Δημήτρης Γιαννακόπουλος: 5ο εργοστάσιο στα σχέδια της ΒΙΑΝΕΞ – Είσοδος και σε άλλους κλάδους!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με ανοδικούς οικονομικούς δείκτες, ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον μπαίνει στο 91ο έτος της στο χώρο του φαρμάκου η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, του Ομίλου Γιαννακόπουλου.

Η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία, έχει ανακοινώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2021 – 2022, ενώ η ηγεσία της μελετά ήδη τα επόμενα βήματα στην αναπτυξιακή της πορεία. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει ένα πέμπτο εργοστάσιο, με στόχο να διευρύνει τις παραγωγικές της δυνατότητες, ενώ στα σχέδια της εταιρείας εντάσσεται και η είσοδός της σε άλλους κλάδους, παρεμφερείς με το φάρμακο.

«Συνεχίζει η ανάπτυξη της εταιρείας σε οργανικό επίπεδο και το 2023 θα είναι μία χρονιά κατά την οποία θα τολμήσουμε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις. Θεωρώ ότι η κρίση είναι πίσω μας και ο χώρος του φαρμάκου στην Ελλάδα έχει δει φως. Και δεν είναι το φορτηγό ή το τραίνο που πιστεύαμε ότι έρχεται. Ήρθε η ώρα να κάνουμε επενδύσεις και να μπούμε και σε παρεμφερείς με το φάρμακο κλάδους.

Μέσα στο 2023 θα γίνουν κάποιες επενδύσεις, μία εκ των οποίων θα είναι το κέντρο Ε&Α στην Πάτρα. Είμαστε ήδη στα σχέδια για να ξεκινήσει η ανέγερσή του. Και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε πάρει μία απόφαση να ανεγερθεί και ένα 5ο εργοστάσιο, προκειμένου να μεγαλώσει η εταιρεία και σε επίπεδο παραγωγής».

Ήδη, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της ΒΙΑΝΕΞ, στην πρώην έκταση της Beiersdorf Hellas, η οποία εξαγοράστηκε το 2021, μεταστεγάστηκε το 2022 η θυγατρική του Ομίλου ΒΙΑΝ Α.Ε, μεταφέροντας τμήμα της συσκευασίας, όλες τις αποθήκες των εταιρειών, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες, μία επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αφορούν, επίσης, στην επέκταση του εργοστασίου Α στο Γέρακα καθώς και του δικτύου των πωλήσεων της εταιρείας στα Βαλκάνια, τόσο με δικά της προϊόντα αλλά και με την αντιπροσώπευση προϊόντων για λογαριασμό τρίτων.

Όσον αφορά στη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών, για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, πρόκειται για ένα project ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Ραγδαία ανάπτυξη και διεθνείς συνεργασίες

Η ΒΙΑΝΕΞ διαθέτει σήμερα 4 ιδιόκτητα υπερσύγχρονα εργοστάσια, τζίρους εκατομμυρίων ευρώ και σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.

Το 2021 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για την εταιρεία, η οποία ξεπέρασε στους οικονομικούς της δείκτες το «φράγμα» των προηγούμενων ετών. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκ. ευρώ, κατέγραψε αύξηση 34,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2020, δηλαδή της τάξης του 9,4%, ενώ περαιτέρω αύξηση σημειώνεται το 2022.

Όσον αφορά στον τομέα των εξαγωγών, τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 70 χώρες, φτάνοντας στα 52,9 εκατ. ευρώτο 2021 από τα 39 εκατ. ευρώ το 2016. Επίσης, μέσα σε μία πενταετία έχει υπερδιπλασιάσει τα μερίδιά της στην εγχώρια αγορά, κάνοντας ένα άλμα από το 4% στο 9,1%.

Η ανάπτυξή της είναι ραγδαία και αποτελεί πόλο έλξης για διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς, που επιλέγουν να συνεργαστούν με τη ΒΙΑΝΕΞ. Πρόσφατα, στην μακρά λίστα των στρατηγικών συμμαχιών της προστέθηκαν πολυεθνικές, όπως η Organon, η Celltrion και η HRA.

«Συνεχίζουμε να είμαστε η πρώτη επιλογή όλων των ξένων οίκων στην Ελλάδα, ακολουθώντας τους κανόνες, τους κώδικες και όλα αυτά τα οποία μας έμαθαν ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας Γιαννακόπουλος και η κυρία Βασιλική Παναγούλια. Όραμά μας είναι να πατάμε πάνω στα ήθη και τις αξίες τις οποίες μας δίδαξαν και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε. Αυτό είναι μία συλλογική προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους μας», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, απευθυνόμενος στους εργαζομένους της εταιρείας.

Ο κ. Γιαννακόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιμετώπιση της φαρμακοβιομηχανίας από την Πολιτεία λέγοντας: «Αυτό που περιμένουμε είναι να καταλάβει το κράτος και η κυβέρνηση την ανάγκη εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, ώστε αυτό (σ.σ. ανάπτυξη) να μπορέσει να αποτυπωθεί και σε κερδοφορία».

Σημειώνεται ότι για το διάστημα 2021- 2022, οι συνολικές επιστροφές στο κράτος (clawback και rebate) ξεπέρασαν τα 90 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο Ομίλου, ενώ το αντίστοιχο ποσό ξεπερνά συνολικά τα 230 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία.