Εβδομάδα “φωτιά” για την ελληνική οικονομία και τράπεζες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Από τις 24 στρέφεται το ενδιαφέρον στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κοινοποιήσει στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τα αποτελέσματα των stress test τα οποία επισήμως θα δημοσιοποιηθούν την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Τα stress test σχετίζονται με τις νέες εποπτικές της αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης η ΕΚΤ θα αναλάβει μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, αλλά και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν το ύψος των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, καθώς αν η κατάσταση των τραπεζών το επιτρέψει, το μεγαλύτερο μέρος των 11,4 δισ. ευρώ θα επιστραφεί στον ESM και θα διαγραφεί από το χρέος, ελαφρύνοντάς το έως και κατά 6% του ΑΕΠ.

Επίσης, αποτελεί και παράγοντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς υπάρχουν φόβοι πως θα ενταθούν οι πιέσεις αν αποτελέσματα είναι αρνητικά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τόσο το χρηματιστήριο, όσο και τα ελληνικά ομόλογα θα πάρουν «βαθιά ανάσα».

Σύμφωνα με την JP Morgan ένα θετικό αποτέλεσμα στα stress tests της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι των ελληνικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται και πάλι στις μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές που παραμένουν ελκυστικές.

Η Fitch υπογραμμίζει ότι οι ενδεχόμενες αποτυχίες τραπεζών θα είναι τεχνικής φύσεως, καθώς οι ελλείψεις κεφαλαίου έχουν αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του 2014. Η Fitch εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωσης των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ, θα παρατηρηθούν αυξήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις ιδιαίτερα από τις τράπεζες που θα αξιολογηθούν ως πιο αδύναμες.

Πηγή: Moneypro.gr