Οδηγός επιβίωσης για γονείς στις πανελλήνιες!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές και μαζί μ'αυτές κορυφώνεται και το άγχος των παιδιών αλλά και των γονιών.

Διαβάστε μερικές πολύτιμες συμβουλές για γονείς που αν ληφθούν υπόψιν, θα διευκολύνουν σημαντικά την διαδρομή των μαθητών στη μεγάλη αυτή δοκιμασία.


1. ΔΩΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ.

Η διατροφή είναι το Α και το Ω για κάθε παιδί, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που ο εγκέφαλος πρέπει να απομνημονεύσει πολλές πληροφορίες, να συγκεντρωθεί, αλλά και να σκεφτεί συνδυαστικά παράγοντας γνώση. Ο οργανισμός χρειάζεται λοιπόν μεγάλες ποσότητες φρούτων που χαρίζουν ενέργεια και βιταμίνες αλλά και μαγειρεμένο, σπιτικό φαγήτο. Αποφύγετε το junk food, τα πολλά γλυκά, τα τσιπς και ό,τι άλλο «βαραίνει» χωρίς να βοηθάει. Θυμηθείτε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού είναι ό,τι καλύτερο.

 

2. ΜΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΧΑΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που βοηθάει στην ανάπαυση του οργανισμού αλλά και στην «αποθήκευση» των πληροφοριών που διάβασε ο μαθητής. Δεν ωφελεί λοιπόν να κοιμάται ελάχιστα ένα παιδί και να διαβάζει αμέτρητες ώρες, γιατί αυτές οι πληροφορίες δύσκολα θα συγκρατηθούν από τον εγκέφαλο. Ένας καλός συνδυασμός ύπνου και διαβάσματος είναι αρκετός για καλύτερη απόδοση.

 

3. ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥΣ

Το κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να προσλαμβάνει τη γνώση. Η στερεότυπη αντίληψη ότι ο μαθητής πρέπει να κάθεται στο γραφείο του με απόλυτη ησυχία όσο κι αν σας φαίνεται παράδοξο, έχει καταρριφθεί! Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές εξηγούν ότι ο  Χ μαθητής μπορεί να νιώθει πιο άνετα διαβάζοντας ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ο Ψ στο πάτωμα με τα βιβλία ανοιγμένα τριγύρω και ο Ω στο καθιστικό με την τηλεόραση ανοιχτή και τις φωνές της οικογένειας πάνω από το κεφάλι του! Κι αυτό γιατι ο τρόπος πρόσληψης της γνώσης είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ για κάθε άνθρωπο. Αν επίσης θελήσει να πάει μια μικρή βόλτα, επιτρέψτε το. Θα επιστρέψει ανανεωμένος, φρέσκος, έχοντας πάρει μια ανάσα για να συνεχίσει το διάβασμα.

 

4. ΜΗΝ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δεν είναι τώρα η ώρα για να γκρινιάζετε επειδή το δωμάτιο του παιδιού δεν είναι τακτοποιημένο, επειδή δεν εγκρίνετε τους φίλους του, επειδή δεν έφαγε όλο το φαγητό του, ή επειδή η γειτόνισσα είπε οτι το δικό της παιδί διαβάζει περισσότερο! Αφήστε τους καυγάδες για αργότερα. Να έχετε πάντα κατά νου ότι αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή του παιδιού σας και ακόμα και μια άστοχη κουβέντα μπορεί να το πληγώσει ανεπανόρθωτα, να του καταρρακώσει το ηθικό και τελικά να του στοιχίσει.

 

5. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Το μόνο που χρειάζονται οι μαθητές σ' αυτή τη φάση, είναι υποστήριξη. Μην τους υποδεικνύετε ποια σχολή να προτιμήσουν ή πως να διαβάσουν, σύμφωνα με τα δικά σας «θέλω». Αφήστε να επιλέξουν αυτοί για τη ζωή τους. Δείξτε ότι τους εμπιστεύεστε και στηρίξτε τις επιλογές τους χωρίς να τις κρίνετε. Μια καλή κουβέντα, ένα χάδι ή ένα χαμόγελο είναι πολύ πιο ευεργετικά από ένα αυστηρό «κήρυγμα». Εξηγείστε πως σε περίπτωση αποτυχίας δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και ότι θα είστε εκεί για οτιδήποτε χρειαστούν. Και προπαντόςηρεμήστε! Δεν ωφελεί κανέναν να τριγυρνάτε στο σπίτι τρέμοντας από το άγχος και τα νεύρα σας, κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να μεταδίδετε το άγχος σας στο παιδί! Χαλαρώστε και θυμηθείτε ότι μια γαλήνια μορφή είναι πολύ πιο αποτελεσματική για την ψυχολογία του παιδιού.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!