνες σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Μία έμπρακτη πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος που είναι ίσως το νούμερο ένα, το μεγαλύτερο ζήτημα της χώρας. Τέλος, είμαι πραγματικά υπερήφανος γιατί επί θητείας μου συνέβησαν δυο σημαντικά πράγματα. Το πρώτο ξεπαγώσαμε τις τριετίες, ήδη εδώ και μερικά 24ωρα εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βλέπουν αύξηση στα εισοδήματά τους και πολλοί περισσότεροι προϊόντος του χρόνου θα βλέπουν αύξηση στα εισοδήματά τους λόγω αυτής μας της απόφασης να ξεπαγώσουμε τις τριετίες μετά από 12 χρόνια νωρίτερα περίπου 2 χρόνια από τους υπολογισμούς. Πιστεύω ότι είναι μια κομβική απόφαση που συνδέεται με τη θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας. Και είχα την εξαιρετική τύχη να δω τον δείκτη ανεργίας να πέφτει κάτω από το 10% στο 9,6%. Και σήμερα στο 9,4%. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που είχαμε προϋπολογίσει πράγμα το οποίο δείχνει τη δυναμική της οικονομίας μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους συνεργάτες μου, τον καθηγητή και Υφυπουργό Εργασίας τον κύριο Πάνο Τσακλόγλου. Θέλω να πω ότι ήτανε μεγάλη τιμή μου η συνεργασία μαζί του. Αλλά και τον Βασίλη Σπανάκη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά στον τομέα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Εύχομαι πολύ καλή επιτυχία στην κυρία Μιχαηλίδου. Γνωρίζω την ταχύτητα, γνωρίζω την αποτελεσματικότητα και είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια πολύ άξια διάδοχός μου και πολύ καλύτερη από εμένα σε αυτή τη θέση».