Η ΕΚΤ μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στις τράπεζες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


H ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη και μπορεί να λάβει μία απόφαση η οποία αρκετοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα σπρώξει μία ή και περισσότερες από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες στον γκρεμό.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η ΕΚΤ μπορεί να σκληρύνει και τον υφιστάμενο ELA, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες με μικρή εγγύηση για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης. «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», δήλωσε ένας αξιωματούχος

Σύμφωνα με τους Financial Times υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιβάλει υψηλότερο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, αποστραγγίζοντας πλήρως τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες επί της ουσίας θα αποκλειστούν από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, κάτι που συνεπάγεται με την κατάρρευσή τους.

Ο ELA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 89 δισ. ευρώ, ένα όριο το οποίο κράτησε μαετάβλητο η ΕΚΤ στην έκτακτη συνεδρίασή της την Κυριακή. Για να αντικατοπτριστεί η υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, εάν τώρα η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα και τα assets που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις για να λάβουν ρευστότητα, αυτό θα αφήσει τις τράπεζες στο κενό.

Οι FT προειδοποιούν ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να επιβιώσουν αυτή την εβδομάδα. Οι τράπεζες είναι αδύναμες σε τέτοιο βαθμό, όπου ενδέχεται να καταρρεύσουν πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η μη πληρωμή της ομαδοποιημένης δόσης προς το ΔΝΤ και η λήξη του προγράμματος διάσωσης χθες, βάζουν την ΕΚΤ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ήδη, αξιωματούχοι της ΕΚΤ μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με τον Benoit Coeure να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης φοβούνται ότι η θέση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας είναι τόσο δύσκολη που η ΕΚΤ κινδυνεύει να ωθήσει κάποιες από τις πιο αδύναμες στον γκρεμό, εάν επιβληθούν αυστηρότερα haircuts.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η ΕΚΤ μπορεί να σκληρύνει και τον υφιστάμενο ELA, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες με μικρή εγγύηση για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης. «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου το κούρεμα είναι τόσο σοβαρό ώστε οι τράπεζες να ωθηθούν σε κατάρρευση, ΕΚΤ θα μπορούσε να επικαλεστεί τη λεγόμενη «αρχή της αναλογικότητας», όπου τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα απώτεροι αποτελέσματα οποιασδήποτε πολιτικής απόφασης κάνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει, βάσει του καταστατικού της ΕΕ, να επιβάλει κούρεμα που θα μπορούσε να οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην κατάρρευση. Αντ 'αυτού, το haircut θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερo.

«Εάν αυξηθεί το κούρεμα για να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού», σημειώνει ο Huw Pill, οικονομολόγος της Goldman Sachs και πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ. «Αλλά η ΕΚΤ θα διστάσει να κάνει αυτό το βήμα. Στην πράξη, η ΕΚΤ υπήρξε αρκετά ρεαλιστική κατά το παρελθόν. Και όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Ενώ υπήρξε ευρεία υποστήριξη στο διοικητικό συμβούλιο για την επιβολή του ανώτατου ορίου των 89 δισ. ευρώ για τον ELA, υπάρχουν διασπάσεις για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ένα στρατόπεδο, το οποίο περιλαμβάνει τους επικεφαλής των γερμανικών και ολλανδικών κεντρικών τραπεζών, θέλει την ΕΚΤ να τραβήξει εντελώς την πρίζα από τον ELA.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να χορηγήσει ELA στις κυπριακές τράπεζες, χωρίς ένα πρόγραμμα της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2013, αλλά το Συμβούλιο μπορεί να δικαιολογήσει την απόφαση του να συνεχίσει να παρέχει δάνεια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω της πιθανότητας ενός «ναι» στο δημοψήφισμα.

Κόβοντας εντελώς τον ELA, θα οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περάσει η άποψη των σκληρών της ΕΚΤ πριν την Κυριακή, καθώς μια νίκη του «όχι» θα αυξήσει τελικά την πίεση στην ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει μια τέτοια «πυρηνική» επιλογή.

Οι ισχυρότερες τράπεζες στην Ελλάδα - συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Τράπεζας - υποστηρίζουν τον κλάδο μέσω κάποιων διατραπεζικών δανείων, σύμφωνα με πηγές των FT. Έλληνες αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης τον περιορισμό των περαιτέρω τραπεζικών αναλήψεων και των συναλλαγών.

Πηγή: the toc